Stor guide til pinsens biograffilm 2021

Hvad skal du se i ferien? 
Billede
(© Scanbox / SF Studios / UIP / Nordisk Film )

Pinsen er få dage væk, og biograferne har en masse spædende film på programmet. Vi guider dig her til udvalget i landets biografer. 

Klik på titlerne for at læse mere, se trailer og købe billetter. 

 

Danske succesfilm 

Med en Oscar for Bedste film i bagagen kan man vist roligt kalde Druk for en stor succes. Thomas Vinterbergs drama med Mads Mikkelsen handler om fire gymnasielærere, der sætter sig for at afprøve en norsk filosofs teori om at ramme en konstant promille på 0,5 for derved at kunne føle sig mindre hæmmet af hverdagens begrænsninger. Men et dagligt alkohol-indtag er ikke uden konsekvenser. 

En anden af landets største instruktører, Søren Kragh-Jacobsen, står bag drama-komedien Lille sommerfugl om et guldbryllup i det lokale forsamlingshus. Jesper Christensen og Karen-Lise Mynster spiller ægteparret Ernst og Louise, der skal hyldes til en fest, hvor flere familiehemmeligheder kommer frem i lyset.

Anders Thomas Jensens Retfærdighedens ryttere har modtaget rosende ord fra anmeldere, og har trods for nedlukning solgt over 542.403 billetter. Mads Mikkelsen kan i denne film ses som militærmanden Markus, som vender hjem fra krig for at tage sig af sin teenagedatter, da hans kone dør i en tragisk togulykke. Han opsøges efterfølgende af matematiknørden Otto, som mener at der ligger en større konspiration bag, og sammen med Ottos excentriske venner begiver de sig ud på et underholdende retfærdighedstogt.

Musikfilm

I en tid, hvor live-koncerterne er få og savnet, byder biograferne heldigvis på nogle gode musikalske filmoplevelser. 

Oscar-nominerede Andra Day optræder som Billie Holiday i det biografiske drama The United States vs. Billie Holiday, der følger den legendariske jazzsangerinde, mens hun bliver undersøgt i forbindelse med en amerikansk narkosag.

I musikdramaet The High Note kan man opleve Fifty Shades-skuespilleren Dakota Johnson i rollen som en ambitiøs personlig assistent for superstjernen Grace Davis, mens de begge forsøger at navigere deres karriere i den hårde musikindustri i L.A.

Verden rundt

I udvalgte biografer kan man opleve det sydkoreanske krimidrama Memories of Murder fra 2003, som er inspireret af en virkelig seriemorder. Det lokale politi er under stort pres for at opklare den komplicerede sag, der omfatter en uhyggelig række kvindelige ofre. Den er instrueret af Bong Joon Ho, som til Oscar-uddelingen sidste år overraskede alle, da hans film 'Parasite' bl.a. snuppede prisen for Bedste film. 

Med en fortælling inspireret af instruktørens eget liv, tages publikum med til USA i dette prisbelønnede portræt af den amerikanske drøm. Minari følger en koreansk familie, der er rejst til USA for at finde lykken i 1980'erne. 'The Walking Dead'-stjernen Steven Yeun spiller patriarken Jacob, der ihærdigt forsøger at etablere en farm i Arkansas for at forsøge sin familie. 

Gys og gru

Der er blod for alle pengene i Spiral: From the Legacy of Saw, som er det niende kapitel i den populære gyser-franchise. Baseret på en idé af Chris Rock (som også spiller hovedrollen i filmen) følger man to betjente, som indrulles i en sag med en mystisk seriemorder, som efterlader spiraltegn på gerningsstederne.

Der er religiøs gys i The Unholy, hvor en ung kvinde får evnerne til at udføre mirakler efter at have haft besøg af selveste Jomfru Maria. Da folk kommer fra nær og fjern for at opleve miraklerne, viser det sig at der måske også gemmer noget ondt i skyggerne.

Kvindelige Oscar-darlings

Kate Winslet og Saoirse Ronan, der sammenlagt har 11 Oscar-nomineringer, spiller hovedrollerne i det romantiske drama Ammonite, som udspiller sig i en engelsk kystby i 1840'erne. Her bliver palæontologen Mary Anning tilbudt penge for at se efter en ung kvinde. Det bliver begyndelsen på en kærlighedsaffære, der vil ændre de to kvinders liv for altid.

Den Oscar-vindende Promising Young Woman viser Carey Mulligan, som man aldrig har set hende før. Hun spiller den unge lovende kvinde Cassandra, som har gjort det til sin livsmission at tage hævn over mænd efter hendes venindes voldtægt og død. Derfor tilbringer hun sine afner i byen, hvor hun forsøger at udstille alle de mænd, som forsøger at udnytte en fuld kvinde, mens hun jagter de skyldige fra fortiden. 

Med Nomadland modtog Frances McDormand for tredje gang prisen for Bedste kvindelige hovedrolle til dette års Oscar-uddeling. I filmen spiller hun Fern, der kaster sig ud i et ukonventionelt liv som nomade, efter hun har mistet alt. Med det bjergtagende amerikanske landskab som kulisse udforker hun livet, og danner tætte bånd til andre nomader.

Familiefilm

Pinsen byder også på en masse underholdning for hele familien. 

Neandertalerfamilien er tilbage i Croods - en ny tid, hvor den forhistoriske familie bliver udfordret af den mere civiliserede Betterman-familie. De må dog indse, at de er bedre sammen, når en fælles fjende pludselig truer. 

I komedien I krig med morfar spiller Robert De Niro morfaren Ed, der overtager sit barnebarns værelse, og forviser ham til det beskidte loft. Det er barnebarnet bestemt ikke tilfreds med, så han starter en drilsk krig i et forsøg på at genvinde sit værelse.

Animationsfilmen Operation Nordpolen - Tjep på Sneeventyr følger polarræven Tjep, der opdager at der foregår noget mystisk under isen, mens han arbejder i postrummet for et leveringsfirma og drømmer om at blive slædehund.

Der er mere skrupskør familieunderholdning med animationsfilmen Knudsen & Ludvigsen - og det store dyr, som handler om to venner, der begiver sig ud på en eventyrlig rejse i håbet om at kunne redde deres elskede hjem. 

Action og science fiction

Better Call Saul-stjernen Bob Odenkirk står bag ideen til pinsens anden store actionbasker Nobody. Han spiller også selv hovedrollen som den tilsyneladende almindelige familiefar, som vender tilbage til sin gamle voldelige livsstil efter et hjemmerøveri. Det gør ham hurtigt til skydeskive for en hævngerrig russisk mafiaboss. 

Jason Statham gør det, han gør bedst i den hæsblæsende actionfilm Wrath of Man, hvor han spiller den mystiske karakter H. Mens han arbejder for et firma, som transportere mange millioner af dollars rundt i Los Angeles, forsøger han at finde frem til de mænd, der har dræbt hans søn. 

Chaos Walking spænder bredt genremæssigt, men har også sin del actionelementer. Patrick Ness-filmatiseringen foregår i en nær fremtid, hvor der ingen kvinder er, og hvor alle mænd er ramt af "støjen", som blotter deres tanker for omverdenen. Spiderman-stjernen Tom Holland spiller landsbydrengen Todd, der forsøger at beskytte en pige mod byens overhoved, som spilles af danske Mads Mikkelsen.

Overblik: Alle film i biografen her.