/*');">*/
Cookie- og Privatlivspolitik
Hvor fucked er din hjerne? Ny dansk film er (måske) årets mest syrede biografoplevelse

Hvor fucked er din hjerne? Ny dansk film er (måske) årets mest syrede biografoplevelse

Interview med instruktøren bag den biografaktuelle 'Den Næstsidste'

Stem op!
11
Stem ned!
0
(reset)

Landets biografer får denne uge en sort-humoristisk og gådefuld dansk film på programmet med Den Næstsidste.

Det syrede drama handler om en ubetydelig vandaflæser, der ankommer til en afsides bygning for at aflæse beboernes vandmålere. Inden han ved af det, befinder han sig indespærret i en 'Alice i IKKE-eventyrland'-lignende labyrint af forhindringer.

I forsøget på at slippe ud af bygningen vendes der op og ned på virkelighedsopfattelsen, rationalet og resterne af hans menneskelige eksistens.

Vi har snakket med filmens instruktør Jonas Kærup Hjort i anledning af filmens biografpremiere, hvor han bl.a. fortæller, at hvorvidt 'Den Næstsidste' er en mindfuck-film afhænger af, hvor fucked din egen hjerne er. Læs vores interview herunder.

'Den Næstsidste' er temmelig anderledes end de fleste andre film på programmet i de danske biografer. Hvordan kommer man på en idé som denne?

- Som barn led jeg i en periode af tvangstanker. Fx. hvis jeg drejede rundt om mig selv, var jeg tvunget til at dreje tilbage igen. Med tiden voksede jeg heldigvis fra det, men jeg har stadig nogle levn fra denne angst-lignende tilstand.

- Mine sanser er hypersensible, og jeg bliver ofte let overstimuleret. I mange år følte jeg mig indespærret, når dette opstod. Kampen for at bryde ud af dette fangenskab, blev udgangspunktet i udviklingen af 'Den Næstsidste'.

Hvordan vil du definere filmens genre?

- Absurdistisk mystery.

Hvad fascinerer dig ved det absurde?

- Vi mennesker har ofte en forventning om en logisk forklaring på et univers, der i sit udgangspunkt er uden logik. Vi søger efter mening, i en verden uden.

- Vi er (hvad vi ved af) det mest intelligente væsen på jorden, og alligevel sidder vi fastlåst i dette absurdistiske paradoks. Det er sgu da fascinerende!

Vil du beskrive 'Den Næstsidste' som en "mindfuck"-film?

- Både ja og nej. Det afhænger af hvor fucked din mind er...

Filmens absurditet bliver ofte humoristisk. Hvordan bidrager den sorte humor til historien?

- Filmen er en hyldest til den tegneserieagtige tragi-komik. Den sorte humor skærer igennem facaderne og omfavner komedien på lige fod med tragedien.

- Fra disse øjeblikke opstår en optimisme, som konfronterer fortvivlelsen og udpensler spørgsmålet om mening. Som intelligente tanker, undfanget af klovne.

Hvordan har dine erfaringer fra teaterverdenen påvirket filmen?

- På teatret oplevede jeg en frihed til at lege med publikums fantasi. Hvis man får publikum med på legens præmisser, er der ingen grænser for, hvor man kan tage fortællingen hen. Dette koncept er stadig mit udgangspunkt i arbejdet med den visuelle fortælling.

Hvilket budskab vil du gerne have frem med filmen?

- Jeg byder helst ikke publikum skabe. De er så firkantede og klodsede. Alt hvad man stiller derind synes ligesom at tage samme form, uanset hvad de er lavet af, og hvor de kommer fra.

- Nej, så under jeg hellere publikum at søge de åbne rum.

Bliver 'Den Næstsidste' årets mest syrede biografoplevelse?

- Ja, husk blot sundhedsstyrelsens anbefaling om at placere billetten midt på tungen og lade den opløse sig selv. Så skal du bare se løjer!

Hvad håber du, publikum vil tage med sig, efter de har set filmen?

- Jeg håber på, at publikum får en sanselig ud-af-kroppen oplevelse. At den venstre hjernehalvdel får en pause, og at rutsjebaneturen fører dem på andre tanker. Tanker som jeg helt sikkert vil kunne lære en masse af!

'Den Næstsidste' kan ses i biografen nu.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Noobcake

det er hans double

1 dag siden
Nicolai

Vi har lige haft gang i et Spider-man marathon, hvor denne indgik, og det var super fedt at sidde og hygge sig under vores dyner til filmene.

3 dage siden
TheDayDreamer

Det her er uden sammenligning min allermest ventede film NOGENSINDE!

4 dage siden
John

Denne Marvel film distribueres af Sony, så den skulle gerne komme i de sædvanlige biografer :)

1 uge siden
bambiexplorer

... kun gå galt!

1 uge siden

Aktive debatter