Cookie- og Privatlivspolitik
Christopher Nolans filmografi #3: Insomnia

Christopher Nolans filmografi #3: Insomnia

Al Pacino på morderjagt i Alaska

Stem op!
3
Stem ned!
0
(reset)

I forbindelse med Christopher Nolans kommende action-thriller Tenet, der har premiere den 26. august, laver vi en kronologisk gennemgang af alle hans film. Vi startede med Following og Memento, nu er kommet til den tredje film, nemlig Insomnia fra 2002.

Forsalget til 'Tenet' er startet her på kino.dk.


Titel: 'Insomnia'
År: 2002
Genre: Thriller
Instruktør: Christopher Nolan 
Medvirkende: Robin Williams, Al Pacino, Hilary Swank, Maura Tierney, Martin Donovan, Nicky Katt, Paul Dooley m.fl.Hvad handler 'Insomnia' om?
Will Dormer er en gammel, garvet kriminalkommissær, der sammen med sin makker Hap Eckhart, rejser til en lille by i Alaska for at undersøge mordet på en 17-årig pige.

I det nordligste USA kommer de to betjente – spillet af henholdsvis Al Pacino og Martin Donovan - hurtigt tæt på den hovedmistænkte, nemlig eneboeren og forfatteren Walter Finch – en tvetydig Robin Williams.

Under overvågningen på en tåget strand, forsvinder Finch imidlertid i disen og idet han flygter, lyder et skud, Hap rammes og dør.

Martret af skyldfølelse og sorg over sin makkers død - som han selv har forvoldt - lader Dormer sig rive med i et psykologisk spil mod den tikkende bombe, der lurer i den kølige Finch.Den eneste genindspilning af Christopher Nolan
Selvom 'Insomnia' måske nok ikke er blandt Christopher Nolans stærkeste eller mest originale film – og måske endda er den mindst nolanske - så er den på egne præmisser en ferm thriller.

At filmen ikke synes gennemvædet af Nolan, kan måske skyldes, at den er en genindspilning af den norske film af samme navn fra 1997. 'Insomnia' er indtil videre den eneste ikke-originale fortælling på Nolans CV.

Det er da heller ikke Nolan selv - der ellers ofte står for sine films manuskripter - som har stået for ordene bag filmen. Det har derimod Hillary Seitz, hvis CV som manuskriptforfatter senest tæller paranoia-thrilleren Eagle Eye helt tilbage fra 2008.

Selvom 'Insomnia' måske nok er den mindst nolanske film, kan man dog ikke overse Nolans flair for at skabe et både gribende og visuelt engagerende univers med personer, det er svært at tage øjnene fra.

I filmen ses dette således i sine tågede og omsluttende scener, der emmer af paranoia og angst, mens instruktørens måde at skabe spænding og fortælle en grundlæggende medrivende historie på er intakt.

Pacino, Williams og Nolans leg med virkeligheden
I front for filmens paranoiafyldte og melankolske fortælling finder man som sagt en martret Will Dormer, der spilles af Al Pacino, mens man over for ham finder Robin Williams som den mistænkte – en virkelig velcastet modcasting af den ofte ellers hjertelige Williams.

Deres interne og intense forhold samt påvirkning af hinanden giver filmen både nerve og nærvær.De to præstationer står altså filmens skønhedsfejl til trods stærkt i den grundlæggende spændende fortælling, der måske nok ikke gennemsyres af Nolan, men som trods alt bl.a. spiller på, hvad man som publikum ser og ikke mindst ikke ser – det i forhold til at gætte med på filmens mordmysterium.

Denne leg med publikums opfattelse af virkeligheden ses meget fremtrædende i bl.a. også instruktørens Memento, der med sin tidsforskydende fortælling spiller publikum et pus.

Samme tvetydige leg med virkeligheden ses også i den mere action-fyldte Inception, hvor drøm og virkelighed vikles engagerende sammen.

Også Pacinos karakter er genkendelig inden for Nolans univers. Den søvnløse politimand passer godt ind i resten af instruktørens matrerede helte/antihelte.Man skal bestemt heller ikke glemme en solid Hilary Swank i rollen som en uerfaren, men ikke desto mindre kløgtig lokal politikvinde, der blander sig i efterforskningen. Hun giver god modvægt og dynamisk modspil til de to mænd.

Hank er en af de få stærke kvinderoller i Nolans univers. Han skrev hende dog heller ikke.

Giv endelig ’Insomnia’ en chance – eller en chance til
Nej, 'Insomnia' er måske nok ikke Christopher Nolan, når han er bedst eller mest original. Men filmen skal bestemt ikke underkendes. Det er en effektiv, flot iscenesat og velspillet thriller med en spændende antihelt i fokus.

Så hvis du af uransagelige årsager endnu ikke har set filmen, så giv den så absolut en chance – eller en ny chance, hvis du ikke blev forført første gang, du tog med Nolan til det tågede Alaska.

’Tenet’ har biografpremiere den 26. august – forsalget starter den 12. august på kino.dk.

Lyt også til vores store podcast om Christopher Nolan:Du kan lytte til podcasten herover, mens du også finder den:
- På Spotify
- I Apple podcast
- Hos Libsyn
- På Podimo
- Og i podcast-app'en på din iPhone, hvor du også finder vores øvrige episoder.

Bjarke Friis Kristensen
Bjarke er en fast del af kino.dk, hvor han gør, hvad han kan for at bringe gys og gru på banen. Men bl.a. har Christopher Nolans film også en sikker plads i hans Hollywood-elskende hjerte.

 

(Kan du ikke se videoen herover, så tryk på linket her og Tillad alle cookies)

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Olivia

Hej Kino.

Til min store nysgerrighed, vides det så på hvilket tidspunkt vinderen af best international film finder sted til showet?

1 dag siden
CINEMANDRUP

Sikke en herlig nyhed. Absolut yndlings franchise for mig.

2 dage siden
Daniel Bentien

Det kan ses på TV2 og streames på TV2 Play. Den røde løber starter kl. 00.30 dansk tid.

Mange hilsner
Daniel

3 dage siden
Rizzo

Men stadig ikke et kvæk om hvor man kan se showet i år. Kunne I ikke lige give et praj?

3 dage siden
Jeanette

Så mesterværket “Druk” igår. Magen til livsbekræftende film med so happy ending skal man lede længe efter.

5 dage siden

Aktive debatter