Cookie- og Privatlivspolitik
Fast & Furious-filmene rangeret - fra værst til bedst

Fast & Furious-filmene rangeret - fra værst til bedst

Stem også på din favorit

Stem op!
20
Stem ned!
0
(reset)

Dom, Letty og deres bilglade venner er tilbage i det niende kapitel af den oktan-drevede franchise, Fast & Furious 9.

Med den nye film i biograferne gør vi status over serien, der strækker sig over 20 år og indtil videre tæller ni spillefilm og en spin-off.

Vi rangerer franchisen fra værst til bedst herunder. Og stem på din favorit nederst.

Læs mere om og find billetter til 'Fast & Furious 9' her:


9. Fast & Furious / Fast & Furious 4 (2009)

Den fjerde film i franchisen er på mange måder et reboot af universet, og især åbningen er et kraftig hint om, hvad de næste fem vil indeholde af hæsblæsende over-the-top action.

Filmen parrer igen Dom op med Brian, da de skal infiltrere en narkohaj, som bl.a. er skyld i Lettys død. En surmulende Dom er derfor på en voldsom hævnmission, mens en jakkesæt klædt Brian prøver at styre løjerne.

Selvom ’Fast & Furious 4’ absolut har en enorm betydning for den samlede franchise, så er det seriens svageste film, da den tydeligt ikke har fundet sit rigtige, nye fodfæste endnu – hvilket ikke mindst kan måles på den tamme, CGI-prægede afslutning, hvor de kører om kap i nogle underjordiske tunneller.

8. 2 Fast 2 Furious / Fast & Furious 2 (2003)

Den første film blev en overraskende succes, og det virker ikke rigtig til, at man var helt sikre på, hvilken retning man ville gå med denne uundgåelig fortsættelse.

Brian er endt i Miami, hvor han bliver involveret i en undercoversag for at få en gangsterboss ned med nakken. Lykkedes det, vil Brian blive benådet efter sine handlinger i den første film.

Filmen skruer helt op for farverne og humoren til et niveau, hvor ’2 Fast 2 Furious’ næsten er en parodi på sin forgænger. Den holder stadig fast i bilrødderne fra den første film, og især finalen, hvor over 100 biler kommer i spil, er fint orkestreret.

Den halter dog gevaldigt, når den kommer til den gennemsnitlige og endimensionelle skurk Carter Verone (Cole Hauser). Til gengæld er tilføjelserne af Eva Mendes, Tyrese Gibson og Ludacris forfriskende.

I øvrigt er det den eneste film i serien (med undtagelse af en spin-off), der ikke har Vin Diesel på rollelisten.

7. The Fate of the Furious / Fast & Furious 8 (2017)

Pedalen er trykket i bund i den ottende film, der leverer nogle af franchisens bedste action-sekvenser – der både involverer en ubåd og en fængselsslåskamp mellem The Rock og Jason Statham.

Men hvor den sejrer i action, fejler den på karakterniveau. ’Fast & Furious 8’ prøver at vende Dom mod sin familie, men resultatet er mere sæbeopera-melodramatisk end medrivende.

Charlize Theron har tydeligvis haft en fest med rollen som hacker-skurken Cipher, men karakteren er ikke dyb nok til for alvor at resonere og hendes bevæggrunde alt for tynde. Det kan en herlig gæsteoptræden fra Helen Mirren selv ikke rette op på

6. Fast & Furious: Hobbs & Shaw (2019)

Franchisens første spin-off om de to brushoveder Luke Hobbs og Deckard Shaw spillet af henholdsvis Dwayne Johnson og Jason Statham har præcis den sprængfarlige energi, som man kommer efter.

Det umage par slår sig sammen for at gå imod en ny fælles fjende, en cyper-opgraderet skurk, som truer menneskehedens eksistens.

Ja, alt er som det skal være i en Fast & Furious-film, og måske er der lidt for meget af det velkendte. ’Hobbs & Shaw’ kunne i hvert fald godt have skilt sig en tand mere ud. Selvom den absolut har skruet en tand mere op for dumhederne og humoren.

Men når det er sagt, så leverer Idris Elba en fortrinlig skurk som ”the black Superman” Brixton, mens Vanessa Kirby falder perfekt ind i kemi mellem de to titelroller.

5. The Fast & The Furious: Tokyo Drift / Fast & Furious 3 (2006)

Det er ret tydeligt, når man ser tilbage på denne tredje film, at Universal ikke havde nogen idé om, hvilket action-monster af en franchise, de havde på hånden. Det gør ’Tokyo Drift’ til en ret unik størrelse, og måske serien mest undervurdere kapitel.

Filmen kører en ny hovedperson i stilling, den bilglade og utilpassede Sean Boswell (spillet med tyk sydstatnsdialekt af Lucas Black), og sender ham om på den anden side af kloden, hvor han bliver involveret i Tokyos underverden med biler og mafia. Et forfriskende miljø – især i retrospektivt lys.

’Tokyo Drift’ er måske den sidste film i serien, der for alvor har biler og gaderace i centrum af sin fortælling, og selvom vores hovedperson til tider er lettere anstrengende, så gemmer den et morsomt karaktergalleri, herunder den underspillede seje fanfavorit Han (Sung Kang).

Filmen introducerer også to af franchisens vigtigste aktører bag kameraet. Det er nemlig instruktør Justin Lin og forfatter Chris Morgans første film i universet. Lin fortsatte med at lave de tre efterfølgende film og er nu tilbage i ’Fast & Furious 9’, mens Morgan har forfattet alle film til og med nr. 8 (inkl. spin-off).

4. Furious 6 / Fast & Furious 6 (2013)

’Fast & Furious 6’ udmærker sig ved at være det eneste kapitel i serien, som samler HELE det elskværdige hold i én film – fra Dom, Letty og Brian til Gisele og Han.

Det er også filmen, der i dén grad opgraderer universets fjender. Vi går fra kyniske narkobaroner til en decideret superskurk, der prøver at få fat på et altødelæggende våben. Desværre falder Owen Shaw (Luke Evans) stadig lidt i den endimensionelle bøllefælde.

Letty vender også tilbage fra de døde – dog med hukommelsestab. Det leder bl.a. til en legendarisk biljagt på en bro, hvor Dom redder Letty ved at hoppe ud af en kørende bil, gribe hende i luften og lande på forruden af en anden bil.

Finalen er ligeledes ikonisk, da hele holdet skal stoppe et fly fra at lette. To danskere er på rollelisten Thure Lindhardt og bodybuilder-bøffen Kim Kold, der får lov til at banke løs på Vin Diesel og The Rock. Mens serien også tager en fatal afsked med flere karakterer.

3. The Fast and the Furious / Fast & Furious 1 (2001)

Den lynhurtige franchise har udviklet sig meget siden den første film, hvor den store tiltrækning var gaderæs, og Vin Diesel og Paul Walker stadig var ubeskrevne blade.

Seriens klassiske ingredienser med familie, loyalitet, fart og hurtige kup er allerede her en klar del af den første films DNA, hvor vi dog finder Dom på en mere hårfin balance mellem helt og skurk, og hvor politimanden Brians moralske kompas udfordres, da han går undercover for at opklare en bil-sag i L.A.

’The Fast and The Furious’ er et charmende bekendtskab, der uden kæmpefly, tanks og ubåde skaber en vedrørende og spændende historie, og som tager os ind i et gademiljø, hvor der ikke bliver leflet for det store mainstream-publikum.

Action-scenerne er medrivende, ikke mindst den hæsblæsende hijack i filmens slutning, hvor tre Honda Civic-biler skal op imod en lastbil og en shotgun. Uden den samme prompt og pragt som sine efterfølgere beviser filmen, at det vigtigste i denne franchise er og bliver dens karakterer og dét at beskytte familien – frem for alt.

2. Furious 7 / Fast & Furious 7 (2015)

Der er ingen tvivl om, at den 7. film rammer lige så hårdt i hjertekulen, som den topper på action-barometret.

Seriens bedste skurk - senere omvendt til helt - Deckhard Shaw (Jason Statham) kommer på banen og sikke et røvhul. Han vil gøre gengæld for sin bror fra forrige film, mens vores helte vil have hævn for Hans død i Tokyo.

Dom og Co. slår sig sammen med Mr. Nobody (Kurt Russell) for at finde et særligt computerprogram ”God’s Eye”, som kan hjælpe dem med at opspore Shaw.

’Fast & Furious 7’ leverer globetrottende bulder og brag på James Bond- og Mission: Impossible-manér, især i en forrygende sekvens i Abu Dhabi, der afsluttes med, at Dom og Brian kører (eller flyver?) i en bil fra højhus til højhus.

Mens den sobre afslutning og afsked med Paul Walker, som på tragisk vis gik bort i et biluheld, inden optagelserne var afsluttet, er et rørende højdepunkt på tværs af alle filmene og efterlader selv de mest følelseskolde Fast-fans med en tåre i øjet.

 

1. Fast Five / Fast & Furious 5 (2011)

Det er med ’Fast & Furious 5’, at serien for alvor skifter gear. Fra actionfilm med biler i centrum til dedicerede blockbuster-spektakler med stort anlagte kup-missioner, farlige hackere og trusler mod verdensfreden.

På flugt fra myndighederne er Dom, Brian og Mia endt i Rio, hvor de rager uklar med en ny narkobaron, mens specialagenten Luke Hobbs ånder dem i nakken.

Dwayne Johnsons ankomst får testosteronniveauet til at stige til uanede højder, og hans slåskamp med Vin Diesel står stadig som en af de bedste øjeblikke på tværs af alle ni film.

Men i bund og grund er ’Fast & Furious 5’ bare en virkelig velsmurt actionfilm. En af de bedste i sin genre fra det forrige årti. Vi springer fra den ene seværdige sekvens til den næste i et tempo, hvor de færreste i samme kategori kan følge med.

Og så har vi finalen på broen, hvor Dom på kreativ vis udmanøvrerer og smadrer en hær af korrupte politibiler ved at bruge en massiv bankboks, som han er spændt bag på sin bil. Fuldstændigt forrygende!

Det eneste minus er, at vi savner Letty!

Billetter til 'Fast & Furious 9':

 

Hvilken Fast & Furious-film er bedst?

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Riz

Så den i dag til forpremiere i BIG BIO Herlev. Fed atmos visning, fed atmosfere og climax var selve filmen. Jeg havde lavt forventninger, men jeg vil helt klart anbefale.

OBS- Husk der er efterfilm til sidst, vent med at forlade salene.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Pelle

nu ser man jo heldigvis også fast & furious for vin diesel og crew..

så det går nok :)

14 timer siden
Rizzo

Selvfølgelig er begge parter i denne sag interesserede i at tjene flest mulige penge.

3 dage siden
Simonuser/784166
Simonuser/784166

Jeg er naturligvis på Scarletts parti - film skal ses i biografen, det er en del af vores kultur - og økonomi.

3 dage siden
Frederik Baltser

Argumentet, @Michael, er nu ret lige til.

3 dage siden
Michaeluser/438288
Michaeluser/438288

Jeg tror nu nok de to parter nok skal finde ud af at fordele alle deres penge, men fra et forbrugersynspunkt, så er det mere interessant, når Nordi

3 dage siden

Aktive debatter