Cookie- og Privatlivspolitik
Biografminder: En 90'er-film fuckede fuldstændig med Johannes Lassens hjerne

Biografminder: En 90'er-film fuckede fuldstændig med Johannes Lassens hjerne

Danske filmstjerner fortæller om deres bedste minder fra biografmørket

Stem op!
27
Stem ned!
0
(reset)

I denne tid hvor Corona-virussen har medført, at alle landets biografer holder lukket, drømmer vi os tilbage i biografens røde sæder og glæder os til, at vi igen kan se film på det store lærred. Forhåbentlig i juni.

I en ny interview-serie snakker vi med danske filmfolk om deres bedste biografminder og -oplevelser - og hvorfor biografen er det bedste sted at se film.

Og så kommer de også med et par anbefalinger til, hvad vi kan se derhjemme, mens vi venter...

Denne gang gælder det skuespiller Johannes Lassen, der har medvirket i adskillige film, TV-serier og teaterstykker. Kendt fra bl.a. serien ’Gidseltagningen’, som sikrede ham prisen Den Gyldne Nymfe ved TV-festivalen i Monte Carlo, og DR-serien '1864'.

Samtalen rundede alt fra David Lynch, hans vildeste biografoplevelser og til Lassens kommende projekter. Du kan læse meget mere herunder. 

Gidseltagningen © Christian Geisnæs
Johannes Lassen i TV-serien 'Gidseltagningen'. Foto: Christian Geisnæs

Kan du huske den første film du så i biografen?
- Jeg er ikke helt sikker. Men den første, der virkelig har gjort indtryk på mig må være E.T. Jeg har måske været lidt for lille til at se den, min kusine tog mig med. Den oplevelse står ret klart. Jeg synes, at den var sørgelig, og jeg græd lidt til sidst.

- Da jeg blev lidt ældre, så jeg en masse film med min far som Indiana Jones-filmene og Back to the Future. Men 'E.T' er den første, jeg kan huske. Stand By Me gjorde også stort indtryk.

Hvad savner du mest med biografoplevelsen?
- Jeg læste lige et interview, hvor Christopher Nolan siger: ”Man troede, at man gik i biografen for at få det store lærred og den gode lyd, men i virkeligheden er det for fællesskabsfølelsen.” (læs hele Nolans brev her)

- Selvom jeg elsker at gå i biografen alene, er det alligevel fællesskabsfølelsen, jeg savner. Det, at man sidder en masse mennesker samlet og oplever noget, savner jeg.

Hvad er din vildeste biografoplevelse?
- Alt jeg så i 90’erne. Det var mit første møde med Quentin Tarantino og David Fincher, der laver nogle vanvittige film i 90’erne. Internettet fandtes ikke på samme måde som i dag, nu skal man næsten kravle under en sten for ikke at få spoilet en film i forvejen. Dengang gik man bare ind i biografen uden at vide så meget om filmen.

- Da jeg gik ind for at se Pulp Fiction, anede jeg ikke, hvad det var, før jeg så den. Det samme gælder Seven og Fight Club.  For eksempel filmen From Dusk till Dawn, der ændrer genre undervejs, der udvandrede halvdelen af dem, jeg så filmen sammen med i biografen. De synes, det var for langt ude, men jeg elskede det. Det var fedt at få lov til at blive overrasket sådan.

- Jeg så Lost Highway af David Lynch og havde virkelig lyst til at regne den film ud. Jeg så den om eftermiddagen og så igen om aftenen, fordi den fuldstændig fuckede med min hjerne. Så begyndte jeg at læse om David Lynch, og hvordan han laver film. Det synes jeg var genial. Og at han bruger det, at hjernen gerne vil regne filmen ud til at gøre publikum utrygge og dermed skabe uhygge. Mens hans film er nok også de mest uhyggelige, jeg kan tåle at se.

- Jeg kan slet ikke se deciderede gyserfilm, jeg er alt for påvirkelig. Så kan jeg slet ikke sove bagefter. Min krop kan ikke tåle det. Så det er jeg simpelthen holdt op med. Hvis en film er sørgelig, så græder jeg, hvis den er sjovt, griner jeg, og hvis den er uhyggelig, så kan jeg ikke sove.

 Skytsenglen © Scanbox
Johannes Lassen og Pilou Asbæk i 'Skytsenglen'. 

Hvad så du sidst i biografen?
- Det sidste jeg så, som gjorde et stort indtryk på mig, var Joker. Den var mega fed. Mine venner sagde, at den var super fed, så jeg var bange for at blive skuffet. Jeg synes, den var så godt eksekveret. Joaquin Phoenix spiller rigtig godt.

Har du en biograf, du foretrækker at gå i?
- Jeg kan godt lide de lidt mindre biografer. Jeg kan godt lide Empire og Dagmar. Sal 2 i Dagmar fungerer rigtig godt, den er vildt hyggelig.

- Jeg elsker at se film om formiddagen, hvor der ikke er så mange. Det er dejligt at gå ind i mørket om dagen med en kop kaffe, og så ser man en film. Det savner jeg helt klart.

Hvilken film glæder du dig til at se, når biograferne genåbner?
Christopher Nolans nye film Tenet, han er altid interessant. Hans hjerne er så quirky og vild. Den glæder jeg mig helt vildt til at se. Ingen ved så meget om den endnu. Han har det med, ligesom Tarantino, at passe på med at spoile ting. Han værner om filmen så lang tid som muligt.

Denis Villeneuves Dune glæder jeg mig også til. Super cast. Villeneuve er måske for vores tid det, som David Fincher var i 90’erne. Han har en sikker og fed visuel stil.

-På den danske front glæder jeg mig til at se Druk. Vinterberg er altid interessant.

1864 © Per Arnesen
Johannes Lassen i '1864'.
Foto: Per Arnesen

Hvad er den bedste film, du nogensinde har set i biografen?
- Det er et meget svært spørgsmål, som jeg ikke rigtig kan svare på. Der er forskellige film, der har gjort stort indtryk på mig i forskellige faser i mit liv.

- I gymnasiet skrev jeg opgave om ’Pulp Fiction’, den bliver jeg aldrig træt af at se. Første gang jeg så Pusher, var jeg blown-away. Den var meget nytænkende. Dens måde at bruge København på som location, håndholdt kamera og hyper realisme i skuespillet. Den var så fed.

- Omvendt var jeg også vild med det mere farverige og lidt større spil som i f.eks Baz Luhrmanns Romeo + Juliet, som jeg så hundrede gange i mine slut teenage år. Det var mit første møde med Leonardo DiCaprio, som var fantastisk i alt, han lavede i 90’erne. Tag bare film som What's Eating Gilbert Gape?, 'The Baskeball Diaries' og 'This Boy's life'. 

The Deer Hunter er nok min yndlingskrigsfilm. Den er bare så velspillet, og i virkeligheden er de ikke i krig i særlig meget af filmen. Det meste handler om, hvordan det er at vende hjem fra krig. Den er lige noget for mig.

- Ellers elsker jeg deroute-film, hvor det bare går ned af bakke fra starten af. Film som Irreversible og Apocalypse Now og 'Requiem for a Dream'. 

Har du en god anbefaling til, hvad folk skal se derhjemme mens de venter på, at biograferne genåbner?
- Jeg er ret stor fan af, at der er åbnet mange drive-in biografer, hvor de viser klassikere. Det er bare mega fedt!

- Jeg vil anbefale at gense klassikere. Hvis du for eksempel sidder sammen med din kæreste, så snak om hvilke klassikere I har set og hvilke, I ikke har set. Nogle gange bliver man overrasket over, hvilke klassikere, man ikke lige har fået set. ”Gud har du ikke set Rosemary’s Baby..” for eksempel, og det er skide sjovt at se klassikere sammen. Bare gå i gang med alle de store som Coppola, Scorsese, Kubrick og alle de andre rødder.

Hvilke kommende projekter har du på vej?
- Jeg er aktuel i 2. sæson af serien ’Advokaten’, der kører på Viaplay nu.

- Jeg nåede lige at blive færdig med en ny serie på TV2, der hedder ”Alfa” af brødrene Avaz. Den får premiere i starten af 2021. Det er et gangsterdrama, der er nyskrevet og instrueret af Milad Avaz. Det er vanvittigt spændende. Jeg har set lidt at det og synes, at det er super fedt. Den prøver noget nyt i forhold til plot-punkt-fortælling i stedet for en lineær-fortælling.

- Vi var i gang med at filme ’Den som dræber’ sæson 2, så det håber jeg, at vi snart kan fortsætte med og få skudt færdigt.

Læs også de andre interveiws i vores artikel-serie om biografminder med Magnus Millang herJulie Christiansen herSebastian Jessen herDanica Curcic herRoland Møller her, og Julie Agnete Vang her.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Reneuser/318893

"En 90'er-film fuckede fuldstændig med Johannes Lassens hjerne".
Click-bait eller ej, så er den overskrift under lavmålet. Især til et rigtig sobert og læseværdigt interview i en fortrinlig serie.
Er det virkelig det niveau Nordisk Film og CinemaxX vil associeres med? Kino.dk er vel trods alt et organ der retter sig til andre end folkeskoleelever.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

DJN
Nej
DJN

Både Lady in the Water og The Happening er langt bedre end både The Visit (seriøst?

1 dag siden
DJN
Har
DJN

kun set ham i The Broken, så det må være den :D

1 dag siden
Shah Bazidas

Hvornår kan vi sigte efter at skulle købe billetter? :-)

1 uge siden
FilmFyr
...

Læs hvad Shah skriver.

1 uge siden
Nicklasuser/960498
Nicklasuser/960498

Det er jo sådan de gør nu... hvis det er en helaftensfilm, så koster den mere end hvis den er normal eller forlænget spilletid

1 uge siden

Aktive debatter