Første anmeldelser: Leonardo DiCaprio giver "sit livs præstation" i ny "exceptionel" film

Martin Scorseses 'Killers of the Flower Moon' har haft verdenspremiere i Cannes
Killers of the Flower Moon / UIP
(© Killers of the Flower Moon / UIP)

Et af de helt store trækplastre på årets filmfestival i Cannes er Killers of the Flower Moon, hvis trio bestående af instruktøren Martin Scorsese samt skuespillerne Leonardo DiCaprio og Robert De Niro må siges at være legendarisk i sig selv.

'Killers of the Flower Moon' foregår i 1920'erne og handler om Osage-stammen i USA, hvorfra flere medlemmer bliver myrdet under mystiske omstændigheder. Begivenheden sætter gang i en stor FBI-undersøgelse, der involverer J. Edgar Hoover.

Filmen havde i går sin verdenspremiere, hvor stemningen fra start var god. Filmen modtog intet mindre end ni minutters stående applaus - og ikke længe efter havde flere medier været ude med første reaktioner og anmeldelser.

 

LÆS OGSÅ: Johnny Depp: "Jeg føler mig ikke boykottet af Hollywood, for jeg tænker ikke på Hollywood"

Vi starter med de danske anmeldere, der har haft mulighed for at se den ventede film:

- Det er en vigtig og rystende historie at fortælle, og Scorsese gør det med store armbevægelser, sans for både drama og humor og stor respekt for de mennesker, som det handler om – og som på mange måder var ofre for forbrydelser begået af hvide kolonialister, skriver Christian Monggaard i sin anmeldelse i Information.

- Den er fuld af øjeblikke af storhed, men stivner i sin gangart og glemmer sin egen stærkeste karakter til fordel for stjernerne Leonardo DiCaprio og Robert de Niro. Sådan lyder det fra Politikens anmelder Kristoffer Hegnsvad.

- Men man kommer ikke udenom, at 'Killers of the Flower Moon' til tider er ved at drukne i sin egen storhed. Den er for lang og indimellem frustrerende stillestående, skriver Niels Jakob Kyhl Jørgensen i Filmmagasinet Ekko og giver 4 ud af 6 stjerner.

 

LÆS OGSÅ: Se den første trailer: Leonardo DiCaprio er seriemorder i Martin Scorseses nye storfilm

Hos de udenlandske anmeldere er der også rimelig stor begejstring for filmen.

IndieWires David Erhlich skriver på Twitter:

- Leonardo DiCaprio giver sit livs bedste præstation i en nogle gange fantastisk Scorsese-storfilm, som mangler bogens mytiske lag, men lykkes som en giftig kærlighedshistorie.

Yasmine Kandil fra Discussing Film er endnu mere begejstret, især for den ukendte, men dygtige Lily Gladstone, der selv er native american:

- 'Killers of the Flower Moon' er helt igennem exceptionel og tiltagende gribende efter hvert minut. En ærlig filmatisering om kompleksiteterne omkring misbruget, som Osage-indianerne mødte. Lily Gladstone er filmens sjæl, der giver en forbløffende præstation med sine blotte øjne.

David Rooney skriver i sin anmeldelse for The Hollywood Reporter:

- Leonardo DiCaprio, Robert De Niro og en vidunderlig Lily Gladstone fører an i Martin Scorseses sviende og suverænt kreeret true crime-storfilm om de orkestrerede drab på native americans i 1920'ernes Oklahoma.

 

LÆS OGSÅ: Nyt mesterværk er den mest idylliske film, du kommer til at se om Holocaust

Filmens længde er dog også noget, der bliver nævnt i anmeldelserne. Med en spilletid på 3 timer og 26 minutter er det heller ikke overraskende:

- 'Killers of the Flower Moon' fortjener sin spilletid som et kig ind i en forfærdig æra i USA's fortid, skriver Theresa Lacson fra Collider på Twitter.

Svenske MovieZine giver 5 ud af 6 stjerner, og anmelderen Jonna Vanhatalo skriver bl.a.:

- Filmen fortjener uden tvivl sit publikum, men at sidde foran noget i over tre timer er sjældent berettiget og risikerer at skræmme nogle væk. Jeg håber ikke, det sker, for du burde se denne.

At dømme efter anmeldelserne er der altså et lang og stærk film på vej til de danske biografer. Vi må dog desværre vente lidt endnu med at se den.

'Killers of the Flower Moon' har dansk biografpremiere den 19. oktober. 

(Kan du ikke se traileren herover, så tryk på linket her og tillad alle cookies)