Vinder Danmark en Oscar i år? Vi ser nærmere på de danske chancer

Bookmakerne og eksperterne er enige
Nightmare Alley, Flugt, On My Mind
(© Nightmare Alley © 20th Century Studios / Flugt © Reel Pictures / On My Mind © Benzona Film)

Danmark har i år rekordmange nomineringer, ikke mindst pga. Jonas Poher Rasmussens Flugt, der som den første film nogensinde er nomineret i de tre kategorier Bedste internationale film, Bedste dokumentarfilm og Bedste animationsfilm.

Derudover er den danske kortfilm 'On My Mind' nomineret, og minsandten om ikke også den danske filmfotograf, Dan Laustsen, er nomineret for sit kameraarbejde på Nightmare Alley.

Men kaster de mange nomineringer nu også priser af sit, som vi oplevede sidste år med Thomas Vinterbergs Druk?

LÆS OGSÅ: Alle Oscar-nomineringerne 2022

Vi har kigget nærmere på, hvad bookmakerne og de udenlandske eksperter tror. Her er nemlig ingen nationale hensyn til Danmark, så vi må forvente det mest korrekte billede af vores chancer ved uddelingen den 27. marts.

Kigger vi på, hvad et betting site som Vegas Insider giver af odds, så ligger 'Flugt' næsten i top i alle den tre kategorier, faktisk lige præcis på 2. pladsen efter hhv. Encanto (animation), Summer of Soul (dokumentar) og Drive My Car (international).

I den internationale kategori spås 'Flugt' ikke mange chancer, hvilket primært skyldes, at den japanske konkurrent 'Drive My Car' også er nomineret i Bedste film-kategorien og må ses som en sikker vinder her.

I animationskategorien er forholdet mere lige, men det er nok i kategorien Bedste dokumentarfilm, at vi skal finde de største chancer. Her er oddsene hos Vegas Insider meget tætte.

Så der er håb for 'Flugt', men hvordan ser det ud med de to andre danske kandidater?

LÆS OGSÅ: Dansk instruktør om historiske Oscar-nomineringer: "Det er meget overvældende"

Desværre ligger Martin Strange-Hansens kortfilm 'On My Mind' mindre lunt i svinget, for hans Oscar-kandidat er den med de dårligste odds i kategorien Bedste kortfilm ifølge bookmakerne.

Og ligeledes ser det svært ud for Dan Laustsen, som tilsvarende ligger nederst i Bedste fotografering, og hvor Dune-cinematograf Greig Fraser står til at tage prisen.

Udenlandske eksperter læner sig ikke overraskende op ad bookmakernes favoritter, og hverken Variety eller Entertainment Weekly spår nogen chancer for de danske kandidater i deres respektive kategorier.

Læg dertil de nyligt uddelte BAFTA-priser, som faktisk alle gik til de forventede modtagere.

MEN, MEN, MEN… Oscars har tidligere overrasket både kritikere og bookmakere, så intet er fastlagt, før uddelingen har fundet sted den 28. marts. Vi krydser i hvert fald med finger for Danmark og kipper med flaget!