Cannes-vindere og en kontroversiel dansk seriemorderfilm: Filmportens program 2022

12 film til halv pris
Triangle of Sadness / Fredrik Wenzel ©Plattform Produktion
(© Triangle of Sadness / Fredrik Wenzel ©Plattform Produktion)

Hvis storesøster hedder Biografklub Danmark, er Filmporten lillebror set i forhold til antallet af medlemmer. Men det gør ikke den kvalitetsbevidste filmklub mindre interessant.

Programmet for denne sæson kommer drypvist, da filmene er mindre, og deres premieredatoer ofte først fastlægges senere. Men allerede nu er der interessante film at finde heriblandt to Cannes-vindere, som begge har dansk islæt.

 

LÆS OGSÅ: Se de 10 film: Her er programmet til ny sæson af Biografklub Danmark

Du kan nemlig se Guldpalme-vinderen 'Triangle of Sadness', der er instrueret af svenske Ruben Östlund og har danske Zlatko Buric og Vicki Berlin i store roller. På programmet er også 'Holy Spider', som er instrueret af dansk-iranske Ali Abbasi, og som fik en pris for Bedste kvindelige skuespiller ved Cannes-filmfestivalen.

Programmet kommer til at bestå af i alt 12 film til halv pris, som kan købes for 100 kr. på Filmportens hjemmeside.

Filmportens program 2022:

Grandmother - premiere den 4. august

Newzealandske Matthew J. Savilles drama har Charlotte Rampling i rollen som alkoholiseret, selvoptaget og - hvad familien angår - særdeles upopulær bedstemor, der flytter ind hos teenageren Sam og hans far i det landlige New Zealand. Da faderen tager på forretningsrejse, bliver det den frustrerede og selvdestruktive Sams opgave at passe på sin ulidelige bedstemor.

Balladen om den hvide ko - premiere den 1. september

Maryam Moghadam og Behtash Sanaeehas Guldbjørnen-nominerede iranske 'Balladen om den hvide ko' er et intimt og nærgående drama om magtesløshed og kvinders vilkår under et styre, hvor helt basale rettigheder og retfærdighed er forbeholdt de få og fortrinsvis den mandlige del af befolkningen. Minas liv vendes på hovedet, da staten oplyser hende om, at hendes mand var uskyldig i den forbrydelse, han blev henrettet for året forinden.

Triangle of Sadness - premiere den 22. september

I Ruben Östlunds Guldpalmevinder kaster den svenske auteur sit karakteristisk satiriske blik på et modelpar, der tager på et luksusophold på en yacht blandt repræsentanter fra alle samfundets lag. Filmen skildrer de moderne, uciviliserede menneskes urdrifter og svage moralske værdier, når samfundets papirtynde fundament og rammer smuldrer omkring os.

Holy Spider - premiere 13. oktober

En seriemorder, Edderkoppemorderen, myrder prostituerede i den hellige iranske by Mashhad. Han har udråbt sin gerning til en kamp mod moralsk fordærv, hvilket store dele af befolkningen uhyggeligt nok synes at støtte op om. Den kvindelige journalist Rahimi forsøger at finde frem til morderen. En opgave det passive styre og inkompetente politi ikke magter. Dansk-iranske Ali Abbasis (Grænse) film fik prisen på filmfestivalen i Cannes for Bedste kvindelige hovedrolle, der gik til Zar Amir-Ebrahimi.

Decision to Leave - premiere 25. december

En detektiv, som undersøger en mands død i bjergene, møder den døde mands mystiske hustru i løbet af sit opklaringsarbejde. Filmen er instrueret af Park Chan-wook, der stod bag Oldboy og The Handmaiden, og som fik prisen for Bedste instruktør på årets filmfestival i Cannes.