25 ting du (måske) ikke vidste om 'Top Gun'

Varm op til re-premieren på Tom Cruise-klassikeren fra 1986
'Top Gun' med Tom Cruise fra 1986
(© Paramount Pictures)

Du ved helt sikkert, at "I feel the need.... the need for speed!" stammer fra Tony Scotts Top Gun, men ved du også, hvor stor indflydelse U.S Navy havde på produktionen af filmen og at Tom Cruise ikke var førstevalget til rollen som Maverick?

Vi har kigget på filmen fra 1986 i forbindelse med, at den flyver ind i biografen igen den 10 juni, hvor den vises i IMAX 3D.

Køb dine billetter til filmen her:

Vi må dog vente lidt længere på, at Tom Cruise igen skal i luften som Maverick iført sine Ray-ban-solbriller med Top Gun 2: Maverick, der har biografpremiere den 18. november.

Du kan dog nu få 80er-klassikeren genopfrisket herunder med både sjove og chokerende trivia om filmen (artiklen blev første gang bragt den 8. april 2020).

Top Gun © Paramount Pictures

1. Tom Cruise var tæt på ikke at få rollen som Pete 'Maverick' Mitchell. Rollen blev nemlig først tilbudt til Matthew Modine, der var blevet populær efter sin roste præstation i filmen Birdy.

2. Filmens oprindelige titel var 'Top Guns' og altså ikke den sidenhen ikoniske titel 'Top Gun'.

3. Ideen til filmen stammer fra en artikel skrevet om Top Gun-instruktorprogrammet i et magasin fra Californien.

4. Filmholdet hyrede den tidligere marinepilot Pete Pettigrew som Techinal advisor, hvilket betød, at han skulle sikre, at filmen portrætterede marinen så realistisk som muligt. Han havde også en mindre rolle i filmen som Perry Siedenthal.

5. Top Gun-træningsprogrammet er baseret på den virkelige U.S. Navy Fighter Weapons School - bedre kendt som TOPGUN.

6. Filmholdet var i kontakt med Pentagon og fik exceptionelt lov til at låne deres fly og hangarskibe mod en betaling på intet mindre 1.8 millioner dollars.

Top Gun © Paramount Pictures

7. U.S Navy var også involveret i projektet og fik ændret manuskriptet, så det havde en mere positiv tilgang til marinen. Derudover skar de ned på bandeordene.

8. Marinen fik lov til at sætte boder og skilte op ude foran biografvisningerne, hvor biografgængerne kunne melde sig til tjeneste.

9. Kelly McGillis’ karakter Charlie er baseret på en marineansat ved navn Christine Fox, der arbejdede som analytiker.

10. Filmholdet spurgte angiveligt Bryan Adams om de måtte bruge hans sang "Only the Strong Survive", men han sagde nej, da han følte, at filmen glorificerer krig.

11. Stuntpiloten Art Scholl døde under optagelserne, da et stunt gik galt og fik fatale konsekvenser.

12. Salget af Ray-Ban-solbriller steg eftersigende med hele 40% i USA efter Tom Cruise bar dem i filmen.

Top Gun © Paramount Pictures

13. Meg Ryan har en rolle i filmen - tre år før hendes store gennembrud i When Harry met Sally...

14. Filmens technical advisor Pete Pettigrew var vanvittigt imponeret over Meg Ryans præstation, da hun kunne græde på kommando alle 20 gange, de indspillede en af scenerne.

15. Ifølge Tom Cruise opfandt han ideen om at afholde internationale gallapremierer efter, at han afholdt 'Top Gun'-gallapremierer i Frankrig, Japan og Italien, hvilket ikke var typisk dengang. I 80erne var skuespillerne typisk på turné i flere uger i samme by for at promovere filmen for derefter tage videre til et nyt land.

16. Instruktøren Tony Scott hyrede kameraoperatører, der typisk filmede dokumentarer til at filme flyvescenerne, da han mente, at de ville kunne filme scenerne mere realistisk.

17. Anthony Edwards, der spiller Goose, var ifølge ham selv den eneste skuespiller, der ikke kastede op, mens de befandt sig i flyene

18. Pete 'Maverick' Mitchells fornavn var oprindeligt Evan, men det blev ændret til Pete som en hyldest til filmholdets technical advisor Pete Pettigrew.

Top Gun © Paramount Pictures

19. Der gik rygter om, at Tom Cruise og Val Kilmer ikke kunne lide hinanden og at de skændtes på settet. Det har Kilmer senere benægtet. Han bekræfter dog, at de ikke havde meget med hinanden at gøre.

20. Mange af Tom Cruises flyvestunts blev udført af jagerpiloten Scott Altman, der senere er blevet astronaut for NASA.

21. Tom Cruise havde aldrig kørt på motorcykel før 'Top Gun'. Han har som bekendt gjort det en hel del gange på film efterfølgende.

22. Kelly McGillis er højere end Tom Cruise, så når de filmede scener sammen, var han ofte iført sko, der gjorde ham et par centimeter højere.

Top Gun © Paramount Pictures

23. På den virkelige TOPGUN-skole får personalet angiveligt en bøde på 5 dollars, hvis de citerer filmen.

24. Bandet Berlin indspillede sangen 'Take My Breath Away' til filmens soundtrack, men faktisk var det tæt på, at sangen var gået til bandet The Motels i stedet for.

25. 'Take My Breath Away' vandt en Oscar i 1987. Filmen blev yderligere nomineret i kategorierne Bedste lyd, Bedste klipning og Bedste lydredigering. 

'Top Gun' kan ses i udvalgte biograf fra den 10. juni