6 (potentielle) mesterværker på vej

Mesterinstruktørerne kommer
Billede
(© The Killing of a Sacred Deer/Scanbox)

Gider du ikke flere superhelte, eller har du både plads til mænd i trikot OG festivalfilm med høj kunstnerisk værdi? Så kig med her.

Resten af året og det følgende filmår byder nemlig på flere titler fra store auteurs, der har det med at røre os, skræmme os og ikke mindst imponere os.

Er de vitterligt mesterværker? Vi får se til premieren, her er indtil videre de første trailers.

The Killing of a Sacred Deer (premiere den 9. november)
Grækeren Yorgos Lanthimos' nyeste mind-fuck, følger en karismatisk kirurg (Colin Farrell) der får vendt op og ned på sit liv, efter at have budt en ung dreng ind i sit hjem. Filmens bagmand har aldrig været bange for kontroversielle emner, såsom hundekennel-lignende børneopdragelse i Dogtooth. Det store "Hollywood"-gennembrud kom med dog med den ligeledes skæve The Lobster, der opsatte det absurde ultimatum: "Find en kæreste eller bliv forvandlet til et dyr". 

 

The Square (premiere den 23. november)
Svenske Ruben Östlund stod sidst bag den tragikomiske Force Majeure, der tog verden med storm - på trods af manglende støtte fra Oscar-akademiet. Nu er instruktøren tilbage i endnu stærkere form, i hvert fald, hvis man skal tro Cannes-juryen, der tildelte Guldpalmen til 'The Square'. Filmen handler om en dansk museumsleder (spillet af danske Claes Bang) i Stockholm, der efter et tilfældigt møde med et par lommetyve får rodet sig ud i det ene absurde scenarie efter det andet.

 


Thelma (premiere den 30. november)
Joachim Trier er en af Norges mest eftertragtede instruktører pt. Successen kom efter den fransk-nybølge-inspirerede 'Reprise' og den prisvindende opfølger 'Oslo, 31. august'. Trier har siden da været et smut i udlandet og lave sin første engelsksprogede film Louder Than Bombs, men nu er han tilbage på sit modersmål i et overnaturligt romantisk gys om teenagepigen Thelma, der i mødet med kærligheden opdager, at hun besidder skræmmende kræfter.

 

Happy End (premiere den 29. marts)
Når Michael Haneke lancerer en ny film, valfarter en særlig type filmelskere i biografen. Instruktøren bag værker som Funny Games, Det hvide bånd og den Oscar-vindende Amour tiltaler det publikum, der tør lade sig forstyrre helt ind i sjælen og håber på ar efterfølgende. Østrigerens nye drama drejer sig om en velhavende familie med tilhørende mørke hemmeligheder, og i spidsen sidder selveste Isabelle Hubbert. Forvent tyk ironi i titlen.

 

Call Me by Your Name (premiere den 1. februar)
Filmanmeldere verden over kalder filmen for den værdige arvtager til Brokeback Mountain. Ikke at alle film om homoseksuel kærlighed skal sammenlignes med Ang Lee's mesterværk, men 'Call Me by Your Name' skulle være lige så afbalanceret, dyb og romantisk, som 'Brokeback' netop var. Armie Hammer spiller amerikaneren, der en hed sommer i Italien fordrejer hovedet på en ung mand. I instruktørstolen sidder Luca Guadagnino, der imponerede med I Am Love og snart står bag et remake af 'Suspiria'.

 

Wonderstruck (premiere den. 18. januar)
Todd Haynes er manden bag sensitive, filmiske højdepunkter som Far from Heaven og Carol. Instruktørens næste film handler om en ung dreng i nutiden og en ung pige i fortiden, hvis skæbner vikles sammen. Julianne Moore og Michelle Williams medvirker, og dramaet er baseret på Hugo-forfatteren Brian Zelznicks magiske roman. 'Wonderstruck' var nomineret til hovedprisen ved dette års Cannes Filmfestival, og Haynes fik tildelt instruktør-prisen af samme festivals International Cinephile Society.