Cookie- og Privatlivspolitik
Knives Out - var det mord? og 11 andre mystiske mordgåder

Knives Out - var det mord? og 11 andre mystiske mordgåder

Fra Agatha Christie til Quentin Tarantino (sponsoreret)

Stem op!
6
Stem ned!
0
(reset)

Krimifilmen Knives Out - Var det mord? er et moderne mordmysterium, hvor den skyldige skal findes. Den rige krimiforfatter Harlan Thrombey dør aftenen efter sin 85-års fødselsdag under mystiske omstændigheder – og nu er hele familien mistænkt!

Det er nu op til den excentriske privatdetektiv Benoit Blanc at kortlægge begivenhederne. Hans opklaringsarbejde bringer dog alle familiens skeletter ud af skabet.

I forbindelse med filmens biografpremiere har vi kigget tilbage i filmhistorien og peger her på ni andre film i den klassiske og elskede whodunit-genre, der alle har mord på menuen.

Knives Out – Var det mord?’ får premiere den 5. decemberKnives Out - Var det mord?
Krimien opdaterer på humoristisk og underholdende vis Agatha Christies legendariske mordhistorier med en veloplagt Daniel Craig som den Hercule Poirot-inspirerede detektiv Benoit Blanc. 

Instruktøren bag filmen er Rian Johnson, der i 2017 stod bag den ottende film i Skywalker-sagaen 'Star Wars: The Last Jedi'.

Udover James Bond-skuespilleren Craig består den stærke rollebesætning af både erfarne og unge stjerner som fx Christopher Plummer, Jamie Lee Curtis, Don JohnsonChris Evans og Ana de Armas.


And Then There Were None (1945)
Agatha Christie udgav sit mesterstykke i 1939 under titlen ‘Ten Little Niggers’ (på dansk ’Ti små negerdrenge’). I USA blev titlen dog ændret til ’And Then There Were None’ (på dansk ’En af os er morderen’), og er også gået under ’Ten Little Indians’. Men titel-forvirringen til side er fortællingen om en række fremmede, der alle inviteres til en afsidesliggende ø for at gå en grum skæbne i møde, en suveræn fortælling, der er blevet filmatiseret utallige gange. Bedst i 1945 af Rene Claire.


Murder She Said (1961)
Den ikoniske krimiforfatter Agatha Christie er kendt for sine mange både medrivende, kringlede og spændende mordgåder. Det gør sig også gældende med George Pollocks ’Murder She Said’ fra 1961. Her finder man den populære karakter Miss Marple, der bruger sine detektivevner til at løse mordgåde på mordgåde. I denne film overværer Miss Marple et mord ombord på et forbipasserende tog. Politiet tror dog ikke på hende, da de ikke kan finde noget spor efter forbrydelsen – så nu må Miss Marple selv i gang med opklaringen.


The Last of Sheila (1973)
Et år efter Sheila dør i et hit-and-run inviterer en mangemillionær en masse showbiz-folk ombord på en yacht for at deltage i et mystisk spil… med fatale følger. Filmen blev skrevet af Anthony Perkins og Stephen Sondheim, der sammen havde arrangeret utallige af disse såkaldte scavenger-spil med deres venner. Herbert Ross’ thriller har bl.a. James Coburn, James Mason, Ian McShane og Raquel Welch på rollelisten og er yderst underholdende.


Murder on the Orient Express (1974) og Døden på Nilen (1978)
Den legendariske og belgiske mesterdetektiv Hercule Poirot indtager både tv og ikke mindst film. Her har han gang på gang måttet opklare den ene mordgåde efter den anden. Det gør sig også gældende i to af de måske mest kendte film af krimiforfatteren Agatha Christie, nemlig ’Døden på Nilen’ og ’Murder on the Orient Express’, hvor henholdsvis et luksuriøst krydstogt langs Nilen og et tog byder Poirot på kringlet detektivarbejde.


Tenebre (1982)
Den italienske instruktør Dario Argento er måske nok kendt for sine gyserfilm, men han lavede også en række thrillere – såkaldt giallo – op igennem 1970erne og 1980erne, der alle havde mystiske mord og en ukendt morder som omdrejningspunkt. I denne giallo fra 1982, følger man en amerikansk krimiforfatter, der i Roms gader bliver forfulgt af en seriemorder, som dræber den ene efter den anden, mens forfatteren selv med hjælp fra politiet må finde frem til morderens identitet i en whodunnit-lignende fortælling med kringlede plotdrejninger og grumme mord.


Clue (1985)
Hvis der er noget, som er et klokkeklart eksempel på et mordmysterie – eller whodunnit-film, så må det være Jonathan Lynns sorthumoristiske ’Clue’ fra 1986, der er baseret på brætspillet af samme navn. For her finder man nemlig seks gæster, der inviteres anonymt til middag i et mærkeligt palæ. Men eftersom deres vært er dræbt, må de nu samarbejde med personalet for at identificere morderen – alt imens ligene begynder at hobe sig op. Mon det var butleren, der gjorde det?


The Name of the Rose (1986)
Fra den charmerende agent 007 med licens til at dræbe til kutteklædt munk, der skal opklare en række mystiske mord på et afsidesliggende kloster. Ja, Sean Connery indtager hovedrollen som William von Baskerville - hvad man måske godt kan tilsige sig til at kalde en art datidens detektiv i Jean-Jacques Annauds dystre og engagerende mordmysterie baseret på Umberto Ecos bestseller. Man finder desuden også en god Christian Slater i rollen som William von baskervilles lærling.


Gosford Park (2001)
Robert Altmans luksuriøse og imponerende version af en klassisk whodunnit indeholder alt, hvad genren kræver; En fest, et mord og et stort hus proppet med mistænkte. Tænk klasseskellene, intrigerne og omgivelserne fra ’Downton Abbey’ tilsat et makabert dødsfald og en ivrig detektiv. Rollelisten bugner selvfølgelig med britiske stjerner såsom Maggie Smith, Kristin Scott Thomas og Michael Gambon.


The Hateful Eight (2015)
Quentin Tarantinos klaustrofobiske og nervepirrende western er måske ikke just et klassisk whodunnit-mysterium, men har bestemt flere af elementerne, der udgør et sådan. Nemlig en afgrænset setting, en rollebesætning, hvor alle er mistænkte – ja, og naturligvis mord. Blandt castet finder man bl.a. Samuel L. Jackson, Kurt Russell og Jennifer Jason Leigh, der alle med hver deres distinkte karakterer giver filmen nerve, mens hver scene nærmest dirrer af intens spænding.


Mordet i Orientekspressen (2017)
Nyeste filmatisering af Agatha Christies klassiske roman om overskægget Hercule Poirot, der atter skal opklare et mord i et klaustrofobisk tog med en større samling kulørte personager ombord. Kenneth Branagh spiller den finurlige hovedrolle over for stjerner som Penélope Cruz, Judi Dench, Daisy Ridley og Michelle Pfeiffer, der selvfølgelig alle er under mistanke for mordet på Johnny Depps lumske karakter.

Køb dine billetter til ’Knives Out – Var det mord?’ herunder:

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

CINEMANDRUP

Sikke en herlig nyhed. Absolut yndlings franchise for mig.

1 dag siden
Daniel Bentien

Det kan ses på TV2 og streames på TV2 Play. Den røde løber starter kl. 00.30 dansk tid.

Mange hilsner
Daniel

1 dag siden
Rizzo

Men stadig ikke et kvæk om hvor man kan se showet i år. Kunne I ikke lige give et praj?

2 dage siden
Jeanette

Så mesterværket “Druk” igår. Magen til livsbekræftende film med so happy ending skal man lede længe efter.

4 dage siden
Bente Røndeuser/87191
Bente Røndeuser/87191

Det bliver vildt. To af mine favoritskuespillere sammen. Har set alle Indiana Jones filmene mindst een gang.

5 dage siden

Aktive debatter