25 sjove og skræmmende facts du (måske) ikke vidste om The Hunger Games

Bliv klar til ‘The Ballad of Songbirds and Snakes’
Billede
(© The Hunger Games / Lionsgate)

Er du også helt vild med den dystopiske fortælling, der udspiller sig i Panem? 'The Hunger Games'-trilogien har haft stor succes på verdensplan, hvor utallige fans har fulgt Katniss og Peetas kamp for overlevelse i dødsspillene og for at styrte The Capitol.

Trilogien bliver nu udvidet med en prequel kaldet The Ballad of Songbirds and Snakes, som får premiere i biograferne den 16. november.

Vi har lavet en liste over 25 sjove og til tider foruroligende facts, som du kan læse som opvarmning til den nye film. Listen indeholder bl.a. behind the scenes-historier og steder, hvor filmene adskiller sig fra bøgerne.

1. Disse skuespillere gik efter rollen som Katniss

Det kan være svært at forestille sig ’The Hunger Games’-filmene uden Jennifer Lawrence og Josh Hutcherson – men ikke særlig overraskende var der mange, der forsøgte at lande hovedrollerne i denne store filmfranchise.

Nogle af de navne, du måske kan genkende, som prøvede at få rollen som Katniss, var Chloë Grace Moretz, Shailene Woodley, Saoirse Ronan og Hailee Steinfeld.

2. Disse skuespillere gik efter rollen som Peeta

For Peeta var det bl.a. Lucas Till, Hunter Parrish og Evan Peters, der gik til audition. Derudover var både Liam Hemsworth og Alexander Ludvig faktisk interesserede i rollen, før de endte med at blive castet som henholdsvis Gale og Cato.

Lionsgate / The Hunger Games
(© Lionsgate / The Hunger Games)

3. Jennifer Lawrence var i tvivl

I starten var Jennifer Lawrence tilbageholdende med at takke ja til rollen som Katniss grundet bogfranchisens popularitet. Hun var bekymret for, at rollen ville skabe en for stor forandring i hendes personlige liv. I et interview har hun fortalt, at hun sagde ja til rollen til sidst, fordi hun beundrede Katniss’ personlighed og ånd.

4. Realityshows og Irakkrigen som inspiration

Bøgernes forfatter, Suzanne Collins, har afsløret, at inspirationen til franchisen kom, mens hun sad og skiftede mellem forskellige kanaler på fjernsynet. På nogle kanaler blev der vist realityshows, og på andre var der fotodækning af den virkelige krig i Irak. Hun har udtalt:

- Jeg var virkelig træt, og grænsen mellem disse historier blev slørede på en meget foruroligende måde. Det var i det øjeblik, at Katniss’ historie kom til mig.

5. Bandekrukke

Der var en bandekrukke på settet til The Hunger Games-filmene, hvor holdet skulle lægge penge i, når de kom til at bande. Instruktør og medforfatter Gary Ross har udtalt, at halvdelen af pengene kom fra Jennifer Lawrence!

6. Hårfarvning

Liam Hemsworth og Jennifer Lawrence har begge naturligt lyst hår, så de måtte farve deres hår brunt for at passe til deres roller i filmen, mens Josh Hutcherson, som er naturligt mørkhåret, måtte farve sit hår blond.

Hunger Games / Katniss Everdeen / Jennifer Lawrence
(© Lionsgate)

7. Højre eller venstre hånd?

Jennifer Lawrence er i virkeligheden venstrehåndet, men i filmen ser det ud som om, at hun er højrehåndet. Hun måtte faktisk lære at gøre alting med højre hånd til rollen som Katniss, herunder at skyde med bue og pil!

8. Hvad de to første jubilæumsspil gik ud på

Hvert 25. år ser dødspillene ikke ud, som de plejer; i stedet udtænker spilmestrene nye regler for at fejre spillenes jubilæumsår. The Hunger Games: Catching Fire foregår under det 75. dødsspil.

Filmene fortæller ikke, hvad der skete til de to første jubilæumsspil, men det får vi at vide i bøgerne. Det 25. år blev distrikterne tvunget til at stemme på sonere i stedet for, at de blev tilfældigt valgt ved lodtrækning. En ubehagelig opgave kan man vist roligt sige!

I det 50. dødsspil skulle hvert distrikt trække to piger og to drenge i stede for blot en af hver, hvilket resulterede i dobbelt så mange sonere i areanen.

9. Hvordan Haymitch vandt sit dødsspil

Katniss og Peetas mentor, Haymitch, vandt det 50. dødsspil, hvor der blev trukket dobbelt så mange sonere. Han opdagede, at hans arena var omringet af et kraftfelt, så han lokkede den sidste tilbageværende soner med til udkanten af arenaen. Her kastede hun sin økse efter ham, som fløj ind i kraftfeltet og hoppede tilbage og ramte hende selv, hvilket slog hende ihjel og efterlod ham som vinder.

10. Hvordan hunde-mutationerne egentlig så ud

Mutationer, eller ’mutts’, er genetisk modificerede dyr skabt af Capitol. I den første Hunger Games-film møder vi dem som noget af det sidste i arenaen i form af store, ulvelignende hunde, der jagter spillerne.

I bogen er netop disse hunde-mutationer lavet, så de ligner de afdøde sonere – de bærer halsbånd med sonerens distriktnummer, deres øjne er menneskelignende og deres pels er samme farve som håret på den soner, de repræsenterer. Det har filmene valg ikke at have med, måske fordi det er så skræmmende!

The Hunger Games: Mockingjay - del 1
(© The Hunger Games: Mockingjay - del 1 / Lionsgate)

11. Woody Harrelson er veganer

Den amerikanske skuespiller, Woody Harrelson, der spiller Haymitch, er faktisk veganer i virkeligheden. I de scener, hvor vi ser ham spise, er det enten dessert eller grøntsager – eller bare drikkelse!

12. Stor økonomisk succes

The Hunger Games var den første film, der ikke er udgivet af et stort studio såsom Walt Disney Pictures eller Warner Bros., til at indtjene over 400 mio. dollars i USA.

13. Dedikation fra Alexander Ludwig

Den canadiske skuespiller, Alexander Ludwig, trænede fire timer om dagen med en U.S Navy S.E.A.L for at komme i form til hans rolle som Cato, den mandlige soner fra Distrikt 2. Cato er en såkaldt ’ambisoner’ (Career på engelsk), der har trænet op til dødsspillet hele sit liv for at melde sig frivilligt i håb om æren ved at vinde.

14. Hvordan rollen som Clove blev fundet

Isabelle Fuhrman gik oprindeligt til audition på rollen som Katniss. Efter producerne havde besluttet, at hun var for ung til at spille Katniss og for gammel til at spille Prim, inviterede de hende til audition på rollen som Clove – den kvindelige soner fra Distrikt 2.

15. Ikke fan af fisk

I en scene i Catching Fire hvor Katniss, Peeta og Finnick fisker, skulle skuespillerne rent faktisk spise rå fisk. Hverken Jennifer Lawrence eller Sam Claflin er særlig glade for fisk, hvilket gjorde det svært for dem at komme igennem - men det var helt klart Jennifer Lawrence, der havde det hårdest, hvilket Josh Hutcherson og Claflin morede sig gevaldigt over.

Lionsgate / The Hunger Games: Catching Fire
(© Lionsgate / The Hunger Games: Catching Fire)

16. Sliksulten?

Sam Claflin skulle spise to eller tre stykker sukker for hver gang, de optog Finnicks introduktionsscene, indtil scenen sad i skabet. Han endte med at spise en hel boks fyldt med sukkerknalder. 

17. Johanna var  faktisk nøgen

Jena Malone spiller vinderen af det 71. dødsspil, Johanna Mason, fra distrikt 7. I ’Catching Fire’ er der en scene i en elevator, hvor hun tager alt sit tøj af. Selvom der ikke vises direkte nøgenhed i filmen, besluttede Malone sig for rent faktisk at tage alt sit tøj af. Det betød, at produktionen og de andre skuespillere så hende fuldstændig nøgen – og det samme med hotelgæster og personale, idet elevatordørene ind imellem åbnede!

18. Haymitchs tragiske skæbne

Haymitch er Distrikt 12’s eneste nulevende vinder, da Katniss og Peeta bliver trukket som sonere. Siden de to vandt det 74. dødsspil og Haymitch selv vandt det 50. spil, betyder det, at Haymitch har været mentor for – og mistet – 46 sonere over 23 år.

19. Hvordan Finnick og Annie vandt deres dødsspil

I Hunger Games-filmene får vi indblik i den tragiske kærlighedshistorie mellem Finnick Odair og Annie Cresta. De er begge fra Distrikt 4, og hvor Finnick vandt det 65. dødsspil, vandt Annie det 71. spil. Finnick blev den yngste vinder nogensinde i en alder af 14 år. Han vandt ved at lave et net ud af vinstokke til at fange de andre sonere og derefter spidde dem med en trefork. 

Finnick var senere mentor for sin store kærlighed, Annie, der blev skør efter at have set sin partner fra Distrik 4 blive halshugget. Hun vandt kun, fordi arenaen blev oversvømmet, og hun var den bedste til at svømme.

20. Recasting af katten Buttercup

I den første Hunger Games-film havde de valgt en sort og hvid kat til at portrættere Prims kat ’Buttercup’ – farver der modsiger navnet og ikke passer til den beskrivelse, der er af katten i bogen. Fra anden film og fremover fandt de en ny, orange kat, som bedre matchede sit navn og bogens beskrivelse.

Lionsgate / The Hunger Games: Catching Fire
(© Lionsgate / The Hunger Games: Catching Fire)

21. Sørgelig afsked

Den Oscar-vindende skuespiller Philip Seymour Hoffman, der spiller Plutarch Heavensbee i Hunger Games-filmene, døde på tragisk vis en uge før filmningen af ’Mockingjay’ var færdiggjort. Siden størstedelen af hans scener til de to sidste film allerede var blevet filmet, blev rollen afsluttet ved, at andre karakterer overtog nogle af hans replikker.

22. Jennifer Lawrence drillede Liam Hemsworth

Ifølge Liam Hemsworth ville Jennifer Lawrence med vilje spise mad med kraftig lugt, såsom hvidløg og tun, før de skulle filme en kyssescene sammen.

23. Are you, are you comin’ to the tree?

Sangen ‘The Hanging Tree’, som både er med i ’Mockingjay’ og den nye film ’The Ballad of Songbirds and Snakes', er skrevet af Suzanne Collins, der er forfatter til hele Hunger Games-trilogien. Melodien er sammensat af Jeremiah Fraites og Wesley Schultz fra det amerikanske indie-folkband ’The Lumineers’.

24. Samme instruktør

Instruktøren Francis Lawrence, som instruerede både ’Catching Fire’ og del 1 og 2 af ’Mockingjay’ er tilbage for at instruere den nye prequel ’The Ballad of Songbirds and Snakes’.

25. Casting af Viola Davis som skurk

Ifølge instruktøren Francis Lawrence blev han overbevist om at caste Viola Davis til at spille skurk i ’The Ballad of Songbirds and Snakes’ efter at have set et meme på internettet. Han sagde:

- Det var et stykke fankunst, og nogle havde photoshoppet et billede af hende, der står ved et vindue. Det var måske et stillbillede fra ’The Help’, men hun havde det her lille, skumle smil og de havde lavet sjov med en falsk gyserplakat som om, hun var skurken i den her. Jeg tænkte ’wow, ved du hvad? Hun kunne være rigtig god til det her’.

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes har biografpremiere den 16. november.