Manden bag 1960'ernes mest indflydelsesrige film er død

Jean-Luc Godard blev 91 år
Billede
(© Åndeløs / Les Films Impéria)

Den legendariske instruktør Jean-Luc Godard er død, 91 år gammel. Det skriver det franske medie Liberation.

Jean-Luc Godard blev født af schweizisk-franske forældre i 1930 i Paris, og han blev først kendt som kritiker for branchemagasinet Cahier du cinema.

Men det var som filminstruktør og en af hovedmændene bag Den franske nybølge, at Godard blev verdensberømt. Debutspillefilmen À bout de souffle (da: Åndeløs) fra 1960 blev et banebrydende mesterværk, som betød et nybrud ikke kun i fransk film, men i filmhistorien i det hele taget.

 

LÆS OGSÅ: Scorsese og DiCaprios nye storfilm bliver "uden sidestykke"

'Åndeløs' grundlagde mange af de elementer, som senere, postmoderne filmskabere efterlignede og byggede videre på. Bl.a. de talrige referencer til popkulturen, den ultra cool stil, on location-optagelserne, det Dogme-agtige håndholdte kamera og de hverdagsagtige dialoger har haft unik indflydelse på filmhistorien.

Filmen er i adskillige afstemninger, medier og blandt filmfolk blevet udråbt til en af verdens bedste. Martin Scorsese og Quentin Tarantino er blandt de store filmskabere, som har fremhævet 'Åndeløs' og Godard som inspirationskilder.

Men det skulle ikke stoppe der, og op igennem 1960erne producerede Godard to-tre film om året.

En af disse var 'Den lille soldat' i 1961, hvor hans kæreste og senere hustru, danske Hanne Karin Blarke Bayer (under kunstnernavnet Anna Karina), medvirkede i en hovedrolle. Hun skulle spille med i adskillige af instruktørens film, bl.a. 'Bande à part' (1964) og 'Pierrot le fou'(1965).

Efter 1960erne afslutning bevægede Godard sig ind i det mere eksperimenterende filmarbejde, og han blev ved med at udfordre konventionerne, dog med mindre gennemslagskraft i filmens verden. Videoessays, dokumentarfilm og kunstneriske udfoldelser blev ved med at udspringe fra instruktørens kreative hjerne, helt frem til 2018, hvor han afsluttede en stor karriere med 'Le livre d’image', som han passende modtog en specialpris i Cannes for.