I otte årtier har Familien Addams stået for ét vigtig budskab

Se 'Familien Addams 2' i biografen nu (sponsoreret)
Billede
(© SF Studios)

En af de mest ikoniske familier i amerikansk historie slår sig lige nu løs i de danske biografer.

I Familien Addams 2 drager far Gomez, mor Morticia, børnene Wednesday og Pugsley samt resten af skøre medlemmer på campingferie rundt i hele USA.

Men det er ikke hvilken som helst hyggelig gyserfamilie, man i øjeblikket kan se te sig tosset på det store lærred.

Time har nemlig sammenlignet The Addams' kulturelle indflydelse med at være på niveau med præsidentfamilier som The Roosevelts og The Kennedys samt omtalt den gysende familie som værende "en så stor del af det amerikanske landskab, at det er svært at diskutere landets historie … uden at nævne dem".

Hvad har så gjort den skøre familie med de makabre tendenser til en så unik størrelse? Vi dykker ned i historien om The Addams Family herunder.

Find dine billetter til 'Familien Addams 2' her:

En elskværdig familie med uhyggelige interesser

Familien så første gang dagens lys for 83 år siden, da de opstod som en tegneseriestribe i The New Yorker i 1938 af tegneren Charles Addams.

De blev hurtigt yderst populære for den mørke humor, de skøre optrin og de overnaturlige elementer. Charles Addams blev berømt og belønnet med adskillige flotte priser, og han tegnede faktisk striben helt frem til sin død i 1988.

Striberne fortæller historien om en familie, der er bosat i et stort, forfaldent palæ fra victoriatiden tæt ved en kirkegård. Familien byder på et karaktergalleri bestående af en mor, en far, to børn, en onkel, en bedstemor, en gigantisk butler og en kæledyrsblæksprutte. Tv-serier og film har desuden senere tilføjet en lang række andre skøre kæledyr.

Det var faktisk først med familiens indtog i tv-verdenen, at de blev døbt Addams - efter deres skaber. Her møder vi også den omvandrende hånd Thing samt den behårede fætter It.

Tv-debuten med 'The Addams Family' fra 1964 bliver skelsættende. På klassisk sitcom-manér møder vi en familie, der kæmper med hverdagslige problemer - dog tilføjet deres makabre tendenser og uhyggelige interesser.

Men på sødeste vis står det klart, at selvom the Addams måske er anderledes, er de stadig en virkelig kærlig og elskværdig familie, der altså er ganske ufarlige. En vigtig pointe som går igen i bl.a. animationsfilmen Familien Addams fra 2018, der slår et slag for, at man skal være sig selv, som man er.

Serien gav os også den nu ikoniske temamelodi, som de fleste kan nynne, synge og ikke mindst knipse med på.

Familieunderholdning med et vigtigt budskab

Efter to sæsoner sluttede serien. Men det var kun begyndelsen på et rigt liv i forskellige udformninger på tv, i film og bøger samt som videospil og på de skrå brædder.

Mest markant er måske de to tegnefilmsserier fra hhv. 1973 og i starten af 90'erne, der begge blev produceret af Hanna-Barbera, som er kendt for 'Scooby-Doo'. I serien fra 1973 rejser familien USA tyndt i deres autocamper udformet som et hus fra victoriatiden. Et koncept den biografaktuelle 'Familien Addams 2' hylder med stor begjestering.

I 90'erne fulgte også to populære biograffilm The Addams Family (1991) og 'Addams Family Values' (1993), der trak publikum i biografen og som opnåede Golden Globe- og Oscar-nomineringer.

Men tværs af de mange produktioner i over otte årtier, har familien Addams stået bag et vigtigt budskab: At du kan være den person, du har lyst til at være, og det gør dig hverken til et farligt eller et dårligt menneske, fordi du er "anderledes". Tværtimod.

Familien fremstilles stort set altid fuld af glæde og med utrolig gæstfrihed. Samtidig med at franchisen altid har haft en stor selvbevidsthed og selvironi i det elskværdige karaktergalleri.

A'et står for anderledes

Addams-familien har været med til at nedbryde grænser og barrierer i forhold til ideen om kernefamilien og kønsroller. Underholdning med sjov og ballade for hele familien, der samtidig har formået at behandle vigtige, voksne emner og omfavne forskelligheden - mens de har en tiger som kæledyr og bomberne sprænger om ørene på dem.

I den biografaktulle 'Familien Addams 2' er "familien" et centralt tema, da der såes tvivl om Wednesday faktisk er en Addams, og spørgsmål som; "Skal man være ens for at være i familie?" og "Skal man være født ind i en familie for at være en del af den?" stilles.

Men som Wednesday undervejs konkluderer, så skal man være anderledes for at være en Addams, hvortil farmand Gomez kæk svarer, at A'et i Addams netop står for Anderledes.

Og er vi ikke allesammen lidt en Addams, når det kommer til stykket?

Se 'Familien Addams 2' i biografen nu.