Cookie- og Privatlivspolitik
Batmans ærkefjende: De 6 mest ikoniske Jokere på film

Batmans ærkefjende: De 6 mest ikoniske Jokere på film

Flagermusens ikoniske nemesis (1966-2019)

Stem op!
28
Stem ned!
0
(reset)

Om kun to dage får et af årets mest ventede film, Joker, premiere. Køb dine billetter herunder:

Joker-karakteren blev skabt i 1940 af Bill Finger, Bob Kane og Jerry Robinson med hæftet ‘Batman’ (DC Comics). Siden sin debut har han været en del af Batmans mytologi i både tegnede, filmede og skrevne versioner. Nu er tiden kommet til den nyeste filmatisering med ’Joker’.

Joaquin Phoenix spiller her hovedrollen som Batmans ærkenemesis i tiden før flagermusens fødsel. Og ifølge ALLE anmeldere gør han det til perfektion, mens han også gør rollen til helt sin egen.

I den anledning tager vi et kig på seks af de gange, Jokeren er blevet portrætteret på film - fra 1966 til 2019.Cesar Romero - Batman the Movie (1966)

Den første skuespiller til at bære den hvide makeup (oven på sit lille trademark-overskæg) og det brede smil, var Cesar Romero i 60ernes skønne film ’Batman The Movie'. Romero havde allerede spillet rollen i serien (1966-68) overfor den dejligt campede Adam West som Nattens ridder.

Romero medbragte sin erfaring som eksotisk karakterskuespiller i Hollywoods gyldne æra, og selvom hans Joker ikke var særligt skræmmende, var han en charmerende modstander med et nærmest barnligt drilsk sind… måske sammenlignelig med Marvels Loke? I hvert fald en tegneserieskurk i bedste forstand.  Jack Nicholson - Batman (1989)
Tim Burtons ‘Batman’ er et lille mesterværk, der alt for ofte står i skyggen af Nolans senere udgave. DC’s gotiske særkende, superheltens komplekse natur og de kulørte skurke kom virkelig til deres ret - og her står Nicholsons Joker som et lysende fyrtårn for fremtidens skurke.

Han lånte faktisk en del fra Romeros præstation, men med Nicholsons gigantiske talent og uovertrufne karisma blev 80ernes Joker også en selvstændig størrelse. Gavflaben med den allerede imponerende karriere var producentens førstevalg, og selvom både Brad Dourif, Tim Curry, David Bowie, Willem Dafoe og Robin Williams alle var på tale, fik Nicholson 6 mio. dollars (i 1989!) for at sikre Warner Bros. en succes.Mark Hamill - Batman: Mask of the Phantasm (1993), Batman: The killing Joke (2016)
Selveste Luke Skywalker lagde stemme til Jokeren i animationsserien ‘Batman: The Animated Series’ fra 1992-95 og 1997-99 samt selvfølgelig også i filmversionen fra 1993. Senest udkom ’Batman: The Killing Joke’, og derudover har hans stemme kunnet høres i utallige animerede serier og videospil over DC-universet.

Med andre ord har Hamill brugt mindst lige så lang tid i rollen som 'The Clown Prince of Crime' som i rollen som Jedi-ridderen.Heath Ledger - The Dark Knight (2008)
De færreste havde troet, at Nicholsons ikoniske legesyge Joker kunne overgås i popularitet. Men det skete ikke desto mindre i 2008, hvor Christopher Nolans modige valg af den 28-årige Heath Ledger fik alle til at måbe. Det var nemlig ikke kun filmens evne til at bryde med genrekonventionerne, der gjorde ’The Dark Knight’ til et øjeblikkelig kulturelt fænomen - Ledgers punkede, nihilistiske og Oscar-vindende Joker vejede tungt på vægtskålen.

Modsat Nicholson, der skabte Jokeren i forlængelse af sin egen trademark-persona, blev Ledgers Joker dannet i skarp kontrast til den australske skuespillers forrige præstationer. Hvorvidt Ledgers dødsfald inden premieren fik en betydning, vil aldrig være til at sige. Præstationen er dog stærk nok til at stå for sig selv.Jared Leto - Suicide Squad (2016)
Otte år efter Ledgers ikoniske præstation var det åbenbart tid til noget helt andet. Letos Thug Life-skurk har corn rows, bøjle og en bad-ass kæreste i Harley Quinn, men han fungerer mere som en psykotisk gangster på steroider end som et skræmmende element. Filmen er ærligt talt fjollet og usammenhængende.

Den har dog sine fans, og den netop Oscar-kronede Leto forsøgte da også at bidrage med noget unikt til en allerede gennemtæsket karakter. Den ultra-poppede Joker var blot en sidekarakter, men et spin-off med Letos Joker har længe været annonceret - om det nogensinde sker, er dog uafklaret.Joaquin Phoenix - Joker (2019)
Et årti efter, at Nolan kickstartede karrieren med sit alternative bud på en superheltefilm, kommer her et endnu mere alternativt bud med en stærk dramatisk vinkel. For hvem er manden bag Jokeren egentlig? Hvor kommer han fra? Og hvad startede galskaben? Todd Phillips stiller alle disse spørgsmål i den dystre 70er-film ’Joker’, der pt. ligner et af årets største Oscar-film med en hovedpris fra Venedig i bagagen.

Hemmeligheden bag hedder Joaquin Phoenix! Den altid modige karakterskuespiller har endnu engang kastet sig over en rolle, som kræver ALT af sin skuespiller, og som næppe kan sammenlignes med de forrige fem Jokere på denne liste. Dette er nemlig Jokerens historie, ikke Batmans. Og med det fokus tilsat en stærk dosis inspiration fra Scorseses Taxi Driver og The King of Comedy, er ’Joker’ et uafrysteligt værk.

Joker får premiere den 3. oktober.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
hakuninuser/15689

Jared Leto burde slet ikke være på denne liste. Jeg er sikker på at det ikke var hans skyld alene, men hans version af Joker er den værste, i noget medie, period.

Wayne

Nicholson var smart - han så potentialet i filmen, og årsagen til den tårnhøje gage var at han fik en procentdel af overskuddet - frem for en lavere fast løn.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Jacob

Man kunne også forestille sig at Jurassic World vil udvide til serieformatet ligesom Lucasfilm gør i stor stil med Star Wars.

1 dag siden
Jonas user/950929
Jonas user/950929

Normalt ville man kunne finde en ting eller to positivt om en hver film, men dette b films projekt ligner noget lavet af en 3 klasse.

1 dag siden
Thomas

Allermest glæder jeg mig bare til at komme i Biffen igen. Det har jeg ikke været siden 1917... havde premiere.

2 dage siden
Daniel Hartvig Nielsen

Hej Jonas. Biografen er under ombygning, så den forventes først åben til juli.

Mvh.
Hartvig, kino.dk

3 dage siden
Jonas Nikolaj

Hvad med Nordisk film biografer Næstved. Hvornår regner man med, at den åbner?

3 dage siden

Aktive debatter