Cookie- og Privatlivspolitik
Den store Rambo-guide: Fra First Blood til Last Blood

Den store Rambo-guide: Fra First Blood til Last Blood

Læs op på Sylvester Stallones ikoniske karakter

Stem op!
26
Stem ned!
0
(reset)

73-årige Sylvester Stallone er tilbage i den ikoniske rolle som John Rambo i Rambo: Last Blood.

Alle kender navnet Rambo. Alle ved, at han er en dræbermaskine med sixpack, rødt pandebånd og masser af ammunition. Men på trods af alt, hvad Rambo er blevet til gennem årene, er der en langt mere kompleks fortælling bag karakteren i den franchise, der lige nu afsluttes med en femte og sidste film i biografen.

Læs med her, når vi snyder dig igennem de forrige fire film før biografturen (spoilers må forventes):

Køb billetter til Rambo: Last Blood her:

First Blood (1982) 
Instrueret af Ted Kotcheff
Seks år efter, at Stallone blev Oscar-nomineret for sit manus til 'Rocky', startede han en ny franchise - igen som skribent og hovedrolleindehaver. Første film i Rambo-serien ’First Blood’ er et antikrigs-drama med afdæmpet action, en del samfundsrelevans og en velspillende Sylvester Stallone.

Handling:
Krigsveteranen John Rambo ankommer til den lille by Hope for at besøge sin ven fra krigen. Desværre er vennen død af sygdom relateret til krigens brug af giften Agent Orange. Da Rambo træder ind i byen, er der straks problemer.

Hans uhumske, næsten hippieagtige udseende gør byens magtsyge sherif nervøs, og snart anholder de ham uden grundlag. I arresten udsættes Rambo for ubehagelige oplevelser, der bringer hans krigstraumer tilbage. Han oplever situationen som en krigshandling og kender kun én måde at reagere på: kæmp imod!

Rambo bryder ud og flygter ud i skoven, hvor en decideret menneskejagt mellem politiet, naional guarden og den misforståede krigshelt bryder ud. Ved et uheld ender Rambo med at dræbe en mand, og lige da han ser ud til ikke at kunne komme tilbage fra sin situation, dukker hans mentor og ven, oberst Trautman, op, hvorefter Rambo bryder helt sammen og overgiver sig.

Kills:
1

Citat:
”For me, civilian life is nothing! In the field, we had a code of honor: You watch my back, I watch your's.
Back here, there's nothin'!”

Tagline:
He never fought a battle he couldn't win.

Trivia:
- Filmen kostede i omegnen af 15 mio. dollars at lave, men indtjente over 125 mio. dollars verden over.
- Rollen lancerede for alvor Stallone som den action-helt, vi kender ham som i dag.
- Stallone hadede den første udgave, der var næsten tre timer lang. Filmen blev klippet ned til 93 minutter. En formel de fleste af 80ernes actionfilm derefter fulgte.


Rambo: First Blood Part II (1985)
Instrueret af George P. Cosmatos
Successen med ‘First Blood’ gav anledning til en langt mere action-præget dog stadig antikrigs-betonet fortsættelse, der fik sneget Rambo med ind i titlen. Stallone havde taget gevaldige mængder muskelmasse på, og Rambos trademark-udseende kom virkelig frem i dette kapitel.

Handling:
Tre år inde i sin fængselsdom får Rambo besøg af sin ven, oberst Trautman. Landet har brug for hans hjælp - til gengæld kan Rambo få en benådning og genindsættes i den amerikanske hær.

Rambo skal rejse til Vietnam for at dokumentere, at en række amerikanske krigsfanger stadig er i live. Han skal IKKE forsøge at redde dem, da et andet hold vil gøre dette. Men missionen går selvfølgelig helt galt, og snart er Rambo og hans guerilla-evner det eneste, der kan redde soldaterne fra en blanding af vietnamesiske og russiske soldater.

Det viser sig, at den amerikanske hær aldrig havde planlagt at redde gidslerne, så da Rambo endelig vender hjem med de amerikanske soldater, går han til angreb på sin hærleder Murdock. Rambo slår ham ikke ihjel, men går i stedet ud mod solnedgangen.

Atter engang er det tydeligt, at den traumatiserede krigsveteran og dræbermaskine altid vil være ene mand imod systemet.

Kills:
75

Citat:
“I want... what they want, and every other guy who came over here, and spilt his guts and gave everything he had.. wants... for our country to love us...as much as we love it. That's what I want.”

Tagline:
No man, no law, no war can stop him.

Trivia:
- Den mest populære film i serien med over 300 mio. dollars i indtjening verden over. I Danmark solgte filmen 451.000 billetter.
- Stuntmanden Cliff Wenger, Jr. døde under optagelserne af en eksplosion. Filmen er dedikeret til ham.
- Filmen er den eneste i serien, der har fået en Oscar-nominering. For bedste effekter og lyd-redigering.
- James Cameron skrev et manuskript til filmen, hvor Rambo starter ud med at være på en psykiatrisk afdeling… en ide han i stedet brugte i ’Terminator 2’.


Rambo III (1988)
Instrueret af Peter McDonald
Hvis man kan huske spoof-filmen ’Hot Shots 2’ (1993) er den Rambo, som Charlie Sheens karakter gør så grusomt grin med, baseret primært på ’Rambo III’. Det er nemlig her, at serien bliver rigtig fjollet, endnu mere pumpet og for alvor blodig.

Handling:
John Rambo bor i Thailand, men får endnu engang besøg af oberst Trautman. Han er ved at sammensætte et hold for CIA, der skal rejse til Afghanistan for at hjælpe mujahedinerne med at bekæmpe russerne. Rambo takker nej tak, han er træt af at kæmpe.

Men da Trautman tager afsted, kidnappes og sendes til en lejr for at blive tortureret af russerne, må Rambo vende tilbage til død og terror på en dybt hemmelig solomission, hvor USA ikke vil redde ham eller anerkende hans tilstedeværelse.

Missionen byder på Rambo-ildkamp mod helikoptere, Rambo på hesteryg, Rambo i en tank, Rambo i nævekamp og en del old school-Rambo-action med bue og pil. Dertil kan man nyde missiler, flammekastere og bare fødder i det brændende ørkensand…

’Rambo III’ er så meget mere en actionfilm end en plotfilm, og det hele ender da også med sejr til Rambo, en fri Trautman og et farvel til Afghanistan.

Kills:
115

Tagline:
The first was for himself. The second for his country. This time it's to save his friend. 

Citat:
Zaysen: ”Who are you?”
Rambo: “Your worst nightmare.”

Trivia:
- Den dårligst anmeldte af alle Rambo-filmene.
- ‘Rambo III’ var dengang den dyreste film nogensinde, indtil 'Back to the Future Part II' udkom året efter.
- Den sidste af filmene med Richard Crenna (1926-2003) som oberst Trautman.
- Stallone fyrede instruktøren halvvejs igennem optagelserne.


Rambo (2008)
Instrueret af Sylvester Stallone
20 år efter den tredje film om John Rambo vendte 62-årige Stallone tilbage både foran og bag kameraet i en langt mere voldelig udgave, end det var muligt i 80erne.

Handling:
Revolutionen i Burma spreder sig. Kvinder tages til fange som sex-slaver, mens unge drenge tvinges i krig. En landsby massakreres, et ægtepar kidnappes, og snart er John Rambos rolige liv som bådfører og slange-fanger i Thailand overstået.

Sammen med en lille gruppe af lejemordere tager Rambo på en redningsmission, der ender i et seriøst blodbad – både på uskyldige fra de onde soldaters hånd, men i dén grad også på skurkene, da Rambo går i guerillakrig.

Seriens mest blodige film hidtil byder på machete-drab, utallige kugler affyret og en nærmest umenneskelig Rambo. Filmen ender dog på en fredelig note, da Rambo efter kampen vender hjem til sin fødeby i USA for første gang siden fra før ’First Blood’.

Kills:
254

Citat:
"Live for nothing or die for something."

Tagline:
Heroes never die.... They just reload.

Trivia:
- Der dør gennemsnitligt 2,59 i minuttet.
- Filmen blev bandlyst i Myanmar, og burmesiske frihedskæmpere har taget citater fra filmen til sig som kampråb.
- Den første Rambo-film, hvor han er del af et team og ikke solo.
- Den første Rambo-film, hvor han ikke ses i bar overkrop.
- Den første Rambo-film, hvor Rambo bruger en pistol, og hvor der ikke er en helikopter med.


Rambo: Last Blood (2019)
Instrueret af Adrian Grunberg
37 år efter den første film vender John Rambo tilbage for en sidste gang – og for første gang siden ‘First Blood’ udkæmpes slaget på amerikansk jord.

Handling:
Vietnam-veteranen lever et fredeligt liv på en gård med sin gode veninde og hendes barnebarn, som han betragter som en datter. Dagene bruges på at tæmme heste, men traumerne lever stadig hos den forhenværende dræbermaskine, der derfor har bygget et slags overlevelses-tunnel under sin ranch.

Da barnebarnet imod Rambos råd stikker af til Mexico for at finde sin biologiske far, ender hun i kløerne på kartellet som sexslave. Det bliver starten på Rambos mest personlige kamp.

Citat:
”I want them to know that death is coming. And there's nothing they can do to stop it.


Tagline:
Everyone has one more fight in them.

Trivia:
- Filmen har fået seriens hårdeste censur.
- ’Last Blood’ er planlagt som den sidste Rambo-film, men Stallone har dog udtalt, at han godt kunne vende tilbage til karakteren en dag.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Wayne

Godt at høre - og herligt at alle maskiner er ved at være i gang igen.

Jeg glædrer mig til at høre mere om det :-)

11 timer siden
Daniel Bentien

Hej Wayne

13 timer siden
Wayne

Trist at det som altid bare skal være et københavner anliggende med disse gratis forestillinger.

13 timer siden
Jimmy

Tina og Jeff?? Er det Boris og Ivans børn?? hahaha...
Held og lykke.. de kan alligevel ikke slå KRUMMERNE og KRUMMERNE 2..

2 dage siden
Michael

Hold fingrene fra James Bond.
Lad nu vær med at ødelægge en så lang filmhistorie.

6 dage siden