Cookie- og Privatlivspolitik
22 år efter: Leonardo DiCaprio-film smadrede idyllisk strand - nu er der dom i sagen

22 år efter: Leonardo DiCaprio-film smadrede idyllisk strand - nu er der dom i sagen

Den smukke location blev siden en turistattraktion

Stem op!
14
Stem ned!
0
(reset)

Helt tilbage ved årtusindskiftet havde Danny Boyles kultklassiker The Beach premiere med en ung Leonardo DiCaprio i hovedrollen. Filmen var hverken anmelderrost eller en succes indtjeningsmæssigt, men den lykkedes stadig med at sætte sit præg – bare ikke altid på den mest hensigtsmæssige måde.

Hvis man har set filmen, vil man formentlig huske den umådeligt smukke titulære strand, som Leo og hans rejsekammerater finder i løbet af filmen.

Den ”virkelige” strand, hvorpå store dele af filmen blev optaget, hedder Ko Phi Phi Leh Beach og er placeret i Maya Bay i det sydlige Thailand.

Som følge af optagelserne til filmen er meget af økosystemet i området angiveligt blevet forstyrret. Derfor har en thailandsk domstol nu - 22 år efter premieren - bestemt, at et stort miljørehabiliteringsprojekt skal sættes i søen for at genskabe stranden til fortids skønhed. Det skriver Daily Mail.

 

LÆS OGSÅ: Timothée Chalamet afslører det gode karriereråd, han fik af Leonardo DiCapiro

20th Century Fox, som har produceret filmen, blev i samme ombæring pålagt at betale 10 millioner bath, hvilket svarer til lidt over 200.000 danske kroner, som bidrag til restaureringen af naturområdet.

Beskyldningerne går på at filmskaberne inden optagelserne skulle have plantet et stort antal palmetræer for at give stranden et mere tropisk look. I den forbindelse skulle man have hevet vegetation op fra sandklitterne for at gøre plads til de nye træer.

Filmselskabet har fra starten insisteret på, at stranden blev efterladt præcis som de fandt den, og at de oveni købet skulle have fjernet tonsvis af affald fra området.

LÆS OGSÅ: Top 10: Leonardo DiCaprio-film

Det er dog ikke selve optagelserne, der har medført de største konsekvenser for Maya Bay.

Efter Hollywood satte det idylliske naturområde på landkortet, blev stranden meget hurtigt til en massiv turistattraktion, hvilket skulle have medført at bjerge af skrald har fyldt på sandoverfladen i den tidligere oase. Samtidig er det estimeret at 90% af koralrevet skulle være ødelagt af svømmere, solcremekemikalier og bådankre.

Den store popularitet og efterfølgende ødelæggelse medførte at Maya Bay blev fuldstændig lukket for turister i 2018, og det er først blevet åbnet igen i januar i år.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Kirsten

NEH, NEJ, NEJ - så lykkedes det alligevel økofolkene at suge penge ud af Fox, selvom der ikke er berettigelse herfor. Det hele drejer sig om grådighed, og thaiernes egen manglende sikring af stranden efterfølgende!. Fox ødelagde IKKE stranden - jo, de plantede midlertidigt korrekt nok nogle palmer på sandet og flyttede lidt rundt på nogle buske (som de havde tilladelse till af de thailandske myndigheder) - men de ryddede i den grad op efter sig og nedlagde vandingssystemer for hurtig genvækst af den genplantede bevoksning! Hvordan jeg kan påstå det så pure? Fordi jeg fulgte hele indspilningen af filmen via en thailandsk hjemmeside, som rapporterede om det hele, og hvor vi var en stor gruppe fans, som aktivt satte medier og øko-folk "på plads" ved at korrigerer deres usande påstande m.m. Og fordi jeg selv personligt var derude et par år efter og tog en lang fotoserie, som beviste hvor flot stranden atter præsenterede sig, hvordan der fortsat lå nogle vandingsanlæg samt, at der var blevet bygget en lille ranger station, som skulle holde øje med området. Og vi kunne se fisk og koraller, når vi snorklede. Til gengæld kunne vi få år efter opleve hundredevis af turistbåde med høj musik og larmende turister, som i den grad drev rovdrift på onrådet og totalt ødelagde korallerne og den smukke strand pga., at der ikke fandt nogen som helst form for monitorering af antal besøgende sted. Det skal Fox bare ikke klandres for! Thai myndighederne havde selv giver lov til optagelserne og tjent godt derved - men det er samme myndigheder, som siden grådigt har foretrukket turistpenge fremfor at sikre deres skønne natur. Hvor kan jeg bare blive vred! Jeg har loftet fuld af bøger med udskrifter af den thailandske websites publikationer, korrespondance med useriøse øko-aktivister og sensationslystne journalistrer m.m., men jeg orker ikke mere debatten. Men hvor er det synd og ærgerligt!

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.