Cookie- og Privatlivspolitik
Interview: Top 3 actionfilm fra skaberne af 'Shorta'

Interview: Top 3 actionfilm fra skaberne af 'Shorta'

One-liners, kung-fu og eksplosioner

Stem op!
9
Stem ned!
0
(reset)

Disse dage kører den danske action-thriller Shorta sin sejrsgang i de danske biografer. Filmen følger betjentene Jens og Mike, der befinder sig i ghettoen Svalegården, da der udbryder optøjer og de to betjente må kæmpe sig ud.

Vi tog en snak med Anders Ølholm (A) og Frederik Louis Hviid (F), der delte instruktør og manuskriptforfatter-rollerne imellem sig. Vi bad dem komme med deres top-3 actionfilm.

Find billetter til Shorta her:

BILLETTER

Hard Boiled

A: 'Hard Boiled' af John Woo, bliver jeg nødt til at nævne. Asiatiske actionfilm, var min vej ind i film i det hele taget. Jeg dyrkede kampsport da jeg var ung, og i en længere årrække, der så jeg faktisk ikke andet end Van Damme-baskere og dårligt eftersynkroniserede, kinesiske kung-fu film

Det var sådan, at når min far skulle overtale mig til at se noget, så var det med en lovning om at så var der altså én i den her film, der på et tidspunkt laver et cirkelspark, og ofte kom det cirkelspark bare aldrig og jeg følte mig så snydt.

Bare plakaten med Chow Yun-Fat med en pumpgun i den ene hånd og en baby i den anden, og man tænker bare, at den der scene, den bliver så sindssyg.

F: Det er jo lidt en anden type film jeg har med. Men der også er en af de første film, som jeg kan huske at jeg oplevede som dreng. Som i hvert fald er i den genre. Også en plakat som jeg syntes var voldfed. William Friedkins 'Sorcerer', er en kæmpe inspiration for mit vedkommende.

Det er ikke fordi den, som 'Hard Boiled', er en gun-slinging eksplosionsfilm, men jeg kan huske første gang, da jeg oplevede den, der havde jeg en oplevelse af at jeg havde set den vildeste actionfilm. Den teaser hele tiden ideen om at du ser den vildeste actionfilm, fordi de har sat det op på en måde, der er så nervepirrende, der er så spændende, at man jo har kradsemærker i sin sofa efter man har set den. Det er den vildeste film. 

The Rock

A: Den næste film jeg, som jeg nok vil være nødt til at nævne, er The Rock

F: Ja!

A: Jeg var lidt i tvivl om det skulle være Bad Boys eller ’The Rock’, de er lidt udskiftelige i virkeligheden. Actionfilmenes guldalder, for mit vedkommende, bliver defineret af Don Simpson og Jerry Bruckheimer, som jo både lavede Top Gun, Beverly Hills Cop, ’The Rock’ og Crimson Tide. Da jeg så deres film, var det første gang jeg blev bevidst om æstetik, fordi de, på trods af at de ikke er instruktører, så er der et gennemgående visuelt udtryk for den måde de laver film på, selvom det er med forskellige instruktører.

Den har et hjernedødt cast i Sean Connery, Ed Harris, Nicolas Cage, der ikke går helt Cage-rage på den, og det er Michael Bay før han er helt ADHD-agtig. Den har de sindssygeste set-pieces, de fedeste karakterer og one-liners, og har det der virkelige svulstige filmsprog, som ikke rigtig er til stede i vores film, men er noget som jeg bare elsker helt vildt. 

Heat

F: Jeg nævner helt sikkert Michael Manns Heat. Det er hver eneste gang at jeg skal lave et eller andet, så sætter jeg mig lige og ser Michael Manns 'Heat', og jeg ser den flere gange hvert år. Jeg synes den er så fed, jeg synes den er så sindssygt fed.

Det er den eneste film, hvor der er en mand, der har et lokumsbræt af et skæg, og det samtidig ser vanvittigt sejt ud. Når man snakker om fede casts - Al Pacino, Robert De Niro, Tom Sizemore, Val Kilmer, Jon Voight. Bare et møg fedt cast, og som jo har et legendarisk shoot-out.

Det er en kanon fed film, og som indkapsler den der L.A. vibe, som jo er blevet kopieret i en milliard film efterfølgende. Absolut nr. 1 over heistfilm og absolut indenfor top tre af actionfilm, det er en konge fed film. Og nogle karakterer, som slår gnister når de møder hinanden.

A: Rosinen i pølseenden, der er jeg nok nødt til at nævne Die Hard: With a Vengeance. Det er måske lidt helligbrøde at nævne 3'eren og ikke 1'eren, men nu tænkte jeg at hvis det skulle være lidt qua vores egen film, så er det en film, der har været en stor inspiration for mit vedkommende.

For det første er John McTiernan nok en af de bedste, hvis ikke den bedste action instruktør, der nogensinde har været. Han lavede Die Hard, Predator og 'Jagten på røde oktober' i rap. Det er altså et hattrick, der vil noget.

Jeg tror både rent fortællermæssigt og stilistisk, hvis man skal kigge på rigtige actionbaskere, så er det helt klart en film, som har været stor inspiration for mig ift. den her film ('Shorta'), og har ligget og rumsteret rigtig meget i baghovedet. 

Gladiator

F: Den her film har så intet at gøre med 'Shorta', men en film som jeg elsker og som jeg ser mere end jeg bør, er Ridley Scotts Gladiator. Det er min totalt go-to film. Min kone og jeg har en aftale om at engang imellem kan vi ligesom få et frikort til at vælge den film, som man skal tvangsindlægge sin bedre halvdel til. Hun vælger altid Notting Hill og jeg vælger altid 'Gladiator', og det er en film, som jeg har set så mange gange efterhånden, at jeg taler med ind over hele filmen. Den er så citérbar, den har sådan nogle fede set-pieces.

A: "We who are about to to die..." 

F: "... salute you". Ja, hold kæft det er fedt, det er virkelig en konge fed film. Den er jeg klar på at se any day.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

CINEMANDRUP

Sikke en herlig nyhed. Absolut yndlings franchise for mig.

1 dag siden
Daniel Bentien

Det kan ses på TV2 og streames på TV2 Play. Den røde løber starter kl. 00.30 dansk tid.

Mange hilsner
Daniel

1 dag siden
Rizzo

Men stadig ikke et kvæk om hvor man kan se showet i år. Kunne I ikke lige give et praj?

1 dag siden
Jeanette

Så mesterværket “Druk” igår. Magen til livsbekræftende film med so happy ending skal man lede længe efter.

3 dage siden
Bente Røndeuser/87191
Bente Røndeuser/87191

Det bliver vildt. To af mine favoritskuespillere sammen. Har set alle Indiana Jones filmene mindst een gang.

4 dage siden

Aktive debatter