Cookie- og Privatlivspolitik
Viggo Mortensens 10 bedste roller

Viggo Mortensens 10 bedste roller

Aktuel som instruktør og skuespiller i 'Falling'

Stem op!
71
Stem ned!
0
(reset)

Denne artikel blev først udgivet i anledning af Viggo Mortensens 60-års fødselsdag for to år siden. Vi har her opdateret listen med flere titler.

Viggo Mortensen debuterer i denne uge som instruktør med dramaet Falling om en ekstremt vred far (Lance Henriksen), der lider af demens, mens hans voksne, homoseksuelle søn (Mortensen) forsøger at tage sig af ham - på trods af alt hadet og alle fortidens smertefulde minder.

Find billetter til 'Falling' her:

I den anledning hylder vi her Viggo Mortensens 10 bedste roller gennem tiden. Fortæl os endelig, om du mener, vi mangler en titel eller to!

The Indian RunnerFrank Roberts - The Indian Runner (1991)
Spillefilms-gennembruddet som karakterskuespiller skete i Sean Penns instruktørdebut om to brødre, der ikke kan enes om, hvorvidt tilværelsen er smuk og værd at leve - eller grim og umulig at komme igennem. Viggo Mortsensen spiller den utæmmelige og rodløse Frank med en sjælden nerve.

Carlito's Way

Lalin - Carlito’s Way (1993)
“Look at me, man! I got fucking diapers!” I rollen som en desperat rullestolsbunden eks-wiseguy giver Viggo Mortensen troværdigt modspil til branchens tungeste i Brian De Palmas gangsterfilm med bl.a. Al Pacino og Sean Penn.

G. I. Jane

Master Chief John Urgayle - G. I. Jane (1997)
En af Viggo Mortensens tidlige mainstream-successer kom i 1997 med 'G.I. Jane' instrueret af Ridley Scott. I filmen spiller han den benhårde Master Chief John Urgayle, der giver Demi Moores soldat kamp til stregen. Mortensen er fuldstændig nådesløs i rollen som den psykopatiske Navy SEAL, der ikke vil acceptere kvinder i sin enhed.

A Walk on the Moon

Walker Jerome - A Walk on the Moon (1999)
Romantiske roller er der faktisk ikke mange af på cv’et - og dog er Aragorn jo til at smelte over. Men det er rollen som Walker i 'A Walk on the Moon' også. Mortensen spiller hippien, der giver en husmor sit livs mest romantiske oplevelse (og en tur til Woodstock Festival) under en varm sommerdag 1969. Kemien mellem Mortensen og Diane Lane er ikke til at tage fejl af.

 

Aragorn - Ringenes Herre-trilogien (2001-03)
Nok den mest ikoniske rolle Viggo Mortensen har haft i en af de mest ikoniske film-trilogier nogensinde. Mortensen var stadig relativt ukendt, da han valgte at tage rollen som den stoiske Aragorn, den retmæssige arving til Gondors trone. I den sidste film Kongen vender tilbage leverer Mortensen en tale, der kan måle sig med Braveheart, når det kommer til episke filmmonologer. 

Tom Stall - A History of Violence (2005)
Viggo Mortensen har vist, at han komfortabelt kan snige sig ind i et væld af dramatiske roller. Bl.a. fra kernesund familiefar til småpsykotisk action-stjerne. I det første samarbejde med den canadiske instruktør David Croneberg spiller han faktisk begge dele. En helt almindelig mand, der forsøger at lægge sin fortid som hardcore gangster bag sig.
 

Nikolai - Eastern Promises (2007)
Viggo Mortensen taler i alt syv sprog, så det er ikke overraskende, at han nemt finder sig til rette med en russisk accent. Her spiller han Nikolai, en håndlanger og chauffør for den russiske mafia, der bl.a. parterer lig for at skjule deres identitet. Filmen følger Nikolai, der forsøger at navigere i den kriminelle russiske underverden. Filmen gav desuden Mortensen hans første Oscar-nominering.

Man - The Road (2009)
I filmatiseringen af Cormac McCarthys roman, 'The Road', spiller Viggo Mortensen rollen som en far, der må føre sin søn gennem et postapokalyptisk landskab for at nå havet. Men farer lurer overalt, og far og søn må kæmpe for at overleve. For at forberede sig til rollen og give karakteren en udmagret udseende, sultede Mortensen sig selv i perioder omkring optagelserne.

Captain Fantastic

Ben - Captain Fantastic (2016)
Dramaet var med til at give Mortensen sin anden, velfortjente Oscar-nominering. Dansk-amerikaneren spiller en far, der må gøre op med sin utraditionelle opvækst af sine børn, da deres mor dør. Han leverer rollen perfekt som den stålsatte, ukonventionelle familiefar, der forsøger at give sine børn et anderledes syn på livet. 

 

Green BookTony Lip - Green Book (2018)
Småkvabset, altædende, storbandende, fordomsfuld. Italian wiseguy med et stort varmt hjerte. Sådan kan man beskrive Viggo Mortensens seneste Oscar-nominerede rolle i den Oscar-vindende feel good-film ’Green Book’.

Falling får dansk premiere den 5. november

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Christian

Fin liste! Eastern Promises er episk pga. Viggo, men han har aldrig været bedre end i Green Book!

Alexiauser/708166

I glemte Hidalgo!

Fulltime filmfreak

Hans bedste præstation er da i Sean Penns 'Indian Runner'..

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Jørgen

Det lyder meget spændende.

13 timer siden
Yasmin

Det kan på ingen måde være nemt, men er stolt af at han tager et bevidst valg. Mere af det! Desuden er han skøn og sjov alene.

19 timer siden
Lars Michael

Jeg har altid sagt for sjov, at Mads Mikkelsen minder meget om Poul Reinhardt HVORFOR DET ville nogle sige.

2 dage siden
Morten

Det kommer Rian heller ikke til. Ingen i Disney har tiltro til ham, på nær Kathleen Kennedy og hun er på vej ud.

5 dage siden
Morten

Rian kommer aldrig til at lave en star wars film. Han alene er skyld i Disney har mistet penge og hans film var tæt på et flop.

5 dage siden

Aktive debatter