Cookie- og Privatlivspolitik
13 danskere i de største udenlandske tv-serier

13 danskere i de største udenlandske tv-serier

Amanda Collin er aktuel i Ridley Scotts nye HBO-serie

Stem op!
2
Stem ned!
0
(reset)

Amanda Collin, som vi kender fra film som En frygtelig kvinde og Undtagelsen, er lige nu aktuel i Ridley Scotts science fiction-serie 'Raised by Wolves', der kan ses på HBO Nordic.

Danskeren spiller en afgørende rolle som en moderlig androide, der får ansvaret for at opforstre menneskebørn på en mystisk planet.

Den 34-årige skuespillerinde er ikke den første fra vores hjemland til at slå sig løs i en bærende rolle på amerikansk tv. Vi har herunder samlet en liste over serier med danskere i centrale roller:

Mads Mikkelsen - Hannibal

Mads Mikkelsen overraskede alt og alle, da han brillerede i rollen som selveste Hannibal Lecter, der i 1992 havde sikret Anthony Hopkins en Oscar-statuette og legende-status efter The Silence of the Lambs.

På papiret kunne det også lyde som helligbrøde at skildre kannibalens forhistorie, men med kompromisløshed skaber Bryan Fuller bag roret og ja, Mads Mikkelsen i titelrollen, så er 'Hannibal' faktisk en af det sidste årtis mest undervurdere serier.

'Hannibal' fik tre sæsoner. Men fans (og Mads Mikkelsen selv) hungrer alle efter mere.

Se hvor du kan streame serien.

Nikolaj Coster-Waldau - Game of Thrones
Rollen som The King Slayer i sensations-serien 'Game of Thrones' har givet Nikolaj Coster-Waldau stjernestatus på verdensplan og hele to Emmy-nomineringer.

Over seriens otte sæsoner udviklede Jamie Lannister sig til en fanfavorit, og Coster-Waldau kom ud på noget af en karakterrejse fra udspekuleret skurk til hyldet anti-helt.

Se hvor du kan streame serien.

Sidse Babett Knudsen - Westworld
Sidse Babett Knudsen fik stor udenlandsk opmærksomhed efter sin præstation som dansk statsminister i DR-serien 'Borgen', og det førte bl.a. til en rolle i den stort anlagte HBO-serie 'Westworld' i 2016.

Danskeren markerer sig som den dominerende chef Therese Cullen, der forsøger at bevare kontrollen i robot-forlystelsesparken, som er ved at løbe løbsk.

Se hvor du kan streame serien.

Pilou Asbæk - Game of Thrones
'Game of Thrones' var flittigt besøgt af danskere, der - udover Nikolaj Coster-Waldaus faste bidrag - også bød på optrædener fra bl.a. Birgitte Hjort Sørensen og Frank Hvam.

Men da den barbariske Euron Greyjoy gjorde sit indtog i sæson seks, løb danske Pilou Asbæk med masser af opmærksomhed. Og ligesom tilfældet var med Sidse Barbett-Knudsen, så var det også rollen i DR-serien 'Borgen', som for alvor åbnede døren til udlandet for den danske stjerne.

Se hvor du kan streame serien.

Sofie Gråbøl - Fortitude
Sofie Gråbøl og hendes striktrøje i 'Forbrydelsen' blev en verdensomspændende fænomen. DR-serien blev genindspillet i USA med titlen 'The Killing', hvor Gråbøl fik en kort gæsteoptræden.

Men serien banede også vej for flere udenlandske roller til den danske skuespillerinde, herunder den centrale rolle som borgmester Hildur Odegard i den britiske tv-serie 'Fortitude', som rammes af mystiske, blodige hændelser.

Se hvor du kan streame serien.

Nikolaj Lie Kaas - Britanna
Den store Sky-statsning 'Britanna' går i fodsporene på populære serier som 'Game of Thrones' og 'Vikings', og på rollelisten finder man Nikolaj Lie Kaas.

Danskeren udfolder sin komiske side som den fordrukne druide Divis, der bliver en del af et umage makkerskab med en ung, forældreløs pige.

Se hvor du kan streame serien.

Ulrich Thomsen - Banshee
Ulrich Thomsen har både været bad guy i James Bond og Hitman, men det er i tv-serien 'Banshee', at danskeren for alvor får lov til at udforske sine mørke sider som byens lokale forretningsmand og forbryderkonge, Kai Proctor, over fire sæsoner.

Se hvor du kan streame serien.

Lars Mikkelsen - House of Cards / Sherlock  / The Witcher / Devils
Lars Mikkelsens stjerne lyser utroligt klart på seriehimlen. Danskeren har haft afgørende roller i intet mindre end fire store udenlandske serier.

I 'House of Cards' giver han Kevin Spacey kamp til hårene som russisk præsident, mens han går op imod den geniale mesterdetektiv Sherlock Holmes i BBC-serien af samme navn. Senest har han voldet The Witcher problemer på Netflix, og ageret udspekuleret whistleblower i thriller-serien 'Devils'.

Se hvor du kan streame 'House of Cards'.

Se hvor du kan streame 'Sherlock'.

Se hvor du kan streame 'The Witcher'.

Se hvor du kan streame 'Devils'.

Danica Curcic - The Mist
Stephen Kings historie om en mystisk tåge, der omringer en by, fik en tv-serie udgave i 2017, og på rollelisten finder man bl.a. danske Danica Curcic som stofmisbrugeren Mia Lambert, der herhjemme er kendt fra film og serier som 'Fasandræberne', 'Kriger' og senest 'Undtagelsen'.

'The Mist' havde mere dansk islæt i Rita-skaber Christian Torpe, der fungerede som seriens showrunner. 

Se hvor du kan streame serien.

Kim Bodnia - Killing Eve
Kim Bodnia genopfandt sig selv i DR-serien 'Broen', og det har ledt ham til flere flotte præstationer i udlandet. En af disse er som lejemorderen Konstantin i den populære 'Killing Eve'.

Rollen har indtil videre bl.a. indbragte danskeren en præstigefuld BAFTA-nominering og masser af roser. Således vil Bodnia også være at finde i anden sæson af Netflix' 'The Witcher' til næste år.

Se hvor du kan streame serien.

Claes Bang - Dracula
Claes Bang udenlandske karriere buldrer derudaf, og det hidtidige højdepunkt må være i 'Dracula', hvor han spiller den blodtørstige titelrolle.

Skabt af Mark Gatiss og Steven Mottaf, der også stod bag den intelligente opdatering af 'Sherlock', har den ældgamle vampyr fået en moderne og morsom blodindsprøjtning.

Se hvor du kan streame serien.

Alex Høgh AndersenMarco Ilsø og Ida Marie Nielsen - Vikings
Den populære 'Vikings' dyrker Nordens stolte fortid, og derfor er rollelisten kun retmæssigt befolket af flere skandinaviske skuespillere, herunder tre danskere.

Alex Høgh Andersen, Marco Ilsø og Ida Marie Nielsen er alle blevet genkendelig ansigter efter deres optrædener i serien som henholdsvis Ivar Benløs, Hvitserk og slavepigen Margrethe.

Se hvor du kan streame serien.

Birgitte Hjort Sørensen - Vinyl
Gennembruddet som Katrine Fønsmark i 'Borgen' åbnede døren til udlandet for Birgitte Hjort Sørensen, der både har haft roller i 'Pitch Perfect 2', i en episode af 'Game of Thrones' og 'Kriminalkommisær Barnaby'.

Men den største rolle finder man i Martin Scorsese-serien 'Vinyl', hvor hun spiller den danske skuespillerinde Ingrid Superstar, som er en fiktiv udgave af en nær ven af Andy Warhole i 70'erne.

Se hvor du kan streame serien.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Bente Røndeuser/87191
Bente Røndeuser/87191

Det bliver vildt. To af mine favoritskuespillere sammen. Har set alle Indiana Jones filmene mindst een gang.

4 timer siden
Christian

Kæft, det kører godt for Mads drengen, ham skal vi sgu være stolte af!

6 timer siden
Bukselak

Ej vel... så hellere en ostemad.

19 timer siden
Daniel Bentien

Mortal Kombat er lige nu planlagt til biografpremiere den 20. maj:

2 dage siden
Laila Finderup

Den film, jeg venter mest på, er helt klart Mortal Kombat. Som skulle have premiere i denne uge.

2 dage siden