Cookie- og Privatlivspolitik
12 film hvor Gerard Butler synger, forfører, stripper og sparker røv

12 film hvor Gerard Butler synger, forfører, stripper og sparker røv

Den skotske action-charmør er aktuel i ’Greenland’

Stem op!
28
Stem ned!
0
(reset)

Lige nu er der noget at komme efter for action-hungrende biografgængere, når Greenland lander i de danske biografer. Vi følger John Gerrity, der under truslen af en altødelæggende komet desperat kæmper for at få sig selv og sin familie i sikkerhed.

Find billetter her
BILLETTER

Gerald Butler kommer fra en lang række af action-spækkede og effektdrevne film, her i sit andet samarbejde med instruktøren Ric Roman Waugh. Tidligere har de to arbejdet sammen i den tredje installation i Mike Banning trilogien.

I anledning af den danske premiere på ’Greenland’, laver vi et nedhug i action-mandens højdepunkter.

 

Reign of fire

Reign of Fire (2002)
Gerald Butler var tidligt i karrieren at finde i actionfilmen Reign of fire.

I en verden hvor drager ikke er et fabeldyr fra fantasiens verden, men en meget virkelig trussel, kæmper menneskeheden for at overleve. De ildsprudende trusler fra luften har gjort det meste af Jorden ubeboelig og gold. Vi følger her en gruppe mennesker, der bor i sikkerhed under Jorden. Når de en sjælden gang kommer op for at høste de få marker, er det med livet som indsats.

Butler spiller en birolle, overfor nu kæmpestjernen Christian Bale, som lederen af fællesskabet. De møder amerikaneren Denton van Zan (spillet af Matthew McConaughey), der viser dem, at drager kan dræbes. Derfra overgår kampen fra den blotte overlevelse, til nedkæmpelse af dragerne.

Butler gjorde sig her bemærket som et humoristiske modstykke til Bales ansvarsfulde karakter, et træk som man ser i de fleste af Butlers fremtidige film.

 

300

300 (2006)
Butlers gennembrudsfilm og mest markante indtag i actionfilmenes verden, må nødvendigvis være Zack Snyders tegneseriefilmatisering af ’300’.

I oldtidens Grækenland trues Spartanerne af den persiske hærs indtog. I modvilje mod at underkaste sig samler Kong Leonidas 300 af sine bedste soldater, og begiver sig i krig mod den persiske overmagt. I et vovet strategisk træk vil Leonidas presse den massive persiske hær ind i smal kløft, hvor de spartanske soldaters overlegne kampfærdigheder vil udligne hærenes disproportionale størrelse.  

Baseret på Frank Millers tegneserie leverer filmen intense kampscener med vilde slow-motion-stunts og en unik og karakteristisk visuel stil.

I sin tryksparks og krigserklærende henrettelse af et persisk sendebud, leverer Butlers bærende hovedrolle nok en af filmhistoriens mest ikoniske udråb: ”This is Sparta!”.

 

Law Abiding Citizen

Law Abiding Citizen (2009)
Da den kærlige familiefar Clyde Shelton bliver udsat for et hjemmerøveri, bevidner han det brutale mord på sin kone og datter. Da retssystemet lader morderne slippe afsted med alt for milde straffe, knækker filmen for Clyde.

Herfra begynder et årelangt plot for at tage hævn på de ansvarlige – dvs. både hans families mordere, men også de ansvarlige for rettergangen. Den ansvarlige anklager, Nick, må nu forsøge at redde sin egen familie for Clydes brutale hævn. Overfor Butler spiller Jamie Foxx rollen som anklageren Nick.

Butler indtager her rollen som den sociopatiske, drevne, men også sympatiske skurkerolle, hvor det før charmerende smil indikerer truende uhygge.

 

Sådan træner du din drage

Sådan træner du din drage 1 & 2 (2010, 2014)
I Sådan træner du din drage-filmene vender Butler tilbage til kampen mod dragerne, denne gang som vikingen Havblik (Stoik i originaludgaven) i et børnevenligt animationsunivers.

Vikingerne på Beserkerø har et drageproblem. Dragerne brænder huse ned, stjæler får og presser vikingernes eksistens til det yderste. Vikingerne ledes af Havblik den Vældige, der nærer et personligt had mod dragerne. Vi følger Havbliks søn, Hikke, der til sin fars skuffelse anses som en inkompetent dragedræber af hele landsbyen. Filmen følger Hikkes voksende venskab med dragen Natskygge, og hans forsøg på at overbevise landsbyen og sin far om, at drager faktisk ikke er onde.

I den stærke og stolte Havblik viser Butler, at hans action man-persona kan bruges udenfor action-genren. Butler leverer en lige dele stærk og følsom stemmepræstation som far til den utilpassede Hikke. 

 

Geostorm

Geostorm (2017)
Den biografaktuelle katastrofefilm ’Greenland’ er ikke den første katastrofefilm for Butler. I 2017 var Butler nemlig at se i hovedrollen som den handlekraftige og egenrådige forsker Jake Lawson i ’Geostorm’.

Som et forsøg på at kontrollere Jordens ekstreme vejr, har forskeren Jake Lawson bygget en vejrstation i rummet kaldet Hollænderdrengen. Hollænderdrengen er i stand til at styre vejret over hele kloden med en enorm præcision, hvilket derfor skaber panik, da en landsby i Afghanistan pludselig fryser til is. Lawson må nu begive sig op på Hollænderdrengen i et forsøg på at finde fejlen. Men det går hurtigt op for Lawson, at der er et stort komplot på færde.

 

Olympus has fallen

Olympus/London/Angel has fallen (2013, 2016, 2019)
Hvis man taler om Gerard Butler og actionfilm, er det ikke til at komme udenom ’Fallen’ trilogien.

Mike Banning er Secret Service agent, der vil gøre alt for sin præsident. I Olympus has fallen bliver Det Hvide Hus belejret i et storstilet angreb, og Amerikas præsident taget til fange. Efter alt virker tabt står Mike Banning som den eneste mand tilbage til at redde præsidenten og dermed den frie verden. Efterfølgeren ’London has fallen’ arbejder med et lignende plot, hvor Det Hvide Hus er udskiftet med London.

I det tredje kapitel ser vi Banning mærke de fysiske konsekvenser for sine mange år i skudlinjen. Han er i syv sind om at skal trække sig fra branchen, da et attentat på præsidenten gør ham til hovedmistænkt og jaget på livet løs.

Mike Banning-trilogien leverer hæsblæsende action, med kærlige vink til slut 80’ernes actionfilm, hvor en ustoppelig actionhelt fyrer oneliners af på stribe.

Trods filmene ikke altid har fået den bedste modtagelse af anmeldere, så har de klaret sig godt i biograferne og har en solid fanbase. Det er derfor ikke underligt, at rygtet går på, at der er tre nye film på vej i franchisen.

 

The Phantom of The Opera

The Phantom of The Opera (2004)
Før Gerard Butler blev synonym med action-extravaganza, var han at finde bag masken på den ikoniske, romantiske og titulære antihelt i ’The Phantom of The Opera’.

Den ikoniske musical omhandler et parisisk operahus, der hjemsøges af ulykker og dødsfald. Som den unge sanger Christine opdager, forårsages ulykkerne af den dystre og nedbrudte komponist Erik. Vansiret i en ulykke holder Erik til under operahuset, gemt væk fra offentligheden, kun for at sabotere operahuset og beskue og besynge den unge Christine.

I ’The Phantom of The Opera’ ses Butler svinge sig rundt i kulisserne, skjule sig i mørket og synge nogle af musicalverdens mest ikoniske sange, som operaens mørke spøgelse.

Filmatiseringen af Andrew Loyd Webers klassiske musical er instrueret af Joel Schumacher, der bl.a. blev kendt for sine film om en anden ikonisk og maskebærende protagonist, nemlig Batman i ’Batman Forever’ og ’Batman & Robin’.

 

P.S. I Love You

P.S. I Love You (2007)
Hvis ‘Fallen’ filmserien er Butlers cementering som actionhelt, så er ’P.S. I Love You’ hans svendestykke indenfor den romantiske genre. I filmen spiller Butler ægtemanden Gerry, der efter et kort sygdomsforløb efterlader konen Holly som enke.

Gerry har forberedt sig på sin alt for tidlige død og har efterladt Holly 10 breve. Igennem disse breve kommer Gerry med råd, hjælp og vejledning til at hjælpe Holly videre.

I den charmerende romantiske film, spiller Butler overfor den dobbelte Oscar-vinder Hilary Swank (Million Dollar Baby’, ’Boy’s Don’t Cry’), som han bl.a. forfører med en morsom brandmands-stripseance.  

Baseret på bestselleren af samme navn leverer ’P.S. I Love You’ en sød historie om kærlighed, tab og det at komme videre, hvor Butlers varme og charme skinner igennem, som en af hans mest mindeværdige film inden for den romantiske genre.

 

The Ugly Truth

The Ugly Truth (2009)
Hvis den ene side af Gerald Butler er den hårdtslående og kække actionhelt, er den anden side charmøren. I ’The Ugly Truth’ ser vi Butler indtage rollen som Mike, der er vært for et tv-program, hvor han fungerer som en score-guru. Mikes program og livsfilosofi, består i at mænd og kvinder grundlæggende er enormt simple og overfladiske i deres interesse i det andet køn.

Til producerens store irritation, hitter Mikes misogyne program, og hun begynder derfor selv at spørge ham til råds om sit eget kærlighedsliv. Snart drages de to selvfølgelig af hinanden, men deres forskellige livssyn er en forhindring.

Se Gerald Butler i ’Greenland’ fra i danske biografer nu.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Morten

Det kommer Rian heller ikke til. Ingen i Disney har tiltro til ham, på nær Kathleen Kennedy og hun er på vej ud.

1 dag siden
Morten

Rian kommer aldrig til at lave en star wars film. Han alene er skyld i Disney har mistet penge og hans film var tæt på et flop.

1 dag siden
Kim "Dragon furry"

Nogle af de små lokale biografer, som Valby bio og Drive-in i Lynge, de har stadigvæk de film som de store biografer boycutter.

3 dage siden
Jesper

Han burde have takket nej til den rolle..

Det bliver en no go herfra. WB får ikke fem flade øre for den film herfra.

3 dage siden
Laurids

Ja det fedt med anbefalingerne af film som man ikke kan se det på største lærreder da det nu kommer frem at flere af de store biografkæder har valg

3 dage siden