22 år efter: Leonardo DiCaprio-film smadrede idyllisk strand - nu er der dom i sagen

Den smukke location blev siden en turistattraktion
Billede
(© The Beach / Constantin Film)

Helt tilbage ved årtusindskiftet havde Danny Boyles kultklassiker The Beach premiere med en ung Leonardo DiCaprio i hovedrollen. Filmen var hverken anmelderrost eller en succes indtjeningsmæssigt, men den lykkedes stadig med at sætte sit præg – bare ikke altid på den mest hensigtsmæssige måde.

Hvis man har set filmen, vil man formentlig huske den umådeligt smukke titulære strand, som Leo og hans rejsekammerater finder i løbet af filmen.

Den ”virkelige” strand, hvorpå store dele af filmen blev optaget, hedder Ko Phi Phi Leh Beach og er placeret i Maya Bay i det sydlige Thailand.

Som følge af optagelserne til filmen er meget af økosystemet i området angiveligt blevet forstyrret. Derfor har en thailandsk domstol nu - 22 år efter premieren - bestemt, at et stort miljørehabiliteringsprojekt skal sættes i søen for at genskabe stranden til fortids skønhed. Det skriver Daily Mail.

 

LÆS OGSÅ: Timothée Chalamet afslører det gode karriereråd, han fik af Leonardo DiCapiro

20th Century Fox, som har produceret filmen, blev i samme ombæring pålagt at betale 10 millioner bath, hvilket svarer til lidt over 200.000 danske kroner, som bidrag til restaureringen af naturområdet.

Beskyldningerne går på at filmskaberne inden optagelserne skulle have plantet et stort antal palmetræer for at give stranden et mere tropisk look. I den forbindelse skulle man have hevet vegetation op fra sandklitterne for at gøre plads til de nye træer.

Filmselskabet har fra starten insisteret på, at stranden blev efterladt præcis som de fandt den, og at de oveni købet skulle have fjernet tonsvis af affald fra området.

LÆS OGSÅ: Top 10: Leonardo DiCaprio-film

Det er dog ikke selve optagelserne, der har medført de største konsekvenser for Maya Bay.

Efter Hollywood satte det idylliske naturområde på landkortet, blev stranden meget hurtigt til en massiv turistattraktion, hvilket skulle have medført at bjerge af skrald har fyldt på sandoverfladen i den tidligere oase. Samtidig er det estimeret at 90% af koralrevet skulle være ødelagt af svømmere, solcremekemikalier og bådankre.

Den store popularitet og efterfølgende ødelæggelse medførte at Maya Bay blev fuldstændig lukket for turister i 2018, og det er først blevet åbnet igen i januar i år.