Guide: 14 gyserfilm du kan glæde dig til i 2024

Uhygge i biografen
Paranoia
(© SF Studios / Paranoia)

Der er en række gys i vente, når vi træder ind i 2024. Vi giver her et overblik med filmene listet i kronologisk rækkefølge efter premieredato.

Man kan se frem til alt fra monstergru og en uhyggelig bamse til en amerikansk genindspilning af et psykologisk dansk gys og en fortsættelse til en Tim Burton-klassiker.

OBS: Listens titler og premieredatoer kan ændre sig, mens nye titler kan komme til og andre ryge af premierelisten. Vi opdaterer derfor listen løbende.

Paranoia
(© SF Studios / Paranoia)

Paranoia - biografpremiere den 8. februar

I den overnaturlige thriller ender den unge Lulu på hospitalet efter lidt for mange shots, hvor hun i en nærdødsoplevelse ser en kronraget pige, der råber om hjælp. 

Da Lulu kommer til sig selv, er pigen væk. Fra dét øjeblik føler Lulu, at nogen eller noget forfølger hende. Samtidig møder hun Mads, der viser sig at kunne se ting, som ingen andre kan.

Mødet mellem dem fører til en vild og risikabel søgen efter svar med konsekvenser for dem begge. 

I rollerne som Lulu og Mads ses talenterne Zoe Bryan Hertz ('Salsa', 'Drenge') og August Issac Carter ('Hooligan', 'Equinox').

Håndtering af udøde - biografpremiere den 15. februar

John Ajvide Lindqvist har skrevet de uhyggelige bøger bag Lad den rette komme ind og Grænse, og nu er et nyt af forfatterens værker klar som film. 

I 'Håndtering af udøde' vågner de døde på mystisk vis en varm sommerdag i Oslo, hvor tre familier nu bliver kastet ud i kaos, da deres afdøde kære kommer tilbage til dem. Hvem er de, og hvad vil de?

'Håndtering af udøde' er instrueret af Thea Hvistendahl, der også er medforfatter på filmen sammen med Lindqvist selv. 

På rollelisten finder man bl.a. nogle af Norges største skuespillere pt., herunder Renate Reinsve og Anders Danielsen Lie, som begge er kendt fra bl.a. Verdens værste menneske og Oslo, 31. august.

Imaginary
(© Nordisk Film Distribution / Imaginary)

Imaginary - biografpremiere den 7. marts

I dette overnaturlige gys møder vi Alice, der vender tilbage til sit barndomshjem efter mange år. Her finder hun sin gamle bamse, som imidlertid viser sig ikke at være helt så sød og uskyldig, som den ser ud.

Filmen er af folkene bag spilfilmatiseringen Five Nights at Freddy's, dukkegyset M3GAN og den grumme The Black Phone.

Night Swim - biografpremiere den 7. marts

Hvor 'Jaws' gav adskillige biografpublikummer frygt for at gå i vandet ved standen, forsøger 'Night Swim' at gøre det samme med pools.

'Night Swim' handler om en kvinde, der svømmer i en pool ved aftentid, bliver terroriseret af en ond ånd.

Filmen er produceret af Blumhouse, der også stod bag Sinister og Insidious, og den bygger på en kortfilm af samme navn også instrueret af Bryce McGuire.

The First Omen - biografpremiere den 4. april

Ondskaben vender tilbage med gyset 'The First Omen', som er en prequel til Richard Donners djævelske klassiker The Omen fra 1976.

I den nye film får man altså forhistorien, når man følger en ung amerikansk kvinde, der bliver sendt til Rom for at tjene kirken. Rejsen byder dog på mødet med et mørke, der får hende til at sætte spørgsmål ved sin egen tro.

Ikke nok med det så lurer en frygtindgydende sammensværgelse i kulissen med ønsket om fødslen af intet mindre end den rene ondskab.

Horrorscope - biografpremiere den 8. maj

Man følger i dette gys en gruppe venner, der begynder at dø på måder, som er forbundet med deres formuer. Dette sker efter, de får læst deres horoskoper op.

The Watchers - biografpremiere den 6. juni

Fantasy-gyseren handler om Mina, en 28-årig kunstner, som strander i en skov i det vestlige Irland. 

Efter hun finder ly, bliver hun fanget med tre fremmede, der forfølges af mystiske skabninger hver nat. Dakota Fanning spiller hovedrollen.

A Quiet Place: Day One - biografpremiere den 27. juni

Her er tale om en spin-off-film sat i universet, vi kender fra gyseren A Quiet Place, der udspiller sig en post-apokalyptisk verden med dødbringende monstre, der reagerer på lyd. 

Handlingen er ukendt, men historien er baseret på en idé af John Krasinski, der har instrueret de to første film i franchisen. Denne gang er det Michael Sarnoski (Pig), der instruerer.

Trap - biografpremiere den 1. august

Denne psykologisk thriller er lavet af M. Night Shyamalan, der har stået bag film som The Sixth Sense og Unbreakable. Plottet er endnu ukendt.

Alien: Romulus - biografpremiere den 15. august

2024 byder på et nyt kapitel i Alien-universet, som så dagens lyd med Ridley Scotts klassiker Alien i 1979.

Denne gang står en gruppe mennesker atter over for det fæle væsen fra rummet. 

I instruktørstolen og som medforfatter finder man Fede AAlvarez, der også har instrueret brutale og blodige film som Evil Dead og Don't Breathe, mens rollelisten byder på navne som Isabela Merced, Cailee Spaeny og David Jonsson.

Billede
Speak No Evil (2022) (© Nordisk Film)

Speak No Evil - biografpremiere den 8. august

Her er tale om en genindspilning af den danske Speak No Evil fra 2022 af Christian Tafdrup. I den danske film følger man et dansk par, som besøger et hollandsk par - og derfra tager det en ubehagelig drejning. 

Den amerikanske film vil fortælle sin egen historie, men være inspireret af den danske udgave. Det er det anerkendte produktionsselskab Blumhouse Productions (Get Out, Insidious), der står bag filmen. 

James Watkins (The Woman in Black) instruerer og har også forfattet manuskriptet. Danske Tafdrup fungerer som executive producer på projektet.

I to af de bærende roller ses James McAvoy (X-Men-filmene, Split) og Mackenzie Davis (Terminator: Dark Fate, Blade Runner 2049).

Beetlejuice 2 - biografpremiere den 5. september

Gyserkomedien 'Beetlejuice 2' er opfølgeren til Tim Burtons Beetlejuice fra 1988. 

Både Michael Keaton, Winona Ryder og Catherine O'Hara vender tilbage i deres roller fra den første film, mens Tim Burton instruerer.

Rollelisten byder videre på bl.a. Jenna Ortega, Monica Bellucci, Willem Dafoe og Justin Theroux. 

Saw 11 - biografpremiere den 26. september

Forude venter kapitel nummer 11 i den blodige Saw-franchise. Det er dog ikke meget, vi på nuværende tidspunkt ved om filmen, da plottet endnu ikke offentliggjort. Det er også pt. uvist, hvem der vender tilbage både foran og bagved kameraet.

Smile 2 - biografpremiere den 17. oktober

Gyset 'Smile 2' er opfølgeren til succesgyset Smile fra 2022, hvor en ondskab var løs. Vi ved dog ikke meget om den kommende 2'er, da bl.a. plottet endnu ukendt. Parker Finn vender dog tilbage som både instruktør og manuskriptforfatter.