Cookie- og Privatlivspolitik
Anders Thomas Jensen: Top 10 vanvittige citater fra Svend-Sved & Co.

Anders Thomas Jensen: Top 10 vanvittige citater fra Svend-Sved & Co.

Blinkende lygter, De grønne slagtere, Adams æber og Mænd & høns

Stem op!
77
Stem ned!
0
(reset)

Denne liste blev første gang udgivet i november 2020.

Instruktør- og manuskriptforfatter Anders Thomas Jensen har leveret nogle af dansk films mest citerbare oneliners og mindeværdige replikker. 

I anledning af hans nyeste film Retfærdighedens ryttere er tilbage i biograferne, har vi herunder samlet vores 10 favorit citater fra Anders Thomas Jensens film som instruktør, der altså tæller Blinkende lygter, De grønne slagtere, Adams æbler og Mænd & høns.

Det kan vi li'. Det kan vi rigtig godt li'...

10. "Faktisk er Ove Ditlevsen en af vores største digtere"

Ja, gutterne fra 'Blinkende lygter' er svære at stå for. Citatet her falder efter, at Stefan (Nikolaj Lie Kaas) til alle stores overraskelse finder sin mere følsomme side frem og græder over et digt fra (T)ove Ditlevsen.

Ingen af de fire venner har særlig meget styr på den danske kulturarv, og da Peter og Arne stiller spørgsmålstegn ved digtet i det hele taget, må Torkild tage Stefan i forsvar, fordi "faktisk er Ove Ditlevsen en af vores største digtere".

9. "Vi øver os jo bare indtil vi møder nogle piger, ik..."

Anders Thomas Jensens fjerde film hedder 'Mænd & høns' - og det er præcis, hvad det her citat omhandler. Det er nemlig i den mere groteske afdeling, der måske kan støde nogen, men som er så vanvittig, at man ikke kan andet end at grine af den.

Den primitive Gregor (Nikolaj Lie Kaas) skal forklare sin nytilkomne bror Elias (Mads Mikkelsen), hvad hønsene (også) kan bruges til: "Du skal ikke være bange. Det gør ikke ondt på dem, der er jo god plads. De er vant til at lægge æg".

Elias: "Der sagde du noget for meget, var?"

Gregor: "Vi øver os jo bare indtil vi møder nogle piger, ik..."

8. "Jeg fik stress. Du kigger selv. Han kommer med den knæ. Psykopat-knæ".

Khalid i skikkelse af Ali Kazim gav en masse nyfortolkninger af det danske sprog i 'Adams æbler'. Et af udtrykkende som virkelig hang ved i sin samtid var "Jeg fik stress", der falder efter, at Khalid har placeret et pistolskud i benet på en nynazist.

Adam: "Hvad fa'en laver du?"

Khalid: "Jeg fik stress. Du kigger selv. Han kommer med den knæ. Psykopat-knæ."

Khalid bander og svovler igennem på nydansk, og det passer perfekt til karakterens direkthed. Krafthelvede, det er sjovt.

7. "Jeg skal kraftedme hen til et sted, hvor folk de dør, når de syge, og ikke sidder i haven og æder cowboytoast"

Ole Thestrup kan levere Anders Thomas Jensen-replikker som ingen anden.

I 'Adams æbler' spiller han måske verdens mest ligefremme læge, der altså foretrækker, at det hele går efter naturens orden. Hvis man bliver skudt i hovedet, ja, så burde man jo dø - og ikke sidde og hygge sig med en cowboytoast...

Det er grotekst på den sjove måde - og så bliver ordet "cowboytoast" bare ekstra morsomt i munden på Ole Thestrup.

6. "Svend, nu har du en pølse på hovedet igen"

"Nu holder du op med at tale om pølser. Du taler om pølser hele tiden"... ja, Svend-Sveds replik til Bjarne var lige ved at komme med.

Men "Svend, nu har du en pølse på hovedet igen" er bare den tand sjovere, når den ledsager billedet af Mads Mikkelsen med en absurd hårgrænse og en pølse, der hænger ned i skallen på ham.

Og Nikolaj Lie Kaas leverer sætningen herlig deadpan, koldt og kontant. Vi tror på, at det er noget, der sker hele tiden..

5. "Vi jager"

Nogle gange er det ikke selve replikken, der gør sætningen ikonisk, men leveringen og dialekten. Og det må man sige er tilfældet, når det kommer til Ole Thestrups "Vi jager" fra 'Blinkende lygter'.

Allerede når du læser replikken, vil du automatisk høre det inde i dit hoved præcis som Thestrup udtaler det, ik? Den måde han forlænger a'et på "Vi jaaaager". Det gør jo i sig selv den sætning ikonisk.

Så er scenen også komplet skør, da Arne og Alfred jager fugle og bukke med automatgevær og håndpistoler.

4. "Du skal ikke stå og true mig med det dyr. Vær sød at pege den giraf et andet sted hen, så vi kan komme tilbage til en nogenlunde ordentlig dialog igen"

Scenerne mellem den kværulantiske Svend-Sved og den evnesvage Eigil er decideret geniale. Hele den ovenstående scene er formentlig i top 10 over sjoveste scener i dansk film nogensinde.

Nikolaj Lie Kaas skaber sig, ja, tosset, og veksler mellem at råbe, spille sød og være yderst flabet, mens Mads Mikkelsen holder sit stoneface og slet ikke lade sig dupere af Eigils tilstand.

Han forholder sig derimod meget konkret til situationen - og leverer altså her den ikoniske og meget citerbare replik over for en mand med en giraf-tøjbamse.

3. "Det er en syg høne, der har lagt det æg der"

Behøver vi overhovedet skrive noget? Scenen fra 'Blinkende lygter', hvor de skal puste æg, har for altid brændt sig fast i dansk filmhistorie.

Torkild er ikke skide god til det, det gør Sofie Gråbøls irriterende Hanne lidt for meget grin med, og vupti, hun får en knytnæve lige i smasken.

Men den sjove drejning kommer først herefter, da vennerne, istedet for at tage afstand til Torkilds voldelige handling, derimod støtter op om ham, og at fandme må være noget galt med det æg. "Det er en syg høne, der har lagt det æg der".

 2. "Det skal jeg da ha'. Det skal jeg da ha'"

Peters abstinens-rant i 'Blinkende lygter' er en af filmens mest mindeværdige øjeblikke - og igen et eksempel på, hvordan netop udtalen i høj grad har været med til at gøre udtrykket "Det skal jeg da ha'" ikonisk i eftertiden.

"Det er kraftedme da ligegyldigt om Arne har solgt bazooker til en prøveløsladt grønlænder. Jeg ska' sgu da ha' noget mad. Jeg ska' da ha' et bad'. Jeg stinker af muggenrøv. Jeg skal have noget coke!"

Torkild: "Det kan du ikke få..."

Peter: "Det ska' jeg da ha'. Det ska' jeg da ha'. Det ska' jeg da ha', Torkild. Jeg ska' da ha' noget til næsen, ellers bliver jeg sindssyg".

Ulrich Thomsens desperate skingert-råbende repliklevering er ren og skær meme-materiale.

1. ”Pølser har altid fascineret mig. Man kan vel nærmest sige, at der er noget mytologisk ved at dræbe et dyr og så håne det ved at stikke det op i dets egen tarm bagefter. Kunne de forestille dem noget mere ydmygende end at blive proppet op i røven på dem selv?"

Ole Thestrup indtager (selvfølgelig) også listen førsteplads, for i rollen som slagteren Holger har skuespilleren nogle af karrierens bedste replikker.

Ikke mindst i denne scene, hvor hans reflektion over det at lave pølser nærmest er skræmmende præcis og yderst vulgært. Og så leverer Ole Thestrup denne bizare og kulsorte monolog som kun... Ole Thestrup kan!

Se den nye Anders Thomas Jensen-film, 'Retfærdighedens ryttere', fra 19. november i biografen.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.