Se ugens liste: 6 nye film får biografpremiere

Frie heste, hunde i rummet og grubske monstre
Spirit - En fri sjæl / UIP
(© Spirit - En fri sjæl / UIP)

Der er dyr på programmet i denne uge, når 6 nye film får biografpremiere.

Her kan man se hesten Spirit slippes løs, hunden Laika sendes til rummet og landbrugsgrisen Gunda bliver fulgt på tæt hold. Derudover er det også gensyn med populært gyser-univers og to feel good-dramaer om roser og en ung forfatterinde.

(Kan du ikke se filmenes trailers herunder, så tryk på linket her og Tillad alle cookies)

A Quiet Place 2

I denne uge er der premiere på opfølgeren til den anmelderoste gyserfilm A Quiet Place. Filmen fortsætter i samme univers, hvor verden er blevet invaderet af glubske monstre, som kommer frem og dræber ved selv den mindste lyd.

John Krasinski, der selv spillede med i den første film, sidder igen i instruktørstolen, og hans hustru Emily Blunt pryder igen biograflærredet som Evelyn, der sammen med sine børn bevæger sig væk fra deres engang trygge hjem med et håb om, at de kan dele deres nyfundne våben mod monstrene med andre overlevende.

'Peaky Blinders'-stjernen Cillian Murphy, der også er kendt fra 28 dage senere og Inception, er også med på rollelisten i denne omgang. Holdet bag filmene har allerede offentliggjort at der er en tredje film på vej. 

Duften af roser

Den franske stjerne Catherine Frot, som man måske kan kende fra anerkendte film som GensynetMarguerite og Bon appétit, spiller Eve, som har en rosefarm, der har været en af verdens mest hyldede skabere af nye roser. 

Nu ligger gården stille hen, og hendes livsværk er på grænsen til at gå enten bankerot eller blive opkøbt af områdets største gård. Men Eve er en stolt kvinde og nægter at give op. Hun vil gøre alt for at redde hendes gård fra konkurs. 

Det er en klassisk fransk feel good-film i stil med De urørlige, hvor modsætninger mødes i en verden af smukke roser og guddommelige dufte.

Gunda

Der er også svin på programmet i denne uge. Dokumentarfilmen, der er produceret af Oscar-vinderen Joaquin Phoenix, stiller nemlig skarpt på behandlingen af dyr i landbruget.

Hvert år slagter vi mennesker cirka 70 milliarder landbrugsdyr, og filmen her følger ét af disse landbrugsdyr - soen Gunda - på tæt hold. I stedet for ekspertinterviews, der ellers er et klassisk element i dokumentarer omhandlende dette emne, så den russiske mesterinstruktør Viktor Kossakovsky kameraet dvæle ved Gunda og hendes nærmest omgangskreds bestående af køer, høns og andre grise.

Det smukke sort-hvide portræt lader dermed publikum forstå, at der er både intelligens og følelser inde bag trynen, næbbet, mulen.

My Salinger Year

Margaret Qualley, som nok er bedst kendt fra Once Upon a Time... in Hollywood, spiller overfor den erfarne Sigourney Weaver i dette drama, der er baseret på de virkelige begivenheder beskrevet i bestselleren af Joanna Rakoff. 

Filmen handler om den aspirerende forfatterinde Joanna, bliver hyret som assistent for den litterære agent Margaret, der har forfattere som J. D. Salinger i sin stald. Her skal hun tage sig af den omfangsrige fanpost til Salinger.

Hun ender med at blive så involveret i de personlige breve, at hun selv begynder at forfatte individuelle svar og bruger anonymt den store forfatters stemme.

Space Dogs

I Cinemateket kan man opleve denne dokumentar, der tager udgangspunkt i den berømte gadehund Laika, som var det første levende væsen, der blev sendt ud i det ydre rum.

Ifølge legenden om Laika forlyder det, at Laika sig, idet hun brændte op i det vægtløse mørke, til et genfærd, som siden 1957 har strejfet om i de moskovitiske gader. Denne fortælling kaster magisk nyt lys over nutidens gadehunde, mens det væves sammen med videnskabelige arkivoptagelser fra 1950’erne og 60’erne, som offentligheden aldrig før har fået lov til at se før nu.

"Som Disney instrueret af Tarkovskij," skrev Cinevue om filmen, der forener mystik og samfundskritik i en fortælling om genfærd, videnskab og gadehunde. Filmen vises med engelske undertekster.

Spirit 2 - En fri sjæl

Animationsfilmen går i fodsporene på den populære tegnefilm Spirit: Hingsten fra Cimarron og den ligeledes populære Netflix-serie 'Spirit – rider frit' om hingsten Spirit og bypigen Lucy.

Filmen er centreret om den unge Lucky, hvis liv ændres for evigt, da hun flytter på landet. Her møder hun hesten Spirit, der deler samme frie sjæl som Lucky selv og hendes afdøde mor.

Hun beslutter sig derfor for at hjælpe Spirit tilbage til dens familie. Med den utæmmelige hest ved sin side begiver hun sig derfor ud på sit livs eventyr.