Du kender inception, men hvad er inversion?

Bliv klædt endnu bedre på til Christopher Nolans storfilm ’Tenet’
Billede
(© Tenet (Warner Bros.))

Tiden nærmer sig, hvor vi igen kan sætte os til rette i biografen for at blive rundtossede af en Christopher Nolan-film, nemlig hans nye Tenet. Sæt derfor kryds i kalenderen den 30. juli, hvor filmen har premiere.

Men hvad handler 'Tenet' i grunden om? Nej, det er faktisk ikke meget, vi endnu ved om plottet. Filmen er dog blevet beskrevet som en international spionfilm om tid.

Begrebet ‘inversion’ bliver i forbindelse med filmen også nævnt. Men hvad dækker det egentlig over?

Nolan beskriver selv begrebet i et interview med Entertainment Weekly:

- [‘Tenet’] beskæftiger sig med tid og de forskellige måder, hvorpå tid kan fungere. Ikke for at blive en fysiklektion, men ’inversion’ er idéen om materiale, der har fået sin entropi* omvendt, så den løber baglæns gennem tiden i forhold til os.

Måske den beskrivelse gør os bare en lille smule klogere på en del af filmens plot, hvor der som i mange af Nolans øvrige film også leges med tiden, som i f.eks. Memento, Interstellar og Inception.

Sidstnævnte film har som bekendt også er et plotelement i begrebet ’inception’, der dækker over det at gå ind i folks drømme for at plante bestemte idéer i deres hoved.
 
Hovedrollerne i ’Tenet’ består af John David Washington, Robert Pattinson og Elizabeth Debicki, mens også den gamle Nolan-kending Michael Caine medvirker.

Nolan kalder desuden selv filmen for "sin mest ambitiøse hidtil". Store ord fra manden bag bl.a. også The Dark Knight og Dunkirk.

’Tenet’ har biografpremiere den 30. juli

*Entropi er ifølge Wikipedia ”et udtryk for den samlede uorden eller tilfældighed i et system”.