Er ikonisk gyser forbandet i virkeligheden? Noget tyder på det!

Nu har filmen fået en prequel
Billede
(© Twentieth Century-Fox)

Netop nu kan du opleve gyseren The First Omen i biograferne, der foregår i 1971 og følger Margaret, en ung amerikansk kvinde, der bliver sendt til Rom for at tjene kirken.  

Her møder hun dog et mørke, der får hende til at sætte spørgsmålstegn ved sin egen tro og afslører en skræmmende sammensværgelse, der forsøger at frembringe fødslen af ondskaben selv. 

Gyserfilmen 'The First Omen' er en såkaldt prequel til Richard Donners djævelske klassiker The Omen fra 1976. En film, der er kendt for ikke kun at handle om ondskab, men simpelthen selv at have en forbandelse over produktionen.

Hvis ikke du har hørt om "Omen-forbandelsen" før, så skal du måske sætte dig ned, for det er en ret så vild historie, som sandsynligvis vil få dig til at sove med lyset tændt i nat. 

Produktionen har over årene været ramt af det ene mystiske uheld efter det andet, hvilket altså har fået folk til at tale om, at man var ramt af en decideret forbandelse.

Første gang forbandelsen viser sig, er i september 1976, hvor hele fire personer fra produktionen kommer i karambolage med lyn.

Først da hovedrolleindehaveren Gregory Peck's fly, bliver ramt af et lyn under en tur til London. Efterfølgende oplever executive producer Mace Neufeld og forfatter David Seltzer det samme, men på to forskellige fly. 

For det ikke skal være løgn, så bliver produceren Harvey Bernhard også næsten ramt af et lyn, denne gang er det dog ikke i et fly, men derimod mens de filmer. 

Det er dog ikke første gang, at fly er involveret i forbandelsen, for på grund af en forsinkelse på en optagelse, undgik førnævnte Peck faktisk en anden ulykke.

The Omen
The Omen (1976) (© 20th Century Fox)

Det fly han skulle have fløjet med, styrtede nemlig ned og slog alle ombord ihjel, men ikke nok med det, så ramte flyet en bil, hvor alle passagerer også omkom.

Men det mest uhyggelige er nok, at passagererne i den bil, som flyet rammer, var pilotens egen kone og to børn. Det lyder næsten for uhyggeligt til at være tilfældigt...

Dette er dog kun toppen af isbjerget, for under optagelserne til den første 'The Omen', var der en række eksplosioner i London, skabt af IRA (Irish Republican Army).

En af disse eksplosioner viste sig, at ramme en restaurant, hvor førnævnte executive producer Neufeld skulle have spist, men hvor der netop den aften, ikke var plads.

En anden ramte senere det hotel som filmens instruktør Richard Donner, tidligere i processen havde boet på.

Som om at naturkræfter og menneskabte eksplosioner ikke var nok, så skulle dyr også vise sig at blive involveret i forbandelsen.

Først med Rottweilere, der skulle portrættere helvedeshunde i filmen, som ofte angreb deres trænere og gav seriøse skader til stuntmanden Terry Walsh.

Dernæst med en række bavianer, der under en scene i filmen, hvor hovedpersonerne kører gennem en safari park, var så aggressive, at Lee Remick's reaktion i filmen, faktisk er ægte frygt.

Afslutningsvis for dyrenes indblanding, skulle det vise sig, at der dagen efter førnævnte scene, var en dyrepasser, som blev slået ihjel af en løve… Eller en tiger.. Det kommer lidt an på hvem man spørger. 

The First Omen
(© The First Omen / Walt Disney Pictures)

Selvom at disse ulykker alle er frygtelige, så kan man argumenterer for, at de langt fra er de mest tragiske, som er forbundet med Omen-forbandelsen.

Det ville derimod tilfalde den bilulykke, som speciel-effekts designere John Richardson og assistent Liz Moore kom ud for. 

Her slap Richardson med mindre skrammer, hvorimod Moore blev halshugget af et dæk, som med stor kraft fløj gennem deres forrude. 

Ulykken er slem i sig selv, men samtidig har den en frygtelig parallel til filmen, hvor der forekommer en lignende ulykke, der fører til en brutal halshugning.

Her er det dog et stort stykke glas, som under kørsel falder af en bil og halshugger Keith Jennings spillet af David Warner. 

Prikken over i'et for ulykken er dog, at den fandt sted fredag den 13. august 1976, ved et vejskilt som indikerede, at der var 66,6 kilometer til den nærmeste by, ved navn Ommen.

Det afslutter ulykkernes optræden under selve optagelserne, men forbandelsen lurer stadig. 

Eksempelvis lavede Alan Tyler en dokumentar i 2005 om 'Omen-forbandelsen', hvor der også skete uforklarlige ting

The First Omen
(© The First Omen / Walt Disney Pictures)

Her oplevede to kameramænd - på to vidt forskellige steder - at de havde nøjagtigt de samme tekniske vanskeligheder, med det de havde indspillet.

Derudover lavede man i 2006 en genindspilning af originalen fra 1976 som ligeledes oplevede uhyggelige ting

Her blev store mængder film, mere specifikt scenen, hvor man finder djævlens modermærke på Damien (drengen i filmen), af uransagelige årsager ødelagt. 

Og derudover mistede skuespilleren Pete Postlethwaite, der spiller med i genindspilningen, efter sigende hans bror efter, at han havde fået en hånd, med "666" i et spil poker. 

Vi skal selvfølgelig ikke være herre over, hvorvidt du som læser vælger at tro på forbandelsen. Måske er det rene tilfældigheder eller måske er der noget om snakken? 

Det er endnu ikke blevet meldt ud, om den nye 'The First Omen' har haft nogle sære oplevelser under indspilningerne. Men havde været en del af holdet på den biografaktuelle film, ville vi nok kigge os en ekstra gang over skulderen og tjekke vejrudsigten, inden vi flyver næste gang.

Dertil skal det også siges, at The Omen langt fra er den første film, som har oplevet forbandelses-lignende tilstande under produktionen.

Af større og mere kendte eksempler kan nævnes The Exorcist, The Crow, Rosemary’s Baby og Poltergeist. Sidstnævnte har vi lavet en længere podcast om, hvor vi også vender de mange forbandelser som ramte Spielberg-filmen. Find podcast-episoden herunder eller i din foretrukne podcast-app (søg blot på "kino.dk filmpodcast")

Du kan købe billetter til 'The Last Omen' herunder: