Prisvindende, humanistisk systemkritik: Ny medrivende film blev optaget i al hemmelighed

Se Guldbjørn-vinderen 'Der findes ingen ondskab' i biografen (sponsoreret)
There is No Evil / Der findes ingen ondskab / Iran
(© Camera Film)

Umenneskelige dilemmaer og ondskaben i os selv står forrest i den iranske Guldbjørn-vinder Der findes ingen ondskab, der har premiere i de danske biografer denne uge.

Det stærke drama består af fire tematisk forbundne skæbnefortællinger, der handler om de umulige valg, værnepligtige iranere bliver stillet overfor, når de får til opgave at udføre henrettelser for styret.

'Der findes ingen ondskab' skydes i gang med fortællingen om en helt almindelig familie, hvis rutineprægede hverdag som mange andres er præget af indkøb, rengøring og hentning af børn. Men alt vi har set indtil videre bliver med ét ændret, da et gennemtrængende og uforglemmeligt øjeblik indtræffer.

Instruktøren Mohammad Rasoulof illustrerer med denne og de øvrige episoder om håndhævning, tab og ofringer, at det moderne Iran står i en kompleks politisk situation.

Det medrivende drama undersøger hermed både de direkte konsekvenser af dødsstraf og de involverede, heriblandt både den dømte og bødlen, mens filmen også belyser måden, hvorpå det iranske samfund og de værnepligtiges pårørende påvirkes.

Udover at modtage hovedprisen ved Berlin International Filmfestival i 2020, har 'Der findes ingen ondskab' haft et stort liv på flere anerkendte filmfestivaler og vundet 12 øvrige priser.

Et ægte Oscar-land!

Mohammad Rasoulof er i selskab med andre anerkendte iranske instruktører som Jafar Panahi og Asghar Farhadi med til at forme Irans filmiske nybølge, som for alvor har åbnet den internationale filmverdens øjne for landet.

Mest kendt i Danmark er måske Asghar Farhadi, der indenfor det sidste årti har stået bag de eminente 'Nader og Simin - En separation' og 'Sælgeren', som begge sikrede Iran en Oscar-statuette for Bedste internationale film.

Iran er dermed blandt de mest vindende lande i denne Oscar-kategori siden år 2000, hvor kun Denmark, Tyskland og Østrig også har løbet med sejren to gange.

Rasoulofs forrige biograffilm 'A Man of Integrity' fik også international anerkendelse bl.a. på den prestigefyldte Cannes Filmfestival, hvor den i 2017 vandt Un Certain Regard-prisen.

Optaget i hemmelighed

'A Man of Integrity' blev velmodtaget i udlandet, men filmen medførte at Rasoulof blev påført arbejdsforbud og dømt til en et-årig fængselsstraf for spredningen af såkaldt propaganda.

Arbejdsforbuddet, som også har ramt mange andre af landets filmskabere, har betydet, at 'Der findes ingen ondskab' blev optaget i al hemmelighed, og instruktøren måtte samle et hold, der alle delte hans modstandsdygtige overbevisninger - uden det blev opdaget af myndighederne. 

Men selvom det iranske styre har forsøgt at censurere Mohammad Rasoulof, betyder det ikke, at befolkningen ikke ønsker at hjælpe med at ændre systemet.

Bl.a. oplevede instruktøren under optagelserne, at en politimand genkendte ham på trods af forklædning, men blot reagerede ved at sætte sin finger op foran munden for at signalere, at han ville holde på Rasoulofs hemmelighed.

Hverken censur eller arbejdsforbud har altså holdt den passionerede instruktør tilbage, og Irans restriktioner mod ham har blot ført til, at Mohammad Rasoulof i 'Der findes ingen ondskab' er blevet endnu mere eksplicit i sine holdninger om hjemlandet.

Både filmen og dens tilblivelse er dermed blevet til en hyldest af humanistiske værdier og ytringsfrihedens vigtighed.

'Der findes ingen ondskab' kan ses i biografen fra den 30. september.