Advarsel - det her bliver klamt: Top 10 fælder fra Saw

I want to play a game...
Billede
(© Lionsgate / Twisted Pictures)

Artiklen blev første gang udgivet i maj 2021.

Over otte spillefilm har seriemorderen Jigsaw gjort livet sur for folk ved at placere dem i opfindsomme, makabre og dødelige fælder, der skulle få dem til at indse, at de ikke værdsatte deres liv nok.

Nu er den 10. film i gyseruniverset, Saw X, i de danske biografer.

Det er blevet til langt over 80 drab siden den første Saw i 2004 - og derfor er det også på tide at kåre de 10 mest brutale og klamme Saw-fælder nogensinde!

Bemærk det følgende indeholder spoilers fra de første otte Saw-film.

 

 

10. The Venus Flytrap aka The Death Mask fra Saw II

Forestil dig, at du vågner op. Desorienteret og med en jernmaske fuldt af søm spændt om halsen.

Hvis du på 60 sekunder med en skalpel kan nå at skære en nøgle ud, der placeret under dit øje og låse masken af, så overlever du. Ellers klapper fælden… bogstavelig talt.

I Saw II vågner Michael Marks op i en sådan situation, og han ender med at få en ansigtetspeeling af søm.

Det er pinefuldt, brutalt og rimelig klamt.

9. The Pendulum Trap fra Saw V

I Saw V er morderen Seth Baxter endt i en af Jigsaws fælder, og på papiret er den egentlig ret enkel: Seth er spændt fast til et bord, hvor han skal knuse sine hænder, hvis han vil undgå at en svingende klinge formet som et pendul skal skære ham midt over.

Fælden blander ubærlig smerte med den konstante trussel fra den skarpe klinge, der kommer tættere og tættere på Seths maveregion.

En ekstra twist er, at selvom Seth faktisk følger instruktionen, så forsætter pendulet, hvilket fører til en blodig afslutning, hvor manden bliver skåret halvt over. Politimanden Mark Hoffmann (Costas Mandaylor) viser sig nemlig at stå bag det dødelig apperatet, da Baxter slog hans søster ihjel og gik fri.

Dette bruger John Kramer senere hen som afpresning af Hoffmann til at udføre opgaver for ham, og dermed har ’The Pendulum Trap’ også en større plotmæssig vigtighed.

 
 

8. The Horse Power Trap fra 

Saw VII Mens Saw VII måske er franchisens dårligste kapitel, så gemmer den på flere af Jigsaws mest kreative, klammeste og mest brutale fælder, se bare ‘The Horse Power Trap’ – andre steder kaldet ’The Garage Trap’.

I fælden bliver en nynazist, hans venner og kæreste straffet på det groveste. Evan (spillet af Linkin Park-forsanger Chester Bennington) vågner op i en bil, hvor hele hans ryg er limet til bilsædet.

Han har nu 30 sekunder til at rive huden af sig selv og redde sin kæreste, hvis hoved ligger under bilen, hans ven, hvis ansigt blive flået af, hvis bilen starter, og hans anden ven, som vil blive kørt ihjel.

Man kan mærke smerten, når Evan flår huden af sig selv, og hele den voldsomme kædereaktion er en af seriens mere spektakulære splatter-orgier.

 

7. The Classroom Trap fra Saw III

Av! Det er nok det, der bedst beskriver den brutale fælde fra 'Saw III' kendt som ’The Classroom Trap’.

Vaneforbryderen Troy vågner op i et rum, lænket med kroge i både arme, hænder, ben, nakke og mund, og han har kun én mulighed, hvis han vil overleve en tikkende bombe. Han må flå krogene ud af sig selv – og derved også smadre sin egen krop.

Fælden er et smertehelvede. Lydsiden fyldes med Troys skrig, åndenød og sprækkende hud, mens billedsiden er et gruopvækkende blodbad.

Og som de bedste Saw-fælder kan, så efterlader den tilskueren med et tilbagevende spørgsmål; Kunne jeg selv have gennemført det her?

 

6. Pound of Flesh fra Saw VI

Et halvt kilo lyder ikke af meget. Men hvad hvis det var et halvt kilo af dit eget kød – som du selv skulle skære af og kun havde 60 sekunder til det?

Det er dén opgave, som de to bankrådgivere Eddie og Simone står overfor i 'Saw VI'. Ikke nok med det, så har de også et metalapperat på hovedet, der langsomt skruer en tvinge ind i deres tinding. Og kun én af dem kan overleve, nemlig den der først har fået vægten i midten af rummet til at ramme et pund.

Mens den halvtykke Eddie begynder at sit skære mavefedt af, må den slanke Simone tage andre midler i brug. Det fører således til et virkelig klamt og brutalt øjeblik, hvor hun i vrede og desperation hugger sin egen arm af. Auch! 

Fælden kombinerer flere af Saw-filmenes bedste og vigtigste ingredienser: Masser af blod, tå-krummende smerte, et konkurrenceelement som engagerer seeren – og igen stiller den spørgsmål: Hvad ville jeg selv gøre?

 

5. The Angel Trap fra Saw III

Ville du stikke dine hænder ned i syre, hvis det betød du fik fat i en nøgle, som kunne redde dig fra at få flået din brystkasse op?

Det er udfordringen, som efterforskeren Allison Kerry står overfor, da hun ender i en af Jigsaws fælder.

Øjeblikket, hvor hun stikker hånden ned i en ætsende syre, er smertende at se på, og det er endnu mere grusomt, da hun finder ud af, at hun ikke kan få sig selv ud af det seletøj, som nøglen ellers skulle befri hende fra.

Allison bliver flået til døde, og i sin sidste indstilling hænger hun som en lemlæstet engel med sine ribben som vinger. Et på en gang klamt, brutalt og perverteret billede, som brænder sig fast på nethinden.

 

4. The Reverse Beartrap fra Saw, Saw VI og Saw VII

Opfindelsen, der startede hele franchisen, er en af Saws enkleste, men også mest ubehagelige fælder – og den er i høj grad og af gode grunde blevet et synonym med splatterserien.

Som navnet indikerer, er det en omvendt bjørnefælde, der sat på dit hoved vil splitte det åbent - som en melon flækket på midten – hvis du ikke når at få den af i rette tid. Deraf har fælden også tilnavnet ”The Jaw Splitter”.

’Saw’ er baseret på en kortfilm, hvor man kun ser ’The Reverse Beartrap’ udspille sig, og efter sin optræden i første film, hvor Amanda overlever den, har den været i aktion flere gange. Men kun én gang har vi set den være dødelig.

Det er i ’Saw VII’, hvor John Kramers ekskone, Jill Tucker, får sit hoved smadret – og det er stadig en af seriens mest groteske billeder!

 

3. The Needle Pit fra Saw II

En af franchisens mest uforglemmelige fælder er ’The Needle Pit’, der dækker over et hul i jorden fyldt med kanyler.

Smerterne skriger ud af skærmen, da Amanda må grave sig igennem nålehelvede for at finde en nøgle. Shawnee Smith leverer en yderst overbevisende præstation med kanylerne stikkerne ud af diverse legemsdele.

’The Needle Pit’ er langt fra seriens mest avancerede fælde, men den er bemærkelsesværdig pinefuld. Alle, der har set ’Saw II’, har haft en smule nålefobi efterfølgende.

 

2. The Pig Vat fra Saw III

Når vi snakker om Saws klammeste fælde, så er der få, der kan komme op på siden af ’The Pig Vat’ - på dansk: ”Grisekaret”.

På bunden af et kar med halsen spændt fast til jorden, bliver en dommer langsomt druknet af blendede, rådne og maddike-befængte grise-ådsler.

Scenen er måske knapt så pinefuld, som tidligere eksempler på listen, men det er absolut den mest kvalmende, stinkende og vamle i serien. Føj!  
 

1. The Rack fra Saw III

Fælden ’The Rack’ fra ’Saw III’ tager det forhistoriske torturmiddel til næste niveau – og den vrider sig direkte ind på listens førsteplads.

På et metal krucifiks hænger Timothy Young, bilisten, som har slået filmens hovedkarakter Jeffs datter ihjel, og Jeff står nu overfor et valg. Vil han redde Young, eller vil han lade ham få revet sine lemmer i stykker?

Den avancerede fælde har nemlig ofrets arme, ben og nakke spændt fast, og i en langsomt, men stædigt tempo vrider den legemsdelene rundt indtil de knækker, sprækker og sprænger. Det er næsten ubærlig at se på.

Sjældent har noget været så pinefuldt på film, som da grådkvalt Young skriger og tigger Jeff om nåde, mens han langsomt bliver drejet i smadder – ikke mindst, da fælden kommer til hovedet. Av!

Mpho Koaho er meget troværdig som det lidende offer, mens Jeffs indre kamp giver hele scenens korporlige smerte en dybere tungsindighed.

Saw X kan ses i biografen nu.