Danmarkshistoriens største kup bliver filmatiseret i nyt action-drama

Baseret på virkelige hændelser
Shorta / Scanbox
(© Shorta / Scanbox)

Selvom solen har været fraværende i store dele af den sydfranske filmfestival i Cannes, så har der være lysende offentliggørelser undervejs.

Bl.a. fik vi en række nye detaljer om Anders Thomas Jensens nye film, og en ny gyser baseret på autentiske hændelser med Trine Dyrholm blev præsenteret.

Men der var også en tredje dansk film, som fik kastet en stråle på sig, nemlig De lydløse af Frederik Louis Hviid. Han instruerede den intense actionthriller Shorta sammen med Anders Ølholm i 2020 - og Hviids nye soloprojekt tegner også til at blive en intens affære.

 

LÆS OGSÅ: Ny Afdeling Q-film er på vej: Se det første blodige billede fra 'Den grænseløse'

Plottet bygger på virkelige hændelser om danmarkshistoriens største kup mod Dansk Værdihåndtering. Det var et særdeles velplanlagt og professionelt røveri, der fandt sted i 2008, hvor røverne slap afsted med ca. 70 mio. kr.

- Jeg er meget interesseret i at dykke ned i forberedelserne til kuppet. Røverne brugte to år på at forberede røveriet, og selve optakten samt kuppet var fyldt med liv-og-død-øjeblikke. Filmen skulle gerne give en følelse af at tænde en lunte fra starten, fortalte Hviid til kino.dk, da vi mødte ham i Cannes.

- Mange kender røveriet, men ikke så mange kender alle de mange detaljer, der ligger forud for røveriet. Det er lidt ligesom fængselsfilm, hvor det mest interessante ikke er at se dem kravle over muren, men også at se dem finde den lille ske - se dem grave hullet og komme af med det sand, der er til overs. Alt det, der leder op til det store klimaks, er mindst lige så interessant, konstaterer Hviid.

Rollelisten byder på navne som Gustav Dyekjær Giese (De forbandede år) som røveren Kasper. Han spiller overfor bl.a. Amanda Collin (En frygtelig kvinde) som sikkerhedsvagten Maria, mens den franske skuespiller Reda Kateb (Zero Dark Thirty) har rollen som røveren Slimani.

 

LÆS OGSÅ: Får vi 'Underverden 3'? Dar Salim svarer på spørgsmålet

Den officielle synopsis til filmen lyder:

I 2008, mens finanskrisen gør sit indtog i Danmark, beslutter en gruppe mænd fra Danmark og hele Europa sig for at begå det største røveri nogensinde på dansk jord.

'De lydløse' er et action-drama, der skildrer en gruppe yderst ihærdige, ambitiøse og kompromisløse røvere, der alle deler samme ambition: At lykkes med det umulige - på trods af store forhindringer, indbyrdes stridigheder, hemmelige agendaer og personlige omkostninger.

Dette er fortællingen om danmarkshistoriens største og mest spektakulære kup og den lange, detaljerede og risikable forberedelse det krævede at skabe sig genvej til storhed og rigdom. Koste hvad det vil. Filmen er inspireret af virkelige hændelser.

Indspilningerne begynder i september i år, hvor resten af skuespillerne offentliggøres.

'De lydløse' afventer dansk premieredato.