/*');">*/
Cookie- og Privatlivspolitik
Derfor er Margrete 1. en af Danmarkshistoriens vildeste karakterer

Derfor er Margrete 1. en af Danmarkshistoriens vildeste karakterer

Den aktuelle storfilm om dronningen bør ses i biografen (sponsoreret)

Stem op!
10
Stem ned!
0
(reset)

Dronningen af dansk film, Trine Dyrholm, står i front for den biografaktuelle Margrete den Første, der fortæller den vilde historie om et af de mest betydningsfulde kapitler i Danmarkshistorien.

Køb billetter her:

 

Filmen foregår i 1402, hvor Margrete Valdemarsdatter regerer gennem sin adoptivsøn, Erik af Pommern, og for første gang i årevis har skabt fred i Norden gennem en ny nordisk union, Kalmarunionen, mellem Sverige, Norge og Danmark.

Fjenderne lurer dog stadig overalt, så en stærk alliance med England står højt på dronningens ønskeliste. Men midt i planerne om en ægteskabeligt forening dukker en mand op, hvis blotte tilstedeværelse truer de nordiske landes interne og eksterne sikkerhed.

Danmarks første dronning har aldrig været portrætteret på film før, og i 'Margrete den Første' har landets biografgængere endelig mulighed for at opleve en af de stærkeste regenter, Europa nogensinde har set, på det store lærred.

For Margrete 1. var om nogen en visionær og imponerende kvinde, hvilket du kan læse mere om herunder.

Fra handelsvare til dronning af Norden

Dronning Margrete 1. var yngstedatter af konge Valdemar Atterdag og havde per sin tid derfor udelukkende værdi som ægteskabsmateriale, og hun blev altså født som handelsvare mellem kongehuse.

Allerede som 10-årig blev Margrete gift med den norske kong Håkon, hvilket gjorde hende til dronning af Norge. 7 år senere fødte hun sønnen Oluf, og da hendes far døde, udmanøvrerede Margrete alle andre tronkandidater og fik den 6-årige Oluf indsat som dansk konge med sig selv som formynder.

Kong Håkon døde snart herefter, og Margete styrede nu både Danmark og Norge som formynder. Den allerede magtfulde dronning startede hurtigt herefter spillet om at positionere Oluf som svensk kongsemne.

Situationen tog dog en uventet drejning, da den kun 17-årige Oluf døde helt uventet i 1387. Margrete burde dermed være sat skatmat, men den visionære dronning gav ikke sin magt op så let.

En snedig politisk karakter

Margrete handlede hurtigt på trods af sin sorg og fik overtalt rigsrådene i Danmark og Norge til at gøre hende til selvstændig rigsstyrer, indtil der blev fundet en mandlig afløser. 

I en kløgtig manøvre adopterede dronningen sin søsters 5-årige barnebarn, Bugislaw, fra Pommern, og efter et passende navneskift blev Margretes adoptivsøn kronet som Kong Erik af Pommern.

Planen om også at overtage Sverige kunne derefter genoptages, og med magten genoprettet væltede Magrete den svenske konge, og Erik var nu både konge af Danmark, Norge og Sverige med Margrete som sin formynder.

Middelalderens mest magtfulde kvinde i Danmark

Aldrig før og aldrig siden har en enkelt person haft så stor indflydelse på de nordiske lande som Margrete 1.

Den danske dronning samlede i 1397 Sverige, Norge og Danmark i Kalmarunionen, der repræsenterede Europas største og mest udstrakte rige, og som blev stående helt til 1523 - langt tid efter hendes død i 1412.

Margrete 1. fungerede det meste af sit liv som formynder for sine sønner Oluf og senere Erik, som officielt havde kongemagten, men der hersker ingen tvivl om, at Norden blev styret af hende med kløgt og styrke.

Storslået dansk drama møder 'Game of Thrones'

Historien om en af Danmarkshistoriens vildeste karakterers rejse fra yngstedatter med begrænset værdi til dronning af Norden er på alle måder ekstraordinær, men i filmatiseringen 'Margrete den Første' fortælles et kapitel af historien, som nogle måske slet ikke kender til.

Nemlig gåden om en mand i 1402, der påstod at være den afdøde kong Oluf. Filmen er derfor på flere måder som taget direkte ud af hitserien 'Game of Thrones' med overdådige middelalderkostumer, politiske intriger og voldsomme magtkampe med livet som indsats.

'Margrete den Første' fortjener af de grunde at blive set på det store lærred i biografen, hvor en hel unik del af vores historie kommer til live på storslået vis gennem imponerende skuespilspræstationer og kostbar scenografi.

'Margrete den Første' kan ses i biografen nu.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Noobcake

det er hans double

1 dag siden
Nicolai

Vi har lige haft gang i et Spider-man marathon, hvor denne indgik, og det var super fedt at sidde og hygge sig under vores dyner til filmene.

3 dage siden
TheDayDreamer

Det her er uden sammenligning min allermest ventede film NOGENSINDE!

4 dage siden
John

Denne Marvel film distribueres af Sony, så den skulle gerne komme i de sædvanlige biografer :)

1 uge siden
bambiexplorer

... kun gå galt!

1 uge siden

Aktive debatter