George Lucas bad dansker om at instruere Indiana Jones-serie: "Jeg har aldrig set filmene"

Alligevel modtog han en Emmy-nominering for arbejdet
Billede
(© Paramount Pictures)

Bille Augusts legendariske instruktørkarriere strækker sig over 45 år og fra Norden over Hollywood til Kina.

Nu er danskeren igen aktuel – denne gang med det danske drama Kysset, som har Esben Smed i den bærende hovedrolle.

I forbindelse med premieren aflagde den tidligere Oscar-vinder vores podcast, Den varme biografstol, et besøg til en snak om den omfattende karriere.

Lyt med herunder - eller på din fortrukne podcast-app:

 

Her handlede det bl.a. om et særligt projekt, som skiller sig ud på Bille Augusts imponerende CV. Nemlig serierne 'The Young Indiana Jones Chronicles' og 'The Adventures of Young Indiana Jones' som stiller skarp på den unge udgave af en filmhistoriens mest ikoniske filmhelte.

Afsnittene blev indspillet i starten af 90’erne, og den var ingen ringere end Indiana Jones-skaberen selv, George Lucas, som kontaktede danskeren med jobbet:

- Jeg fik et tilbud fra George Lucas, som kontaktede mig og spurgte, om jeg havde lyst til at lave det, og det var lige inden jeg skulle lave 'Åndernes Hus' (Bille Augusts første amerikansk film, red.), og jeg havde aldrig arbejdet i udlandet. Jeg havde i hvert fald aldrig arbejdet på det engelske sprog, og jeg tænkte, at det måske kunne være en god måde at prøve at lave en film i international regi på engelsk.

- Så det var sådan en god måde for mig at lave to mindre projekter, hvor jeg kunne øve mig lidt på det engelske sprog og arbejdede også med større internationale filmhold.

 

LÆS OGSÅ: Bille Augusts nye film taler til den unge generation: "Det handler om mobning"

Bille August fortæller, at han har mødt George Lucas "masser af gange" og "hele tiden". Han fortæller om Star Wars-faderen:

- Han var utroligt fin. Jeg holder meget af ham og brugte rigtig meget tid med ham, også fordi vi lavede alt efterarbejdet på Skywalker Ranch i San Francisco. Så det var en kæmpe oplevelse at møde ham.

- Han er en meget beskeden mand. Når han fx skal flyve flyvemaskine - han er jo temmelig rig på det tidspunkt – så han valgte altid de billigste fly og de billigste pladser på flyet. Han er meget beskeden og tog til den samme hamburgerrestaurant om aftenen og spiste den samme hamburger. Han levede et meget, meget enkelt liv.

 

LÆS OGSÅ: Harrison Ford giver Mads Mikkelsen et par på hovedet i ny Indiana Jones 5-trailer

Hvad der måske er mest bemærkelsesværdigt ved hele historien. Den 74-årige danske filmskaber havde intet forhold til den legendariske figur:

- Overhovedet ikke. Jeg tror aldrig, at jeg havde set Indiana Jones. Men sådan var de afsnit jo heller ikke rigtig, det var jo ikke actionfilm, jeg lavede. Det var jo en anden type film, det handlede mere om relationer.

Bille August, der har vundet både en Oscar og De gyldne palmer to gange, blev også Emmy-nomineret for sit arbejde på serien i 1993. Noget som i den grad kom bag på danskeren:

- Ja, det var overraskende. Og jeg vidste heller ikke hvad Emmy var, men det lærte jeg så.

Bille Augusts nyeste film ’Kysset’ kan ses i biografen nu - find dine billetter her.