Cookie- og Privatlivspolitik
Årets 10 bedste film 2020

Årets 10 bedste film 2020

Redaktionen kårer

Stem op!
20
Stem ned!
0
(reset)

Afslutningen af året er som altid listetid. Og i redaktionen er vi som sædvanlig nået frem til en topliste over de absolut bedste film med biografpremiere i Danmark 2020.

Som alle ved, har 2020 været mildest talt underlig, men heldigvis har der været masser af virkelig gode film at vælge imellem.

Den endelige top 10 afslører et år med få store event-film, mange stærke dramaer og ikke mindst en overflod af fantastiske danske film.

Endeligt har ikke én fortsættelse ramt vores liste, og såvel animation som komik og fransk film er repræsenteret.

Fortæl os endelig om du er enig med listen ved at smide en kommentar forneden... film ER jo en smagssag! 

REDAKTIONENS TOP 10 - 2020:

 10. The King of Staten Island

Judd Apatows (The 40 Year Old Virgin) nye komedie har masser af hjerte. Filmen handler om Scott, der har mistet sin far som syvårig og er vokset op alene med sin mor og søster. Nu, i midten af 20'erne, er Scott en stoner, der aldrig er blevet voksen. Det ændrer sig dog, da hans mor begynder at gå på date igen, og Scott pludselig indser, hvor meget tabet af faren har betyder for hans liv.

Hovedrollen spilles af Pete Davidson. Enten elsker du gavflaben, ellers er du ikke fan af Saturday Night Live-stjernen. Komikerens store filmgennembrud har derfor heller ikke ramt så bredt ud herhjemme, men vi tror på, at det blot er et spørgsmål om tid, før han er den nye Seth Rogen.

 

 9. Fremad

Handlingen i Pixars nyeste følger to vidt forskellige brødre, Ian og Barley, i en eventyrlig verden. De bor alene med deres mor, da faren gik bort, før lillebror Ian kom til. Men da Ian fylder 16, får han mulighed for at trylle sin far frem. Det mislykkes og kun farmands ben når frem. Så nu må brødrene tage på en rejse for at møde deres far for første og allersidste gang.

Det ligner en lidt halvsløj udgave af Pixar – måske endda en middelmådig DreamWorks-film. Men tag ikke fejl, ’Fremad’ slår hårdt, når den lander. Modsat Pixar-klassikere som ’Up’ og ’Wall-E’ er den nye familiefilm mest effektiv i sidste akt. Den samlede sum er dog umiskendeligt en førsteklasses animationsfilm, der vil knuse dit hjerte.

 

 8. JoJo Rabbit

Taika Waititi er muligvis Hollywoods sjoveste mand. Derfor var forventningerne også tårnhøje til hans gakkede komediedrama om en ung, tysk dreng fra Hitler Jugend, der kommer igennem krigens rædsler ved hjælp af sin usynlige ven, gode gamle Adolf Hitler - vel at mærke som en ung dreng ville forestille sig Der Führer.

Filmen endte da også med at være et festival- og publikums-hit for sin unikke blanding af Monty Python-komik og rørende dramatik, mens Oscar-akademiet tildelte Waititi prisen for bedste manus. Det vanvittige projekt fortjener derfor uden tvivl en plads på årets topliste.

 

 7. 1917

Sam Mendes er bl.a. manden bag store værker som James Bond-filmene ’Skyfall’ og ’Spectre’ – og nu også en krigsfilms-bedrift med cremen af engelsk skuespil i form af Benedict Cumberbatch, Colin Firth og Mark Strong samt de to hovedroller Dean-Charles Chapman og George MacKay.

Første Verdenskrigs-filmen er nok mest kendt som en imponerende teknisk bedrift, da handlingen foregår i real time ved at være filmet i ét langt take af mesterfotografen Roger Deakins.

Heldigvis er '1917' mere end en gimmick - den er en rørende fortælling om to unge mænd, der for at redde 1.600 landsmænd må gå grueligt meget igennem - med publikum som ufrivillig ledsager. 

 

 6. Little Women

Nu er vi kommet dertil, hvor titler, som er favoritter hos de enkelte redaktionsmedlemmer, dukker op. ’Little Women’ er ingen undtagelse, da periodedramaet ligger helt i top hos flere af os.

Greta Gerwigs moderne dog dybt tro filmatisering af den klassiske dannelsesroman fortæller om søstrene Meg, Jo, Amy og Beth, der vokser op under den amerikanske borgerkrig.

Genistregen i den nye fortælling er den konstante vekslen mellem pigerne som børn og som unge mennesker, da tidspringene gør os smertefuldt opmærksomme på, hvor flygtig netop barndommen er. Dét fortællegreb, dén slutning og så dé skuespillere gør 'Little Women' til et decideret mesterværk!

 

 5. Portræt af en kvinde i flammer

Call Me by Your Name’ møder ‘Vertigo’ møder ‘The Piano’. Hvis man er stået af her, skal man måske slet ikke stå på. Men har man mod på en unik filmisk oplevelse af rendyrket feminin kraft, så se for Guds skyld dette franske mesterværk.

Céline Sciammas Cannes-vindende periodedrama dystede mod ’Parasite’ sidste år, og den kunne lige så vel have vundet. Filmen foregår i 1700-tallets Frankrig på en afsidesliggende ø og handler om to kvinder, som knytter et unikt, forbudt og erotisk bånd. De mødes da den ene skal male et portræt af den anden – UDEN at hun opdager det! Maleriet skal nemlig bruges som gave til hendes kommende husbond i et tvungent ægteskab.

 

 4. Retfærdighedens ryttere

Anders Thomas Jensen har med sin femte film simpelthen overgået sig med hensyn til popularitet, anmeldelser og snart også billetter. Komedie-dramaet er da også instruktørens mest modne efter en perlerække af citérbare og dybt morsomme værker som ’Blinkende lygter’, ’De grønne slagtere’, ’Adams æbler’ og ’Mænd og høns’.

Der er hverken gået på kompromis med de gode one-liners og underholdningsværdien – vi er bare mere rørte, end vi plejer at være i Jensens kulørte univers.

Stjernerne Mads Mikkelsen og Nikolaj Lie Kaas står stærkt i front i en underfundig fortælling om tilfældigheder, vold, traumer og familie, mens Nicolas Bro, Andrea Heick Gadeberg og Lars Brygmann kappes om at stjæle alle scenerne. Resultatet røg direkte ind på vores alles lister over årets bedste filmoplevelser.

 

 3. Druk

Listens anden danske bidrag kunne lige så vel have været en klar etter. Thomas Vinterbergs kæmpesucces er nemlig årets must see-film - hvilket 800.000 danskere har været enige i. Og dramakomedien om fire halvsløje gymnasielærere, der genopfinder sig selv ved at eksperimentere med alkohol – dog kun i arbejdstiderne – er ikke bare et dansk fænomen. Udlandet har øjnene på ’Druk’, og vi tror fuldt og fast på dens chancer ved næste års Oscar-ceremoni.

Igen er det Mads Mikkelsen, der fører an i en flok af underlige mænd, og igen er det ham, der i virkeligheden skal reddes fra sig selv. Den opskrift fungerer, og vi sluger det råt, når kameraet stiller skarpt på Mikkelsens rejse fra falleret til revitaliseret.

’Druk’ hylder livsglæden i det mest jammerlige af alle år, og slutningen gav os alle noget at elske... sammen... i biografen!

 

 2. Tenet

Ingen film har været mere 2020’sk end Christopher Nolans ’Tenet’. Det her var, hvad vi fik fra Hollywood i år – og tak for det! Er det Nolans bedste film? Måske ikke, men den kan kaldes instruktørens mest ambitiøse til dato.

I redaktionen nød vi, at der kom en film, som turde udfordre os. Vi skulle anstrenge os for bare at fortælle om dens kringlede natur. Alle herindre så 'Tenet' flere gange, og ved hvert gennemsyn, kom vi gladere og gladere tilbage på kontoret. Derfor lå den solidt på alles lister og havnede fortjent her i toppen af listen.

Kort sagt: Nolans bud på en sci fi-Bond er glat, enigmatisk og byder på to dybt karismatiske mænd i front. 'Tenet' er en biograffilm med stort B! Lige hvad lægen havde ordineret til et rædsomt biografår.

 

 1. The Lighthouse

Robert Eggers klaustrofobiske søulke-fabel er skudt i sort/hvid ved hjælp af gammeldags teknikker, og tog med sin ekstreme kompromisløshed fuldstændig røven på os.

Handlingen følger to mænd, der skal passe et fyrtårn på en ø langt væk fra civilisationen. Med masser af mismod, alkohol og isolations-galskab til følge. Førstepladsen på vores liste kunne med andre ord ikke befinde sig længere væk fra Nolans bulderbrag, men til gengæld er Robert Pattinson fællesnævner - iført et imponerende overskæg.

'The Lighthouse' er ikke en stor film. Til gengæld er det en dybt original, dragende og til tider skræmmende oplevelse tilsat yderst mindeværdige scenarier samt skuespil i topklasse.

Havfrue-sex! Hummer-slagsmål! Prutte-konkurrencer! Robert Pattinson! Willem Dafoe! Gale sømænd! Aggressive måger! Mytiske sagn-elementer! Altså hvad mere ønsker du dig af en film?

 

Sådan gjorde vi: Alle i redaktionen indstillede hver sin personlige Top 20, hvorefter hver film fik point fra 1-20. 

Lyt også til vores podcast, hvor vi nørder og diskuterer vores top 10 over de bedste film fra 2020:



Du kan lytte til podcasten herover, mens du også finder den:
På Spotify
I Apple podcast
Hos Libsyn
På Podimo
Google podcasts
- Og i din podcast-app (Android og iPhone)

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
 

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Jesper

Fornem liste som jeg langt henad vejen er meget enig i. Jeg forstår dog ikke helt udeblivelsen af Aaron Sorkins fremragende The Trial of The Chicago 7 og Pixars Oscar-film Soul. Personligt så jeg, at TTOTC7 erstattede minimum 10. pladsen, og Soul erstatte Onward. Har I gået med de overvejelser på jeres redaktion, eller har der været bred enighed om at udelukke disse film?

Daniel Hartvig Nielsen

Hej Jesper,
Tak for din kommmentar. Begge film har skam været med i redaktionens vurderinger, TTOTC7 var i kapløbet, men kom desværre ikke med i den samlede top 10 - vi kan jo kun have 10 film med.
Mens 'Soul' var diskvalificeret fra vores liste, da vi kun inkluderer film som har haft dansk biografpremiere i 2020. 'Soul' var desværre en Disney+ streaming-premierefilm.

Glædelig bagjul og godt nytår!

Mvh.
Hartvig, kino.dk

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.