Cookie- og Privatlivspolitik
Manden bag 'Speak No Evil' om gyserens mest brutale scene: "Det skulle gøre fysisk ondt"

Manden bag 'Speak No Evil' om gyserens mest brutale scene: "Det skulle gøre fysisk ondt"

Spoiler-snak med Christian Tafdrup

Stem op!
12
Stem ned!
0
(reset)

Bemærk: Artiklen indeholder spoilers for 'Speak No Evil'. Så se filmen først - og læs derefter vores artikel.

Den danske sensations-gyser Speak No Evil har solgt over 50.000 - og den har både trukket overskrifter og haft en fysisk effekt på publikum. 

Filmen handler om en dansk familie, der bliver venner med en hollandsk familie, som de har mødt på ferie i Toscana. Da familien inviteres til Holland, tager de gladeligt afsted, men der venter dem deres livs mest grænseoverskridende weekend, som får fatale konsekvenser. 

Manden bag, Christian Tafdrup, har været i Den varme biografstol i vores podcast for at snakke om sin tilgang til film, symbolik og tematikker, og selvfølgelig hvordan man giver sig i kast med at lave Danmarks mest ubehagelige film. 

LÆS OGSÅ: 'Speak No Evil' droppede vanvittig slutning: Massehenrettelser, voldtægt og boltpistoler 

En af de ting, som mange vil huske fra 'Speak No Evil' er den blodige og yderst ubehagelige scene, hvor familiens datter får klippet sin tunge af. Så dén scene spurgte vi selvfølgelig filmskaberen mere ind til:

- Det tog os lidt tid at finde ud af, hvad det betød. Altså Mads [Tafdrup, medforfatter, red.] og jeg sagde, at vi skulle lave en gyserfilm, og den skal være Danmarks mest ubehagelige film.

- Okay, hvad fanden kan være ubehageligt? Og så tænkte vi, lad os lave én scene, som er virkelig ubehagelig, som gør fysisk ondt. Og der er det jo godt, at vi har børn med. Så tænkte vi bare sådan, skal hun ikke bare have skåret tungen af?

- Det var også ligesom et opgør med at vold på film, det er blevet sådan noget underholdning. Så vi tænkte, at hvis bare kan lave én scene med en lillebitte smule blod, men som gør, at du er ved at kaste op af ubehag, så skal det være det. 

LÆS OGSÅ: Hollywood legenden Robert Redford i muligt samarbejde med dansk instruktør

Derfra begyndte filmens titel, temaer og den skelsættende scene at få en større sammenhæng:

- "Speak no evil", som er en titel, det kom til mig sent. Men er sådan en saying fra Japan tror jeg, som egentlig er en guide til at skulle opføre sig ordentligt. Og så er det så senere blevet tolket meget til at vende det blinde øje til. Hvis du oplever noget der er ubehageligt, eller du ser faresignalerne, så er det bedre, at ignorere det, at stikke hovedet i busken, lade som ingenting.

- Og det passer jo rigtig meget i denne film, hvor nogle mennesker godt ved, at der er noget i gærde som ikke er behageligt, men vi vælger ligesom at smile alligevel. Så lige pludselig passede det bare med titlen, tungen og kommunikationsteamet.

Valget af tunge har en større symbolsk betydning:

- Selvfølgelig helt konkret det med, at de ikke kan fortælle tingene videre, de må ikke sladre, men også at det jo handler om kommunikation på mange måder. Han [den hollandsk families søn, red.] kan ikke sige noget, de voksne siger ingenting til hinanden. Alt er blevet sådan smalltalk, vi kan ikke tale sammen, kulturelle forskelle. 

LÆS OGSÅ: Den store guide til påskens mange biograffilm

Selve optagelsen af tunge-scenen viste sig også at påvirke filmens skuespillere, heriblandt den dengang 8-årige Liva Forsberg - som skulle udsættes for det blodige optrin allerede på sin første dag:

- Vi havde gjort rigtig meget for, at hun skulle føle sig tryg, og gjort rigtig meget ud af, at forældrene var der, og hun var en meget stærk pige. Men hun græd faktisk første dag, hvor hun sad inde inde i den der bil, fordi hun heller ikke kendte de der hollandske skuespillere, og sagde "jeg vil ikke være med i filmen alligevel". Så måtte vi lige sådan, "Ej det går lidt for stærkt". Og så udskød vi det lidt.

- Men jeg tror, hvis du sørger for at skabe en ret god stemning på sådan et set, hvor børnene ved det er en leg, så er det faktisk ikke så svært, så er det jo ikke en rigtig tunge. Det er jo faktisk noget latex, og når vi laver selve billedet, så er det en ældre pige, som er stand-in. Så man kan sige, det er mange delelementer. Og et kondom omkring noget blod, så der er meget snyd.

- Jeg tænkte virkelig også, hvordan skal det her nogensinde blive ubehageligt? Men så kan der jo ske meget i klip, og der kan ske meget med lyd. Men da vi stod på optagelserne, der tvivlede jeg sgu på om vi kunne hive den hjem. 

Du kan stadig se 'Speak No Evil' i biografen

Du kan høre hele vores snak med Christian Tafdrup om 'Speak No Evil' i vores podcast:

Du finder også podcasten på disse tjenester: 

- På Spotify

- I Apple podcast

- Hos Libsyn

- På Podimo

- Google podcast

- Og i din podcast-app (Android og iPhone)

BLIV MEDLEM AF VORES FILMFORUM PÅ FACEBOOK HER.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
 
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.