Seriemorder i biografen: Danmarks Oscar-bud er skræmmende aktuel

'Holy Spider' kan nu ses på det store lærred (sponsoreret)
Billede
(© Camera Film © Nadim Carlsen)

En af årets mest imødesete film rammer biografen denne uge, når den nervepirrende thriller Holy Spider får premiere.

Filmen følger den kvindelige journalist Rahimi, der rejser til den hellige iranske by Mashhad for at efterforske en seriemorder med religiøse motiver. Han går nemlig målrettet efter byens sexarbejdere og har på den måde opbygget en heltestatus i store dele af offentligheden. Rahimi har derfor svært ved at opnå retfærdighed for ofrene, selvom hun kommer tættere og tættere på at afsløre morderens identitet. 

'Holy Spider' og er inspireret af den sande historie om "Edderkoppemorderen" Saeed Hanaei, der påberåbte sig at være på en guddommelig mission for at rense byen for såkaldte "syndere", da han dræbte 16 sexarbejdere i årene 2000 og 2001.


© Nadim Carlsen

På kurs mod Oscar-uddelingen

'Holy Spider' er instrueret af Ali Abbasi, der allerede har imponeret publikum med den sensationelle Grænse, hvortil han modtog prisen for Bedste instruktør ved Cannes Filmfestival.

Abbasis nyeste film er på kurs mod Oscar-uddelingen, da 'Holy Spider' er blevet udnævnt som Danmarks Oscar-bud til næste års prisshow. Hvis thrilleren bliver udvalgt, vil den altså konkurrere i kategorien Bedste internationale film på vegne af Danmark.

Selvom historien foregår i Iran og på persisk er der absolut tale om en dansk film med rod i den danske filmbranche.

Filmen er allerede blevet hyldet ved andre lejligheder bl.a. ved dette års Cannes Filmfestival, hvor Zar Amir Ebrahimi vandt for Bedste kvindelige skuespiller for sin præstation som Rahimi. 'Holy Spider' er desuden nomineret til hovedprisen ved det kommende European Film Awards.


© Nadim Carlsen

Uhyggelig aktualitet

Selvom 'Holy Spider' foregår i 00’erne, er filmen uhyggelig aktuel netop nu midt under flere ugers protester i Irans gader efter den 22-årige Mahsa Amini mistede livet i moralpolitiets varetægt den 16. september.

Irans kvinder går forrest i kampen mod regimets undertrykkelser og tvang til tildækning ved at klippe deres hår af og brænde deres hijab.

I 'Holy Spider' får publikum et indblik i hverdagen som kvinde i Iran, hvor journalisten Rahimi må overkomme flere udfordringer i sin efterforskning kun på baggrund af sit køn. Bl.a. kan det være stort set umuligt at leje noget så simpelt som et hotelværelse, hvis du er en enlig kvinde uden ledsager.

Instruktør Ali Abbasi har selv udtalt:

- Jeg ønsker ikke, at folk skal se det som en budskabsfilm, selv om kvindehad og umenneskeliggørelse er temaer, som vi udforsker. Min hensigt var at holde et spejl op mod det iranske samfund, og selv om spejlet måske er beskidt eller ødelagt, viser det ret tydeligt, hvordan det føles at leve der.

'Holy Spider' kan ses i biografen nu.