Cookie- og Privatlivspolitik
Instruktør om De forbandede år 2: "Det kommer til at eksplodere"

Instruktør om De forbandede år 2: "Det kommer til at eksplodere"

Interview med Anders Refn om modstandsbevægelsen og det store opgør i fortsættelsen

Stem op!
55
Stem ned!
0
(reset)

Den danske 2. verdenskrigsfilm De forbandede år fik premiere i januar og blev en stor succes i de danske biografer, inden de måtte lukke dørene pga. Corona-virus.

Nu er fortsættelsen blevet bekræftet - og i De forbandede år 2 - Opgøret får vi afslutningen på historien om den velhavende familien Skovs skæbne under 2. verdenskrig.

Vi fangede instruktøren og manuskriptforfatteren bag filmen, Anders Refn, til en telefonsamtale, og den sympatiske filmskaber er henrykt over, at opfølgeren nu er en realitet. Det har nemlig altid været tænkt som en fortælling i to dele:

- Det har hele tiden været tanken, at der skulle være en etter og en toer. Men vi kunne kun søge støtte til en film ad gangen.

- Det er ligesom at have skrevet en stor symfoni men kun kan spille første del af den, og så kan man få lov til at spille anden del bagefter. Det er da fedt. Det er jeg skideglad for.


Anders Refn under optagelserne til 'De forbandede år'. Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Modstandsbevægelsen bliver central i 2'eren
Ligesom den virkelige udvikling i Danmark under 2. verdenskrig, så vil den nye efterfølger 'De forbandede år 2 - Opgøret' indeholde en eskalering af situationen, og den brutale modstandskamp kommer til at spille en central rolle i filmen:

- Modstandskampen blev meget blodig i Danmark. Da tyskerne mister tålmodigheden med det danske politi og sender dem alle i koncentrationslejr, og Gestapo overtager jagten på modstandsbevægelsen, så bliver det en hel anderledes alvorlig affære.

- De er jo helt skånselsløse, og de var i den grad ved at travle hele modstandsbevægelsen op inden den 4. maj 1945. Så det er meget dramatisk og et meget spændende forløb. Når de at overleve? Det er der mange af dem, der ikke gør.

Det er især familiens ældste søn Aksel, i skikkelse af stortalentet Mads Reuther, som bliver drivkraften i fortællingen om modstandsbevægelsen:

- I løbet 2’eren udvikler Aksel sig fra være en ung, glad overklassedreng til en hardcore partisaner eller frihedskæmper. Alle de fejltagelser de laver i starten, det gør de bestemt ikke i slutningen.


Den ældste søn Aksel får en central rolle og modstandsbevægelsen i 'De forbandede år 2'.

"Det kommer til at eksplodere..."
Anders Refn lover, at det nok skal gå heftigt for sig, når han får lov til at skildre de intense opgør under krigen:

- Det kommer til at eksplodere. Der er både sabotage, stikker-likvideringer, skuddueller og razziaer. Jamen der er alt, hvad du kan ønske dig af et actionpacked drama.

Selvom kendte modstandsfolk som Flammen og Citronen ikke vil blive skildret i filmen, så har Refn hentet inspiration fra virkelighedens personer i sin store research til filmen:

- Der er selvfølgelig Flammen og Citronen-typer med i vores historie. Flammen var jo sådan en overklassedreng lidt á la Aksel i vores historie.

- Vi har ikke nogen autoportrætter med på den måde. Men vi har karakterer som repræsenterer det samme selvfølgelig, de forskellige synspunkter i modstandsbevægelsen. De hardcore killers og dem, der brød sammen og ikke kunne klare det.

- Vi har prøvet at skildre det lige så nuanceret og forfærdeligt, som det var i virkeligheden.

Både Bodil Jørgensen og Jesper Christensen er tilbage som ægteparret Skov.

Modstandskampens store paradoks
I sin skildring af krigen i 40'erne er der især en ting, som lægger Refn på sinde, og det er, hvad han omtaler som "modstandskampens store paradoks":

- Det der var fornuftigt i 1940 var fem år senere i 1945 kriminelt, der blev man straffet for at samarbejde med tyskerne. Og det, der var kriminelt i starten, blev man helt af i slutningen. Alle moralske værdier bliver ligesom drejet 180 grader rundt. 

I den første film var Refn interesseret i at prikke til glansbilledet af krigens helte og myter - og det er forsat et centralt tema i opfølgeren. Det er dog stadig familien Skov som står i centrum for historien - og der venter store omvæltninger:

- Der er jo nogle af de mennesker, som vi har lært at holde af i etteren, som virkelig kommer ud i nogen voldsomme konflikter. Og den konflikt, der er i familien Skov, eskalerer jo selvfølgelig også.

- Der er masser, der giver årsag til yderligere konflikter. Du kommer ikke til at kede dig, det tror jeg ikke.

Filmen skulle allerede have startet optagelser i marts-måned i år, men Corona-virussen har udsat produktionen. Nu forventes optagelserne først at starte i begyndelsen af 2021 med en forventet premiere i januar 2022.

På rollelisten er Jesper Christensen, Bodil Jørgensen og resten af det store cast fra 'De forbandede år'.

Læs vores interview med Anders Refn om den første film her.

Hør vores podcast med Jesper Christensen og Anders Refn om 2. verdenskrig og 'De forbandede år' her.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Ghita

Det er en super film og Mads Mikkelsen er jo heller ikke værst.

1 dag siden
Carsten

Det lyder som en drålig nyhed og synd for det univers der er bygget op. Jeg håber ikke det vil ske at han skal være med i dette univers.

2 dage siden
Heidi

Captain America: The First Avenger udspiller sig i ca. år 2012 da den starter med at de finder Steve Rogers frossen (ca.

2 dage siden
Lukasuser/526558
Lukasuser/526558

Tak skæbne.

2 dage siden
Lukasuser/526558
Lukasuser/526558

Prøv nu at fatte det!!! ILLUSIONEN VILLE BLIVE BRUDT!

2 dage siden

Aktive debatter