Donald Trump vil sagsøge danskers nye film

'The Apprentice' skaber kontroverser i Cannes
The Apprentice gallapremiere - Getty Images
(© Kristy Sparow / GettyImages)

Den dansk-iranske filminstruktør Ali Abbasi er endt i et stormvejr, efter hans nye film The Apprentice har haft premiere på festivalen i Cannes.

Først blev filmen, der omhandler en ung Donald Trumps rejse mod det ejendomsimperium, han skabte i New York, kritiseret af en investor for ikke at stille ekspræsidenten i positivt lys.

Nu kan filmen ende med at blive sagsøgt af Donald Trump himself. Det skriver BBC, der henviser til Trumps kampagnestab, Steven Cheung, der kalder den for "ren fiktion, der skaber sensationer ud af løgne, som for længst er blevet afkræftet."

Med løgne kunne der fx tænkes på den kontroversielle voldtægtsscene mellem Donald og Ivana. Noget, som Ivana i virkeligheden først anklagede sin mand for, hvorefter hun trak udtalelserne tilbage.

Sjovt nok handler filmen bl.a. om, at Trump ikke skyr nogen midler og gerne går i retten mod sine modstandere for at få sin vilje.

Ali Abbasi selv udtalte sig om kritikken:

- Donalds hold skulle vente og se filmen, før de sagsøger os. Jeg tænker ikke nødvendigvis, det er en film, som han ikke vil kunne lide. Jeg tror, han ville blive overrasket.

Kritikerne i Cannes ser heller ikke nødvendigvis filmen som et angreb på Trump. Som Pete Hammond fra Deadline skriver:

- Det her er ikke et karaktermord på Trump. Det præsenterer en drevet og akavet person, en mand der stræber efter anerkendelse fra en hård far, usikker men fast besluttet på at have succes og endda underligt charmerende til tider.

The Apprentice
Maria Bakalova som Ivana og Sebastian Stan som Donald Trump (© Pief Weyman / Profile Pictures)

Sebastian Stan spiller rollen som den unge Donald Trump, der i sit forsøg på at nå til tops i New Yorks ejendomsverden allierer sig med den skruppelløse advokat Roy Cohn, spillet af Succession-stjernen Jeremy Strong.

Som Trumps kone Ivana finder vi den Oscar-nominerede Maria Bakalova.

Ali Abbasi er ved at udvikle sig til en af de mest kontroversielle instruktører i Danmark siden Lars von Trier. Og til et pressemøde i Cannes i forbindelse med 'The Apprentice' nævnte Abbasi faktisk Trier:

- Der var en meget berømt pressekonference med Lars von Trier her for nogle år siden. På en eller anden måde endte han med at sige, at han forstår Adolf Hitler, og det blev værre og værre, og ingen kunne redde ham. Men der er en grad af sandhed i det. 

Abbasi refererer til 2011, hvor den danske instruktør i Cannes fik sagt, at han forstår Adolf Hitler. Udtalelser der medførte en udelukkelse fra festivalen, som ellers ofte havde haft Triers film på programmet, ikke mindst i 2000, hvor Dancer in the Dark vandt Guldpalmen.

- Det mest foragtede monster i historien gjorde også noget godt for et eller andet menneske på et eller andet tidspunkt, og hvis der er en ideologi bag min film, er det netop den humanistiske ideologi. Det handler om at dekonstruere mytologien i de hadede ikoner og i stedet vise mennesker. Med det kommer forståelse, også selv om man ikke tilgiver dem alt.

'The Apprentice' får dansk premiere senere på året.

LÆS OGSÅ: Følg med i vores dækning af filmfestivalen i Cannes 2024 her.