Cookie- og Privatlivspolitik
Oscar 2021: Her er de 20 film alle snakker om

Oscar 2021: Her er de 20 film alle snakker om

Fra 'Nomadland' til 'Druk' og 'Sound of Metal' 

Stem op!
49
Stem ned!
0
(reset)

Eftersom 2020 var et absurd filmår, bliver prissæsonen 2021 også en historisk underlig en af slagsen. Men det ændrer ikke ved, at prissæsonen lige nu er i fuld gang. I går åbnede således Sundance-festivalen, og her i februar bliver det kun endnu mere alvor.

Den 10. februar markerer årsdagen for Oscar-showet 2020 – afholdt i en mere uskyldig tid helt uden Corona-problemer og med modet til at give hovedprisen til en koreansk film.

Den 3. februar lander Golden Globe-nomineringerne, og den 9. februar får vi at vide, om Danmark er shortlistet til en Oscar med Vinterbergs Druk.

Derfor er indgangen til februar også det oplagte tidspunkt for os til at kigge på de film, der allerede nu forventes at nå langt i den måske mest uforudsigelige prissæson nogensinde. Det er tid til at snakke Oscar.

Lidt om Oscar… som vi aldrig har set ham før
Oscar-uddelingen 2021 er for længst blevet rykket med flere måneder, så med rekordlang tid til at lancere de egnede titler har selskaberne ikke ligefrem haft travlt. Men de har til gengæld været udfordrede af lukkede biografer og aflyste festivaler til at skabe nødvendig hype. Derfor har akademiet ændret da også på en særdeles vigtig regel. Nødsituationen i USA har gjort, at streaming-titler nu kan indstilles side om side med biograffilmene.

Oven i dette leger Oscar-akademiet med helt nye og tiltrængte regler i år. Bedste film-kategorien er nu fastlåst til 10 nomineringer og indeholder skærpede krav om diversitet i filmudvalget såsom i akademiet. Samtidig er 2021 det første år, der skal leve op til den historiske sejr med Parasite.

Alle faktorer der åbner op for et virkelig anderledes Oscar-år i en prissæson fuldstændig uden lige.

Nomadland 

20 film alle snakker om

Nomadland
Årets storfavorit er instrueret af en kvinde, og går alt som forventet, kan Chloé Zhao blive den blot sjette kvinde, der nomineres i Oscar-historien, samt den anden kvinde, der faktisk vinder instruktør-prisen. Også Frances McDormand forventes at høste hæder for sin hovedrolle, der kaster sig ud i en moderne nomadetilværelse.

Sound of Metal
Et virkelig godt bud på årets mandlige skuespiller er Riz Ahmed, der brænder igennem i dramaet om en trommeslager, som mister sin hørelse. Filmen behandler sit emne til perfektion på alle planer, og derfor er både de tekniske priser og de helt store kategorier som film, instruktør, manus og skuespillere oppe at vende som stærke bud.

The Trial of the Chicago 7
Aaron Sorkins store retssalsdrama er selvsagt stærk på ord og mindeværdige sætninger. Men det er også et velskruet drama, der formår at fortælle om et stykke amerikansk historie og samtidig underholde via et imponerende cast. Bemærk især Sasha Baron Cohen. I disse Trump-tider kan denne fortælling give ekstra genklang.

Promising Young WomanPromising Young Woman
En ung kvinde tager på hævntogt over for nattelivets mænd, og resultatet er både grufuldt, rørende og sortkomisk. Emerald Fennells instruktørdebut er intet mindre end en fryd for øje, hjerne og hjerte, og især Carey Mulligans portræt af en kvinde i dyb krise skiller sig ud. Udover instruktion og manus, bør filmen være en stærk kandidat til bedste skuespillerinde.

Ammonite
Kærlighedsfilmen om to kvinder i 1840erne undertrykte England kan meget vel give pris-glamour til især Kate Winslet for den bærende rolle over for Saoirse Ronan som hendes romantiske modstykke.

Mank
David Fincher er så overset af Oscar-akademiet, at måske de denne gang ikke kan ignorere ham. Hans imponerende portræt af Hollywood-legenden Herman J. Mankiewitcz bør om ikke andet få kærlighed i flere af de tekniske kategorier og gerne for manuskriptet, som Finchers afdøde far selv har pennet. Også Gary Oldman er en stærk kandidat her.

Malcolm & Marie
Lækkerheds-overfloden til side, så ser Netflix’s Corona-drama ud til at være en masterclass mellem to af tidens hotteste skuespillere. John David Washington fra ’Tenet’ og superstjernen Zendaya spiller her et par, der en skæbnesvanger aften en gang for alle gør op, om de skal være sammen. Skuespil-kategorierne er de bedste bud, når det kommer til denne lille sort-hvide film.

SupernovaSupernova
Colin Firth ()hovedrolle og Stanley Tucci (birolle) kan begge få nomineringer for deres nye drama om et midaldrende ægtepar, hvis tilværelse trues af en Alzheimers-diagnose. En smuk fortælling om det at miste hinanden, mens man stadig er sammen, og acceptere det. Vil den røre akademiet nok til Oscar-opmærksomhed?

News of the World
Paul Greengrass har lavet en underspillet western med Tom Hanks i hovedrollen. Alene det er værd at bide mærke i og mon ikke akademiet kigger med. Hanks spiller en veteran fra borgerkrigen, der skal følge en modvillig ung pige hjem efter at være blevet taget til fange mange år tidligere.

Ma Rainey's Black Bottom
Viola Davis og Chadwick Boseman fører an i Netflix's Blues-drama om et kriseramt band bestående af sorte amerikanere i en racistisk periode i amerikansk historie. Det er især afdøde Boseman, snakken går om. Kan Black Panther-stjernen vinde posthumt for sin sidste rolle?

Minari
Det amerikanske drama følger en koreansk familie, der flytter til Arkansas for at drive en gård i 1980'erne. Filmen vandt både publikumsprisen og jury-prisen ved sidste års Sundance Film Festival, hvilket jo aldrig er en dårlig ting i Oscar-sammenhæng. Og så skulle det være en meget rørende fortælling.

photo-by-henrik-ohstenDruk
Thomas Vinterbergs succesfilm er ikke bare populær herhjemme. Filmen er således indstillet til at blive betragtet i kategorierne film, instruktør, manus, skuespiller og selvfølgelig internationale film. Sidstnævnte kategori er jo det oplagte bud, og 'Druk' ligner tilmed en storfavorit. Men de andre kategorier (især ikke Mads Mikkelsen) er slet ikke så urealistiske. Filmkuren på Corona hedder ’Druk’.

Da 5 Bloods
Spike Lees bud på en Vietnam-krigsfilm har ikke bare en solid Chadwick Boseman på rollelisten, den byder også på en flot præstation af Delroy Lindo, som er blevet ignoreret alt for længe. Handlingen følger fire sorte soldater, der vender tilbage til Vietnam for at finde deres faldne delings-leder.

One Night in Miami
Oscar-vinderen Regina King springer ud som instruktør i denne charmerende og fiktive iscenesættelse af en aften, hvor 60er-ikonerne Muhammed Ali, Malcolm X, Sam Cooke og Jim Brown mødes for at snakke om deres respektive roller i borgerrettighedsbevægelsen. Både filmen og King kunne meget vel få udmærkelser til Oscar-showet.

Judas and the Black Messiah
Endnu et stykke amerikansk historie fra 60erne, der denne gang skildrer en FBI-stikker, der infiltrerer Black Panther-bevægelsen. Instrueret af Shaka King og med Daniel Kaluuya og Lakeith Stanfield i hovedrollerne. Hypen er med den her.

Soul
Når Pixar er bedst, river de vores hjerter ud, og får det til at føles legende let samt ikke mindst originalt og underholdende. Sidste skud fra animationsgiganten er ingen undtagelse, men om den sjælefulde film tilmed får lidt kærlighed i fx Bedste film-kategorien bliver spændende.

The FatherThe Father
Anthony Hopkins skulle eftersigende være brilliant i filmatiseringen af det rørende teaterstykke om en fars langsomme deroute ud i demensens ubehagelige favntag. Skuespil-kategorierne er de mest sikre bud på denne titel med også Olivia Colman på rollelisten.

Never Rarely Sometimes Always
Dramaet om en ung kvindes ret til at få en abort var sidste års helt store Sundance-hit. Vi ser her nye talenter både foran og bag kameraet, hvilket der altid skal være plads til i prissæsonen. Derudover er filmens tema i den grad oppe i disse radikale Trump-tider.

First Cow
Kelly Reichardt er en af indie-filmens megastjerner. Hendes altid eftertænksomme skildringer af de mest basale menneskelige vilkår er nærmest altid anmelderroste – og ikke mindst hendes seneste moderne western om kampen om en ko.

Tenet
Christopher Nolans science fiction-bud på James Bond er ikke en traditional Oscar-kandidat. Den har dog den fordel at være den eneste storfilm i et år domineret af små indieperler. Kan det tænkes, at akademiet belønner Nolans ukuelige indsats og internationale satsning med nomineringer i andet end de sikre stentekniske kategorier?

 

De endelige Oscar-nomineringer udmeldes den 15. marts. Selve showet finder sted den 25. april.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Jeanette

Så mesterværket “Druk” igår. Magen til livsbekræftende film med so happy ending skal man lede længe efter.

1 dag siden
Bente Røndeuser/87191
Bente Røndeuser/87191

Det bliver vildt. To af mine favoritskuespillere sammen. Har set alle Indiana Jones filmene mindst een gang.

2 dage siden
Christian

Kæft, det kører godt for Mads drengen, ham skal vi sgu være stolte af!

2 dage siden
Bukselak

Ej vel... så hellere en ostemad.

2 dage siden
Daniel Bentien

Mortal Kombat er lige nu planlagt til biografpremiere den 20. maj:

4 dage siden