"Det kunne sagtens se sådan ud i virkeligheden, hvis bølgerne gik rigtig højt"

Interview med Jessen-brødrene om 'Bedre tider'
'Bedre tider'
(© 'Bedre tider' / SF Studios / Fotograf: Anne Schwartz)

I den nye danske film Bedre tider kan man opleve virkelighedens brødrepar Sebastian og Andreas Jessen spille overfor hinanden i rollerne som to brødre.

Det er blot anden gang i karrieren - med undtagelse af et teaterstykke som børn - at de to spiller sammen. Første gang var det i tv-serien 'Alfa', og det er selv samme instruktør, Milad Avaz, der står bag den nye biograf-film 'Bedre tider'.

Filmen er på ingen måder baseret på brødrenes virkelige liv, men så alligevel har de ikke kunne undgå at udnytte deres private, interne dynamik:

- Der er nogle elementer af vores liv, som Milad har tænkt ind, da han skrev. I hvert fald en dynamik imellem os, fortæller Andreas Jessen, og brormand Sebastian forklarer:

- Et godt eksempel er, der er en scene, hvor vi har et udfald mod hinanden, Andreas og jeg, og det kunne sagtens se sådan ud i virkeligheden, hvis bølgerne gik rigtig højt.

Vi har mødt Jessen-brødrene til en snak om rejsen fra børnestjerne til voksen skuespillere, og hvordan det er at spille sin rigtige brors fiktive bror, hvilke ulemper og fordele bringer den relation med sig.

Lyt til hele vores interview med Jessen-brødrene herunder - eller i din foretrukne podcast-app (søg blot på "kino.dk filmpodcast"):

I 'Bedre tider' spiller Sebastian og Andreas Jessen hhv. brødrene Karl og Lukas, der sammen med deres tredje bror Oskar (Ari Alexander) skal hjælpe deres far Vagn (Lars Brygmann) med at redde hans konditori. Men det viser sig, at de fire mænd har en række hemmeligheder, som de nok bør få talt om.

Lillebror Andreas forklarer, hvordan det kan være netop en fordel at spille overfor sin egen bror:

- Gaven er, at man kender hinanden og kan læse hinanden rigtig godt, og man kan tappe ind i nogle følelser, som ikke ligger særlig fjernt – det kunne være i et skænderi. 

- Vi har en scene, hvor vi begynder at diskutere, hvorvidt den ene eller den anden er hurtigst til at løbe, og hvor langt væk gymnastikhallen egentlig ligger fra huset. Det får lov at udspille sig til en hel dialog, som er så ligegyldig, men som alligevel, forhåbentlig, kan enormt meget i forhold til at forklare relationen imellem os.

Sebastian afslører, at netop den scene faktisk var improvisation skabt ud af deres stærke brødre dynamik. Og fortæller senere i podcasten:

- Jeg ved jo lige præcis, hvordan jeg skal sige noget, som Andreas tripper fuldstændig over og bliver helt rødglødende, indebrændt inde i skærmen omkring, ikke? Og det kan jeg jo så tillade mig at bruge, hvis det er. Så ja, det er meget sjovt.

Sebastian kan således fortælle, at han især kender én ting, som kan få Andreas til at flippe helt ud.

- Vi taber og vinder på meget forskellige måder. Jeg ved præcis, hvordan jeg skal vinde over Andreas og pisse ham allermest af. Det er gerne ved ikke at hovere faktisk. Hvis jeg bare ligesom tager min sejr og så siger noget a la: ”Nå ja, men du vinder næste gang...” eller: ”Det er jo bare et spil”, forklarer Sebastian.

Andreas har et resolut svar til den beskrivelse:

- Jeg kan mærke det helt nede i røvhullet lige nu, når bare du siger det.

Der kan også være ulemper ved at kende hinanden så godt. Storebror Sebastian fortæller:

- Hvis du er for låst i nogle dårlige vaner og ikke kan rigtig træde ud af det, og det ikke er hensigtsmæssigt i forhold til projektet, jamen så er det jo en negativ effekt af det, ikke? Så det skal man jo også være meget bevidst omkring.

Andreas foreslår faktisk, at hvis de en dag blev castet, således at rollerne blev byttet om - og Andreas pludselig skulle spille Sebastians storebror - så kunne de prikke til noget af deres ellers så stærke dynamik. 

Sebastian giver ham ret og siger:

- Det er jo bare noget, som er så sygt indgroet. Det er svært at sætte ord på, men det ville faktisk være ret interessant.

I dansk film har vi flere brødrepar, tænk bare på Lars og Mads Mikkelsen eller Lars og Martin Brygmann. Og til dem har Jessen-brødrene en klar opfordring.

Da vi fortæller, at vi tidligere har interviewet både Lars Mikkelsen og Lars Brygmann, som begge har været mere påpasselige med at ville finde et rigtig projekt med deres brødre, siger Sebastian Jessen:

- De skal bare springe ud i det, de gamle nisser. De tør jo ikke.

-Jeg har ikke været bekrymet. Jo, jo, hvis det rigtige projekt kommer, som de siger, og jeg føler jo så bare, at 'Alfa' og 'Bedre tider' har været... Vi har været heldige. Det har været nogle gode projekter, vi har fået tilbudt sammen.

'Bedre tider' kan ses i biografen fra 21. december - køb dine billetter herunder.