Cookie- og Privatlivspolitik
"Branden i Notre-Dame var som en opera. Det var dramatisk og smukt"

"Branden i Notre-Dame var som en opera. Det var dramatisk og smukt"

Jean-Jacques Annaud om sin nye film

Stem op!
5
Stem ned!
0
(reset)

I 2019 blev Paris ramt af et chok, da den ikoniske kirke Notre-dame brændte. Brandmændene kæmpede dels for at slukke ilden, men i lige så høj grad for at redde de religiøse og uerstatlige relikvier, som kirken er rig på.

Det er den historie, der er udgangspunktet for en ny film med den oplagte titel Notre-dame i flammer, som får biografpremiere i denne uge.

 

LÆS OGSÅ: Efteråret i biograferne: Her er 15 film vi glæder os ekstra meget til

Instruktøren bag filmen hedder Jean-Jacques Annaud. Han er bestemt ikke hr. Hvemsomhelst. Den 78-årige franskmand har nemlig stået bag så forskellige film som Rosens navn, Syv år i Tibet og Enemy at the Gates.

Nu er den Hollywood-vante veteran dog tilbage på modersmålet - og til filmens gallapremieren i Nordisk Film Biografer Dagmar i sidste uge var han til stede for at besvare spørgsmål fra kino.dk's Daniel Bentien, som var moderator.

Hvad fik dig til at ville lave 'Notre-Dame i flammer'?

- Det, der gjorde branden meget personlig for mig var, at jeg bor i gåafstand fra Notre-Dame, og jeg kan se kirken fra mit vindue. Jeg var en lille dreng fra forstæderne, og hver uge kom jeg til Paris og stoppede på Saint-Michel station. Når vi gik op ad trappen, var det første, jeg så, Notre-Dame. Det imponerede mig meget.

- Jeg er overhovedet ikke troende, men jeg er fascineret af hellige steder. Hvis der var en brand i et supermarked, ville det ikke være det samme som i Notre-Dame-kirken. Som filmen også siger, er det verdens mest besøgte, hellige sted. Mange turister kommer til Paris, og det er gratis at komme ind. For mange mennesker er det et symbol på Europas fortid.

- Da jeg hørte, hvad der skete, synes jeg, det lød som om, det var et manuskript. Som om det var skrevet af en manuskriptforfatter i Hollywood. Jeg sagde, at jeg ikke ville røre det, fordi jeg ville konkurrere mod tusinde instruktører. Men et år senere, var der kun lavet dokumentarfilm og ikke en spillefilm.

Notre Dame i flammer / Foto: David Koskas

© Mickael Lefevre / Rialto Film

Hvad er det for en slags film?

- Den udspiller sig som en thriller. Når man ser filmen, tænker man, at det kan umuligt ske. Men det gjorde det. Jeg interviewede alle brandmændene og mange af øjenvidnerne. Det lykkedes mig at skaffe 35.000 videoer fra folk, som så begivenhederne.

Ilden spiller selvfølgelig en stor rolle i filmen. Hvordan var den at arbejde med?

- Ild er en meget kraftfuld dæmon. Det er meget fotogent. Alle billeder er forskellige. Det er tiltrækkende og farligt. Brandmændene i Paris fortalte mig, at det var som en opera. Det var dramatisk og smukt.

 

Du har lavet en masse store film, bl.a. 'Rosens navn', 'Syv år i Tibet' og 'Enemy at the Gates'. Men de er også meget forskellige. Hvordan finder du dine næste projekter?

- Jeg elsker at lave film, som jeg ikke har prøvet før. Da jeg lavede 'Enemy at the Gates' med Jude Law, havde jeg aldrig før lavet en krigsfilm. Det var en udfordring. Men jeg var passioneret og interesseret, og jeg så hundredvis af film og fandt processen meget spændende. Jeg lyder egoistisk, men jeg laver ikke film for mig selv, jeg laver film for jer [publikum, red.]. Det er det, der giver mig passionen til at vie tre år af mit liv til at lave en film.

Notre Dame i flammer / Foto: David Koskas

Jean-Jacques Annaud © David Koskas / Rialto Film

Er der nogen skuespillere, du har drømt om at arbejde sammen med?

Jeg havde aldrig en drøm om at arbejde med en bestemt, kendt skuespiller. Nogle gange foretrækker jeg at arbejde med ukendte, hvis de er knyttet til manuskriptet. Jeg finder det meget behageligt at arbejde med store stjerner. I hele min karriere har jeg kun ét dårligt minde om en skuespiller, og det var i 'Rosens navn'. Det var IKKE Sean Connery, kan jeg garantere. Ham kunne jeg ikke lide, og Sean Connery kunne heller ikke lide ham...

Notre-dame i flammer har premiere den 1. september.

 

(Kan du ikke se videoen herover, så tryk på linket her og tillad alle cookies)

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.