De 10 største film i 2020?

Vores bud på næste års storsællerter
Billede
(© No Time to Die / SF Studios)

Traditionen tro kigger vi i krystalkuglen og forsøger at gætte på, hvilke film der bliver de 10 største næste år. Det er ingen let opgave, men gransker man premierekalenderen lader det til at blive et rigtig godt år for dansk film, der har over halvdelen af placeringerne på listen.

Et par Blockbuster-efterfølgere tegner til at blive blandt de største i 2020, og endelig har vi taget et par originale værker med, som har potentiale til at overraske.

Her følger vores bud på næste års bedst sælgende film i de danske biografer.

1. No Time to Die
Listens mest sikre kort er den sidste film med Daniel Craig som James Bond. Hans to seneste optrædener som Agent 007 solgte hhv. 869.985 (Skyfall) og 915.318 (Spectre) danske billetter, så der er lagt op til en ny storsællert fra den britiske agent. Læg dertil en veloplagt første trailer, og du har en box office-vinder.

2. Marco effekten
Filmene om Afdeling Q har alle solgt i omegnen af 700.000, hvoraf seriens seneste, Journal 64, var størst med over 770.000 billetter. 'Marco effekten' har udskiftet skuespillerne Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares med Ulrich Thomsen og Zaki Youssef, så det store spørgsmål bliver selvfølgelig, om det nye hold har lige så bred, folkelig appel. Uanset hvad skal Jussi Adler-Olsen-filmatiseringen nok blive kæmpestor.

3. Klovn the Final
Casper og Franks sidste eventyr bør blive årets største komedie, men om den sælger i nærheden af etterens potente 838.000 billetter eller toerens mere moderate, men stadig imponerende 499.000 billetter, er svært at spå om. Mest sandsynligt er det, at finalen placerer sig et sted imellem forgængerne.

Druk / Nordisk Film

4. Druk
Seneste samarbejde mellem instruktøren Thomas Vinterberg og skuespilleren Mads Mikkelsen affødte 650.000 biografbilletter. Jagten fik også kastet en del priser efter sig og blev et fænomen på højde med Vinterbergs gennembrud, Festen. 'Druk' lader til at have mere humor end 'Jagten', hvilket kan blive en fordel. Potentialet er i hvert fald stort, især hvis anmelderne også giver den kærlighed.

5. Minions: Historien om Gru
Årets største animationsfilm kunne meget vel blive 'Minions 2', der fungerer som en prequel til Grusomme mig-filmene. Her handler det nemlig om, hvordan Gru som barn møder de gule medhjælpere. Minions solgte 445.000 billetter i Danmark, hvilket er seriens højdespringer, så mon ikke den nye film også bliver familiernes samlingspunkt til sommer?

Soul / Disney

6. Soul
Inderst inde solgte over 480.000 billetter i Danmark, og 'Soul' ligner en åndelig efterfølger til Pixars storfilm. Det springende punkt bliver, om visualiseringen af en jazz-musikers gøren og laden i sjælenes verden går lige så rent ind som følelserne i 'Inderst inde'.

7. Retfærdighedens ryttere
En af Danmarks mest originale, men samtidig folkelige instruktører, Anders Thomas Jensen, er tilbage med en ny film, der er den første siden Mænd & høns i 2015. Der er meget lidt ude om filmen, men hvis instruktøren får sine sædvanlige skuespillere på banen, fx Mads Mikkelsen, Nicolas Bro og Ulrich Thomsen, er der lagt op til endnu en succes.

8. De forbandede år
Hvis 'De forbandede år' får bare en smule af den gode publikumsmodtagelse, der var omkring Hvidstengruppen i 2012, er der lagt op til en stor film. Jesper Christensen er en af landets mest populære skuespillere, og temaet, der tager udgangspunkt i evigt aktuelle Anden Verdenskrig, bør have bred appel.

Tenet / Warner Bros.

9. Tenet
Christopher Nolan har før overrasket med film, der kom ud af intet og leverede en storsællert. Inception gjorde det i 2020 med sin halve million billetter, og 'Tenet' er blevet beskrevet som en nær slægtning til science fiction-thrilleren.

10. Vores mand i Amerika
Ulrich Thomsen kan meget vel få to top 10-film i 2020, for udover 'Marco effekten' spiller han den historiske skikkelse som Danmarks USA-ambassadør under Anden Verdenskrig, Henrik Kauffmann. 10. pladsen kunne også meget vel være gået til Christian Jungersen-filmatiseringen Undtagelsen, der ligesom 'Vores mand i Amerika' er en del af Biografklub Danmarks program.

Boblere: Et par af de store, amerikanske film har utvivlsomt billetter gemt i sig, og mens Top Gun: Maverick, Black Widow og Fast & Furious 9 lader til at sælge mest, er også Fremad og Mulan stærke bud.

Udover førnævnte 'Undtagelsen' kan danske titler som Far til fire og vikingerne samt Skyggen i mit øje overraske positivt.