Her er hvad du skal se i biografen i efterårsferien

Den komplette guide
Billede
(© Foto: Søren Kirkegaard / Lykkelige omstændigheder / Nordisk Film)

Landets biografer lokker med et stort og alsidigt udbud af film i årets efterårsferie. Vi guider herunder til en længere række af de mange forskellige titler – og der er noget for både voksne, unge, børn og de helt små.

Man kan således se alt fra søde animationsfilm og grusomt gys til danske film og superhelte-action.

Klik på titlerne for mere information og billetter.

FOTO: SKOLEN MED MAGISKE DYR / ANOTHER WORLD ENTERTAINMENT

FOTO: Skolen med magiske dyr / Another World Entertainment

Familiefilm

Der venter en god portion film for hele familien denne ferie. Således kan man tage sine kære med ind til den svenske Mini Zlatan og Onkel Tommy, om 8-årige Ella, der elsker fodbold og drømmer om at flytte ind hos sin sjove Onkel Tommy.

Der venter også den eventyrlige Skolen med magiske dyr, hvor pigen Ida får den snedige ræv Rabbat som magisk ledsager.

Samtidig er der godt nyt til alle børn med mærkelige hjerner, idet WulffMorgenthalers animationsfilm Mugge og hans mærkelige hjerne har premiere. Det er anden gang, vi bliver inviteret ind i Mugges skøre univers efter 'Mugge og vejfesten' i 2019.

Der er endnu fire animationsfilm på premierelisten. Den actionfyldte Poter af stål handler om hunden Hank, der må samarbejde med de rivaliserede katte for at redde sin by, videre til Minions 2: Historien om Gru om de skøre gule håndlangere, mens Lille Allan - Den menneskelige antenne lover intergalaktisk sjov med det tankelæsende rumvæsen, Majken.

Til sidst kan man også komme op og flyve med DC League af Superkæledyrene om Supermans hund Krypto, der må redde de kendte helte fra Justice League, efter de bliver kidnappet.

Læs mere om familiefilmene i biografen her.

 FOTO: Smuk / Emma Line Sejersen © SF

FOTO: Smuk / Emma Line Sejersen © SF

Danske film

Der går adskillige gode danske film i biografen i efterårsferien. Bl.a. kan man se det helt nye ungdomsdrama Smuk om de nye 1.g’ere på Rosenholm Gymnasium, der skal igennem en masse ritualer ved årets skolestart, som får stor betydning for deres videre liv på gymnasiet.

Men efterårsferien står i høj grad i Anders W. Berthelsens tegn, da han har hele tre film i biografen, hvor han enten er foran eller bagved kameraet. Han har sin instruktørdebut i den romantiske komedie Lykkelige Omstændigheder om søstrene Katrine og Karoline, der lever meget forskellige liv.

Derudover spiller han med i både den biografiske film Bamse om den folkekære sanger samt komedien Alle for fire, der er den fjerde film i serien om de uduelige kriminelle.

 FOTO: Don't Worry Darling / Warner Bros.

FOTO: Don't Worry Darling / Warner Bros.

Action og thrillers

Hvis man har brug for et adrenalinsus eller få pulsen lidt op, har vi naturligvis også nogle særdeles gode nyheder.

I action-kategorien er måske den største stjerne indenfor genren klar med en ny superheltefilm. Dwayne 'The Rock' Johnson spiller nemlig titelrollen i Black Adam, der er baseret på DC-tegneserierne og lover eksplosioner og brutale kampe for alle pengene.

Hvis man er mere til den slags film, hvor spændingen i højere grad ligger under overfladen og kommer ind under huden på dig, kan man bl.a. se Don’t Worry Darling, om et idyllisk idealisereret samfund, hvor alt ikke nødvendigvis er som det ser ud.

Derudover har vi også et dansk islæt i denne genre med den dansk-iranske Holy Spider, der følger den kvindelige journalist Rahimi, der rejser til den hellige iranske by Mashhad for at efterforske en seriemorder, som går målrettet efter byens prostituerede. Filmen, der er iransksproget, er Danmarks bud som en potentiel Oscar-kandidat og er uhyre aktuel lige nu.

Ligeledes har danske Tobias Lindholm premiere på sin spændingsfilm The Good Nurse om sygeplejersken Charles Cullen, der slog massevis af patienter ihjel.

 FOTO: Beautiful Beings / Sturla Brandth Groevlen © Reel Pictures

FOTO: Beautiful Beings / Sturla Brandth Groevlen © Reel Pictures

Internationale dramaer

Cannes-vinderen Triangle of Sadness er instrueret af den svenske visionær Ruben Östlund og har både danske Vicky Berlin og Zlatko Buric samt superstjernen Woody Harrelson på rollelisten. Filmen er en satirisk skildring af kapitalisme, skønhed og magtforhold med nogle både sjove og chokerende øjeblikke undervejs.

Det franske drama Peter Von Kant handler om den succesfulde filminstruktør af samme navn, der falder for den unge, smukke Amir. Filmen var nomineret til hovedprisen Guldbjørnen til Berlin Film Festival 2022.

Den islandske Beautiful Beings handler om teenagedrengen Addi, der efter en brutal hændelse inviterer mobbeofferet Siggi med i sin gruppe af voldelige outsiders.

FOTO: Smile / UIP

FOTO: Smile / UIP

Gys og gru

Oktober er selvfølgelig også synonym med uhygge. Og der er rig mulighed for at blive skræmt i biografsalens mørke dette efterår.

Mike Myers er endnu engang blodigt tilbage i Halloween Ends, hvor han er klar til at dræbe løs på ny. Når man er kommet sig over den, kan man passende tage ind og se Smile, hvor man møder en terapeut, hvis patient begår selvmord efter at have hævdet at være blevet hjemsøgt af et ondt væsen, der smiler til sine ofre. Når du først har set smilet, er det allerede for sent...

FOTO: Hvor flodkrebsene synger / SF

FOTO: Hvor flodkrebsene synger / SF

Drama og komedie

Baseret på bogfænomenet af samme navn følger Hvor flodkrebsene synger Kya, der er vokset op for sig selv i marsken i det dybe syd-USA og bliver anklaget for mord. I filmen Amsterdam er der også begået et mord, og det er usikkert hvem af de mange kæmpestjerner på rollelisten, der er synderen.

I det britiske drama Mrs. Harris Goes to Paris forelsker rengøringsassistenten Ada Harris sig inderligt i en udsøgt Dior-kjole og sætter alt ind for at få råd til den.

Hvis man har brug for et godt grin, kan man også tage ind og se den romantiske komedie Bros, som handler om to mænd, der trods problemer med at binde sig forsøger at starte et forhold. Eller man kan træne lattermusklerne med Ticket to Paradise, hvor Julia Roberts og George Clooney er et fraskilt par, der tager til deres datters bryllup på Bali.