Cookie- og Privatlivspolitik
10 film du skal se om Østtyskland, DDR og Berlinmurens fald

10 film du skal se om Østtyskland, DDR og Berlinmurens fald

30 år efter genforeningen af øst og vest

Stem op!
12
Stem ned!
0
(reset)

Vi fejrer 30 års dagen for murens fald.

"Mr. Gorbachev, tear down this wall". 
Ronald Reagans tale i 1987 er aldrig blevet glemt, og ej heller bør de 28 år, hvor beton, pigtråd og elektrisk hegn adskilte to dele af et land i øst og vest.

I dag den 9. november er det præcis 30 år siden, at muren faldt i Berlin, og lige nu kan dramaet Flugten fra Østtyskland ses i biografen. Filmen, der allerede er et kæmpe hit i hjemlandet, er baseret på den sande historie om to østtyske familier, som i 1979 planlagde en farlig og kreativ flugt via luftballon.

Køb dine billetter til 'Flugten fra Østtyskland' herunder:Udover den premiereaktuelle 'Flugten fra Østtyskland' skal dagen, der genforenede øst og vest markeres med en guide til de væsentligste film om livet bag murene i Østtyskland - hvilket er en overraskende broget liste af vidt forskellige film, der inden for diverse genrer behandler emnet på hver sin unikke måde.


The Spy Who Came in from the Cold (1965)
Richard Burton ses i rollen som en britisk agent, der sendes til Østberlin under 60ernes kolde krig, men som opdager, at hans eget bagland muligvis ikke ønsker ham det bedste. Romanen bygger eftersigende på John le Carrés egne erfaringer som MI5- og MI6-agent i 50erne og 60erne, hvor han netop var udstationeret i Østberlin.


Torn Curtain (1966)
Alfred Hitchcocks film med Paul Newman og Julie Andrews er ikke til at komme uden om på denne liste. Newman spiller den amerikanske forsker, der efter en tur i København afhopper til Østtyskland for i al hemmelighed at finde frem til en formular. Hans kæreste er dog intetanende om hans mission.


The Night Crossing (1982)
’Flugten fra Østtyskland’ er ikke den første filmatisering af virkelighedens vilde luftballon-flugt fra østen til vesten. Allerede i 1982 kunne man således se John Hurt og Jane Alexander i dette drama om familierne Strelzyk og Wetzels rejse over jerntæppet.


The Promise (1994)
Kæresteparret Konrad og Sophie planlægger i 1961 at flygte ind i Vesttyskland sammen med et par af deres venner, men undervejs kommer Konrad ikke med. De næste 28 år forsøger de to elskende at blive genforenet til trods for Stasis evige overvågen.


Stilheden efter skuddene (2000)
Rita Vogt er en radikal terrorist fra Vesttyskland, der forlader revolutionen for at slå sig ned i øst og få en ny identitet under Stasis beskyttelse. Her lever hun i konstant frygt for at blive afsløret, og da muren falder vil dette netop ske.


Good Bye Lenin! (2003)
Daniel Brühl slog for alvor igennem med dette gigantiske hit om en ung mand, der ikke nænner at fortælle sin mor om murens fald, da hun vågner i 1990 efter en lang koma.De andres liv (2006)
Måske filmhistoriens hovedværk om DDR-tiden. Florian Henckel von Donnersmarcks drama om en sensible Stasi-agent, der begynder at holde af de mennesker, han overvåger, vandt en Oscar og rørte små 160.000 danskere i biografen.Barbara (2012)
Instruktøren Christian Petzold har med ‘Barbara’ lavet endnu en film om umulige dilemmaer og store følelser. Handlingen finder sted i 1980, hvor lægen Barbara (Nina Hoss) sendes til øst som en straf. Her forsøger hun at tilvænne sig et isoleret liv under konstant opsyn og med kun ustabile menneskelige relationer. Spionernes bro (2015)
Steven Spielberg har altid været interesseret i europæisk historie, og jerntæppet hører selvsagt herunder. Her skildrer han med hjælp fra Tom Hanks og en formidabel Mark Rylance som russisk spion, der skal byttes med en amerikansk pilot under russisk tilfangetagen.Værk uden skaber (2018)
Florian Henckel von Donnersmarcks andet mesterværk om efterkrigs-tiden handler ikke udelukkende om Østtyskland, men foregår også under det politiske klima efter nazismen, hvor en ung kunstner må kæmpe for at finde sit udtryk… og kærligheden og retfærdigheden. Bare se den!

'Flugten fra Østtyskland' er lige nu aktuel i biografen

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Asgeruser/70414
Asgeruser/70414

vi ses

1 dag siden
Kattesjovuser/423704
Kattesjovuser/423704

Havde håbet at Wonder woman ville starte i biografen til maj. Den film havde jeg glædet mig til at se i biografen.

6 dage siden
Jemuser/635531
Jemuser/635531

Dette produkt er skørt nok til at blive lavet i virkeligheden

1 uge siden
TheDayDreamer

Yes! Endelig fik vi lov at få det første kig på hvad den her 2'er kommer til at byde på - and I gotta say, I like what I'm seeing!

1 uge siden
Rasmus/Musen

Det kan da være, at jeg vil overveje at se serien på et tidspunkt også. Hvis den er så populær for tiden, så kan det næsten kun være godt, ;-).

1 uge siden

Aktive debatter