Afsløring: Nolan tjener vanvittigt millionbeløb på 'Oppenheimer'

Den nykårede Oscar-vinders vilde aftale
Christopher Nolan
(© A.M.P.A.S.)

Christopher Nolan er Hollywoods største filmskaber lige nu. 

Hvis man skulle være i tvivl, så blev det cementeret i weekenden, hvor instruktøren vandt sine to første Oscar-statuetter for Oppenheimer, som i alt indkasserede 7 af slagsen.

Et andet parameter, som i den grad bekræfter instruktørens position i filmbyen, er den luksuriøse aftale, som han fik lavet med Universel på 'Oppenheimer'.

Forbes har i en ny artikel analyseret den aftale og kan afsløre det vilde beløb, som Nolan har fået ind på sin bankbog for 2. verdenskrigsfilmen.

I årevis havde Christopher Nolan haft en fast partner i Warner Bros., der var selskabet bag bl.a. hans Dark Knight-trilogi. 

Men da Warner Bros. i 2021 annoncerede, at flere af deres storfilm enten ville få et kortere biografvindue eller få premiere på både det store lærred og på streaming samtidig, tog Nolan sit gode tøj og gik. Biograf-elskeren Nolan var mildest talt utilfreds.

Hollywoods andre produktionsselskaber stod nu i kø for at få instruktøren ind i folden. Og det lykkedes for Universal. Men ikke uden at måtte leve op til en række meget konkrete og dyre krav fra Nolan.

I første omgang lød kravet på, at Oscar-vinderen ville have 100 millioner dollars i budget og yderligere 100 millioner dollars til marketing af 'Oppenheimer'.

Nolan krævede, at filmen skulle have et længere, eksklusivt biografvindue. En "no-compete"-aftale, der betød, at studiet ikke måtte udgive andre film i samme periode.

Instruktøren tilbød til gengæld at tage et mindre beløb i løn for derimod at få del i indtjeningen. I første omgang lød det på 20%, men Universal fik det forhandlet ned på 15%. Men studiet accepterede derudover resten af Nolans krav.

Med andre ord: Nolan har fået 15% af 'Oppenheimer's såkaldte "first-dollar gross". Det vil sige før, at Universal overhovedet selv havde tjent penge på filmen, så skulle Nolan have sine penge.

Det har Forbes således regnet på, og hvis du lægger box office-indtægter, hjemmevideosalg og de første streamingrettigheder sammen, så forlyder det, at Nolan skulle have tjent intet mindre end 72 millioner dollars på 'Oppenheimer' – altså 491 millioner dansker kroner!

Og det beløb er efter, at han har betalt agenter og advokater.

Beløbet forventes ydermere at stige, når filmen fx ender på flere streamingtjenester eller bliver genudsendt i biograferne, som den fx gør nu i forbindelse med Oscar-sejren.

I sidste uge blev listen over de bedst betalte skuespillere i Hollywood ligeledes offentliggjort, og Nolan overgår alle dem med undtagelsen af Adam Sandler, der i første omgang har indkasseret 73 millioner dollars i 2023. Nolan har så derimod potentialet til at overstige det.

'Oppenheimer' har været en succes for alle involverede. Både for Universal og Nolan. Og aftalen her understreger ikke kun, hvorfor Nolan måske er Hollywoods mest magtfulde instruktør, men også, hvordan han er blevet et brand i sig selv.

Avatar-instruktøren James Cameron er måske den eneste anden filmskaber i Hollywood pt, som kan få lignende krav trumfet igennem.

Hvad bliver så Nolans næste film efter 'Oppenheimer'? Han har ikke afsløret meget - andet end at det bliver en storfilm.

'Oppenheimer' kan ses i udvalgte biografer pt.