Disse film får dansk premiere: 26 film fra Toronto på vej

Masser at glæde sig til
Billede
(© Sony / Scanbox / Camera Film / Scanbox / Nordisk Film)

Toronto International Film Festival (TIFF) giver hvert år en forsmag på, hvad vi kan glæde os til herhjemme i biografen.

TIFF er en slags ”best of” med en blanding af film, der har trukket opmærksomhed på andre festivaler, og verdenspremierer på store, nordamerikanske film, der har Oscar-potentiale.

Vi giver et overblik over, hvilke film fra TIFF, der kommer i de danske biografer.

Mange af titlerne har allerede fået fastsat en premieredato, mens en del af dem stadig afventer sin placering i kalenderen.

Harpiks / Nordisk Film

Harpiks
Den eneste danske fiktionsfilm på TIFF handler om en familie, der har afskåret al kontakt med omverdenen og lever - selvforsynende og i ét med naturen - alene i en afsidesliggende hytte. Civilisationen og andre mennesker ses ned på af faren Jens, som samtidig lærer sin datter at skyde med bue og pil samt stopfodrer sin kone Maria, der er så svært overvægtig, at hun er bundet til sengen. Peter Plauborg, Ghita Nørby og Sofie Gråbøl er at finde på rollelisten.

En hvid, hvid dag

En hvid, hvid dag
Hlynur Palmasons næste værk efter den prisvindende Vinterbrødre handler om den aldrende Ingimundur, der har mistet sin elskede hustru. Han bruger nu tiden på at ombygge et faldefærdigt hus til sin datter, svigersøn og barnebarn, hvoraf sidstnævnte nu er lyset i hans liv. Men sorgen er stadig ikke ordentligt bearbejdet, og da han samtidig får mistanke om, at hans afdøde kone havde en affære, sætter det den ellers fattede mand på en hård, psykologisk prøve.

Knives Out - Nordisk Film

Knives Out - Var det mord?
I Rian Johnsons stjernebesatte film spiller Daniel Craig en veloplagt karikatur på den superintelligente privatdetektiv komplet med snørklede monologer og snusfornuftige bemærkninger. Detektiven skal opklare, hvad der først ligner et selvmord, men senere viser sig at være et muligt mord på en rig krimiforfatter. Men hvem har begået det?

Le Mans 66

Le Mans '66
Christian Bale og Matt Damon spiller med skuespilmusklerne i denne underholdende og autentiske fortælling fra 1966. Den amerikanske bilgigant Ford Motors forsøger at komme ind på bilsportsscenen for at udvide deres brand, og det skal ske ved at hyre Carroll Shelby som chefdesigner og (noget ufrivilligt) den dygtige, men temperamentsfulde Ken Miles til at skubbe farten til usete højder for at vinde over regerende mester Ferrari i 24-timers løbet Le Mans.

A Beautiful Day in the Neighborhood / Sony

A Beautiful Day in the Neighborhood
Dramaet er baseret på en virkelig historie om børneværten Fred Rogers, der i filmen interviews af en kynisk journalist - og ændrer skribentens syn på livet. Den folkekære Tom Hanks spiller Mr. Rogers, der er en af de mest elskede skikkelser i amerikansk børneunderholdning.

A Hidden Life

A Hidden Life
Det biografiske krigsdrama 'A Hidden Life' handler om den østrigske Franz Jägerstätter, der nægter at kæmpe for nazisterne under 2. Verdenskrig. Franz Jägerstätter lever som bonde i landsbyen Radegund med sin kone og tre små døtre. Det er et simpelt og lykkeligt liv, men da krigen bryder ud, splintres idyllen. Terrance Mallick har lavet sin mest roste film siden The Tree of Life i 2011.

Den lille afkyelige snemand

Den lille afskyelige snemand
Animationsfilm for børn er ikke det, der er mest af på Toronto, men 'Den lille afskyelige snemand' er undtagelsen, der bekræfter reglen. Filmen handler om pigen Yi, der bliver ven med en yeti, som viser sig at have magiske kræfter.

Judy

Judy
Filmen om Judy Garland er allerede nævnt som en favorit ved Oscar-uddelingen næste år, og især Renée Zellweger er blevet fremhævet i titelrollen. Det er da også noget af et comeback, den tidligere Bridget Jones-skuespiller står overfor med rollen som en midaldrende og drikfældig Garland.

Motherless Brooklyn

Motherless Brooklyn
Skuespilleren Edward Norton både instruerer, skriver og spiller hovedrollen i filmen, der udspiller sig i 1950'ernes New York og handler om den ensomme privatdetektiv Lionel Essrog, som er påvirket af Tourettes syndrom. Essrog må nu begive sig ud i byens gader for at opklare mordet på sin mentor og eneste ven Frank Minna.

Military Wives

Military Wives
Drama om en gruppe kvinder, som er gift eller i et forhold med en soldat og danner et kor på en militærbase. Uventede venskaber bliver dannet, og musik og latter transformerer kvindernes liv og hjælper dem gennem frygten for deres kæres liv. Historien er inspireret af et rigtigt globalt fænomen og har Kristin Scott Thomas i front.

The Personal History of David Copperfield

The Personal History of David Copperfield
Dev Patel spiller David Copperfield i en dejligt farveblind og humoristisk opdatering af Charles Dickens’ klassiske fortælling. Det er manden bag de satiriske In the Loop og Stalins død, der har skruet den rappe film sammen.

Joker

Joker
Festivalens mest ventede film fik godt nok ikke nogen priser med hjem, men Joaquin Phoenix’ fabelagtige præstation som Arthur Fleck, der langsomt bliver den superskurk, vi kender fra Batmans univers, er værd at nævne. Ligesom i min oprindelige beskrivelse, ville det være synd at gå ind i for mange spoilers, men både slutningen og de elegante tråde til DC Comics’ tegneserieforlæg er udført aldeles fornemt.

Jojo Rabbit

Jojo Rabbit
People’s Choice-prisen gik i søndags til 'Jojo Rabbit' af Taika Waikikis Jojo Rabbit om den 10-årige Hitler-jugend-dreng Jojo Betzler, der er fuldt ud engageret i den nazistiske drøm om arisk overherredømme, jødisk undertrykkelse osv. Faktisk i sådan en grad, at selveste Adolf Hitler optræder som en usynlig og barnlig ven. Men da det går op for drengen, at hans mor (Scarlett Johansson) huser en jødisk pige i væggen på den afdøde søsters værelse, bliver Jojos verdensbillede udfordret.

Parasite

Parasite
Godt nok blev filmen allerede erhvervet på Cannes-festivalen, hvor den modtog Guldpalmen, og det var i den forbindelse, vi beskrev den på kino.dk. Dengang var der kun roser til overs for Joon-ho Bongs sprudlende, vanvittige og uforudsigelige film. Plottet, om en familie af svindlere, der langsomt infiltrerer en velhavende familie, er så skarpt skruet sammen, at man sidder på kanten af sædet og klukker af grin hele vejen igennem de 2 timer og 12 minutter.

The Cave 

The Cave
Dokumentaren, der er dansk produceret, handler om lægen Dr. Amani, der leder et hospital i den sønderbombede syriske by, Ghouta. Indbyggerne er fanget i byen, men har bygget en grotte under jorden, hvor de kan gemme sig fra bombardementerne. Filmen følger Amanis arbejde på hospitalet, hvor der gang på gang ankommer slemt tilredte krigsofre, ofte helt unge børn og babyer. Den rystende film fik People’s Choice Award i dokumentarkategorien, og dermed ligger instruktøren Feras Fayyad lunt i svinget til en Oscar-nominering.

Blackbird

Blackbird
Amerikansk genindspilning af Stille hjerte. Susan Sarandon spiller Ghita Nørbys rolle som den dødeligt syge Lily, der har besluttet sig for at modtage aktiv dødshjælp, inden hun bliver ædt op af sygdommen. Ved hendes side står Sam Neill i rollen som hendes ægtemand, der skal udføre opgaven, og Kate Winslet og Mia Wasikowska som hendes to døtre.

True History of the Kelly Gang

True History of the Kelly Gang
Filmen finder sted i 1870ernes Australien, hvor spændingerne mellem englændere og irere er på sit højeste, og Kelly-familien, med den stærke, kyniske matriark Ellen, lever en rimelig isoleret tilværelse ude på landet. Men en række omstændigheder medfører en særdeles ubehagelig udvikling for børnene - især den ældste søn Ned, der af sin mor sælges til en forbryder spillet af en blændende Russell Crowe.

The Burnt Orange Heresy

The Burnt Orange Heresy
Danske Claes Bang fik international berømmelse for rollen i Guldpalmevinderen The Square. Nu spiller han hovedrollen som en kunstkritiker, der indgår en pagt med en rig kunstsamler om at skaffe det eneste eksisterende maleri udført af en gådefuld kunstner. Aftalen medfører ufine metoder, og midt i det hele står kvinden Berenice Hollis, der har sine egne motiver.

Waves

Waves
En afroamerikansk forstadsfamilie i Florida forsøger at navigere kærlighed, tilgivelse og samhørighed efter et stort tab i dramaet, der er skrevet og instrueret af Trey Edward Shults og har Kelvin Harrison Jr., Lucas Hedges, Clifton Collins Jr. og Taylor Russell på rollelisten. Filmen fik ovenud positiv feedback på festivalen, men vi fik den ikke set.

Ordinary Love

Ordinary Love
Liam Neeson lægger action-personaen på hylden for en stund for at medvirke i et drama om forholdet mellem to mennesker, der har gift i årevis. Filmens store spørgsmål handler om livet, overlevelse og naturligvis kærlighed, efter en cancer-diagnose sætter deres parforhold på prøve.

The County

The County
Den islandske instruktør Grímur Hákonarsons næste film efter den prisvindende Blandt mænd og får handler om en enke, der må påbegynde et nyt liv ved at slås mod korruption og uretfærdighed i hendes lokalsamfund.

Weathering with You

Weathering with You
Med Your Name gav anime-instruktøren Makoto Shinkai os en af de mest populære og bedst sælgende film i genren nogensinde, og han følger op på succesen med en film om en gymnasieknægt, der bliver ven med en pige, som tilsyneladende kan manipulere med vejret.

Gloria Mundi

Gloria Mundi
Robert Guédiguians opfølger til Huset ved havet, som han instruerede i 2017, kommer i form af en fortælling om et nybagt forældrepar, der stilles over for adskillige udfordringer, da de må tackle babyens bedstefar, der er tidligere straffefange.

Billie

Billie
James Erskines dokumentar om jazzlegenden Billie Holiday blev egentlig vist først gang på Telluride, men var også at finde på Torontos program. Filmen består næsten udelukkende at tidligere uhørte lydoptagelser fra de, der rent faktisk kendte musikeren helt personligt, så adgangen har aldrig været større til en af musikhistoriens mest karakteristiske personligheder.

The Perfect Candidate

The Perfect Candidate
En saudiarabisk læge stiller overraskende op som kandidat til det lokale valg, hvilket sætter både hendes familie og byen på den anden ende, da hun i så fald vil blive den første kvindelige politiker i byen. Dramaet er ligesom dokumentaren 'The Cave' en film om arabiske kvinders kamp mod et mandsdomineret samfund.

 

Sorry We Missed You

Sorry We Missed You
Mesterinstruktøren Ken Loach følger op på sin fremragende Cannes-vinder Jeg, Daniel Blake med 'Sorry We Missed You' om et bud og hans hustru, der forsøger at finde fodfæste i det moderne England.

 

TIFF 2019