Cookie- og Privatlivspolitik
Bøh! I biografen kan alle høre dig skrige

Bøh! I biografen kan alle høre dig skrige

Tør du også se skrækfilm sammen i biografmørket?

Stem op!
9
Stem ned!
0
(reset)

Denne artikel er skrevet af Bjarke Friis Kristensen, kino.dk's gyserentusiant og faste deltager på filmfestivalen Blodig Weekend.

Du kan snart sætte dig til rette i biografens uhyggelige mørke, da gyserfilmsfestivalen Blodig Weekend banker brutalt på døren. Fra onsdag den 29. september til og med søndag den 3. oktober indtager en række skrækfilm af forskellige karakter nemlig den københavnske biograf Empire.

Rædslen i biografens mørke
I den forbindelse peger jeg på et par af festivalens udbud af grufulde filmtitler, hvor der bl.a. venter alt fra heksegys og splattet animation til blodig body horror. I samme onde åndedrag kigger jeg også nærmere på den oplevelse, det er at se netop gyserfilm sammen med andre i biografen.

For hvad er det, der er med til at gøre netop gyset til en unik oplevelse at se i samlet flok i biografens mørke?En grum filmfestival
Først et par ord om Blodig Weekend. Festivalen slog første gang dørene ind til gysets verden i københavnske biografsale i 2012. Sidste år måtte vi grundet Corona-pandemien desværre undvære de blodige løjer, hvorfor man i år for ottende gang kan deltage i de sjaskede sager.

Ballet åbner med den allerede bredt roste Guldpalme-vinder og WTF-thriller Titane. En film, der allerede har fået folk til at snakke om de mange chok-scener, bl.a. sex med en bil (!?!). Det er bestemt en titel, der er på min rædselsradar. 'Titane' får desuden regulær biografpremiere den 11. november.

I mørket venter der også en blodig animationsfilm med The Spine of Night, som får mit mundvand til at løbe. Særligt når jeg læser programomtalen, der bl.a. lyder "Her får vi serveret mørk magi, ultravold og barbarer i en storladen fantasy-setting."Filmen omtales bl.a. også som en kærlighedsaffære mellem den voldsomme tegnefilm Heavy Metal og den mesterlige Mandy med Nicolas Cage. Det lyder jo helt perfekt.

En ubehagelig undergenre i gysets verden er rape-and-revenge-film, der havde en storhedstid i 70'ere med bl.a. den svenske Thriller - A Cruel Picture fra 1973 og Wes Cravens ubehagelige The Last House on the Left fra 1972.

Nye film som Gaspar Noés nådesløse Irréversible og den brutale The Nightingale fra henholdsvis 2002 og 2018, befinder sig også i den ubehagelige genre, hvor Blodig Weekend disker op med Violation. "Elsker du lidt smerte med din horror, så er her nok at gribe fat i," lyder det lovende i festivalprogrammet.Når vi gyser i flok
Hvad er det så, der egentlig sker, når vi sætter os i samlet flok for at se gys i biografen? Bl.a. er der roen til fordybelse uden andre skærme til at aflede vores opmærksomhed eller en telefon, der ringer. Man er "fanget" i mørket. Isoleret som i en dyb kælder langt fra virkeligheden. Skønt!

Ganske vist lød den ikoniske tagline til Alien i sin tid "In space no can hear you scream", men det kan alle netop i biografen. Dette adrenalin-udbrud kan sætte skønne skrækbølger i salens mørke i gang, hvilket smitter skræmmende af på salens stemning.Jeg har selv været døden nær i biografen
Jeg har selv haft mange forrygende gyseroplevelser i biografen, hvor jeg blev del af noget større. Bl.a. var det en yderst grum fornøjelse at se den intense og chok-elegante dæmongyser The Conjuring, hvor mit tilbageholdte åndedrag gik i gysende ét med salens.

Videre til et gysende godt gensyn med den japanske nyklassiker Ringu, hvor jeg tydeligt mærkede forventnings glæde i salen, videre til de forløsende gisp hist og her, når den isnende uhygge foldede sig ud. Herligt.Biografrædslerne fortsætter i resten af 2021
Du kan efter Blodig Weekend se frem til mere gru i biografen, da der i resten af 2021 venter op til flere gys. Bl.a. vender Michael Myers tilbage med Halloween Kills, mens fortidens spøgelser er på spil i Run Rabbit Run og dæmonuddrivelser i The Devil's Light samt tidsvridende gys med Last Night in Soho.

Kort fortalt kan gyset noget helt unikt, når vi oplever det sammen i biografens mørke.

Vi er her fanget på bedst mulig måde uden smartphones. Vi smitter hinanden med gysende gisp og hvinende skrig. Vi knuger hinandens hænder i spænding. Vi oplever samme blodige forløsning, når grusomhederne slutter og virkeligheden møder os udenfor biografen. Vi har oplevet og ikke mindst overlevet gyserfilmen. Sammen.

Bjarke Friis Kristensen
Bjarke er en fast del af kino.dk, hvor han aldrig går af vejen for at skrive om gys, gru og grumme mord. Hans hjerte bløder nemlig for filmisk snask i alle afskygninger. Fra kannibaler og mordere til spøgelser og monstre.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Mark

Nicolas Cage har kun været med i gode film :-) Nicolas Cage laver kun verdensklasse præstationer :-). jeg er ganske enkelt vild med Mr.

5 timer siden
Flemming

Han har lavet en del gode film, men hold da op, hvor har han lavet meget crap også.

11 timer siden
Segoyuser/116755
Segoyuser/116755

yes tænkte også , amen hvad med Aarhus, vil da rigtig gerne se den film, give en anmeldelse have været en super fin oplevelse...ja verden er mere e

1 dag siden
Wayne

Godt at høre - og herligt at alle maskiner er ved at være i gang igen.

Jeg glædrer mig til at høre mere om det :-)

2 dage siden
Daniel Bentien

Hej Wayne

2 dage siden