Tusind tak fordi du ser film lovligt

Stigende forbrug af ulovlig streaming
Top Gun: Maverick / UIP
(© Top Gun: Maverick / UIP)

Du tænker måske ikke altid over det, men når du køber en biografbillet her på kino.dk, så er du ikke kun med til at holde medarbejderne i biograferne beskæftigede. Du er med til at give jobs til tusindvis af mennesker, der arbejder med film - fra producenter, instruktører og lydmestre til skuespillere og sminkører.

Alt for mange danskere tilgår imidlertid film og serier på ulovlig vis. Det viser undersøgelsen Nordic Piracy - Spring 2022, foretaget af Mediavision, som hvert år måler det ulovlige forbrug i de nordiske lande. 580.000 danskere ser film og serier ulovligt, hvilket er en stigning på 80.000 danske pirater siden foråret 2021.

Dette betyder, at hele 13%af den danske befolkning mellem 15 og 74 år forbruger film og serier ulovligt, og det er den højeste andel danskere siden 2014, hvor Mediavision begyndte at måle det ulovlige forbrug.

Det skriver RettighedsAlliancen, som er et initiativ, der er sat i verden for at sætte fokus på og stoppe piratkopiering og ulovlig streaming, i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Her er de 10 bedste film, du kan se i biografen netop nu

Undersøgelsen viser desuden, at danskproducerede film og serier bliver mere og mere populære blandt piraterne. 40% af de titler, som forbruges ulovligt, er danske. En andel, som er steget markant fra 32% i 2021 og 21% i 2020.

RettighedsAlliancen relancerer i forbindelse med de nye, alarmerende tal kampagnen Os Der Elsker Film. Du kan se kampagnevideoen samt læse mere på deres hjemmeside.

Hvis du er i tvivl om, hvor en film kan streames lovligt, kan du bruge RettighedsAlliancens søgefunktion eller gå på vores StreamingGuide, hvor du kan finde streamingtjenester og udbydere af digital køb og leje - selvfølgelig lovlige.

Se også det aktuelle biografprogram her.