Cookie- og Privatlivspolitik
Norden har aldrig været mere skræmmende

Norden har aldrig været mere skræmmende

'Midsommar' gør Sverige mere end uhyggelig

Stem op!
11
Stem ned!
0
(reset)

Ari Aster, instruktøren bag sidste års horror-sensation Hereditary, har med sin nye gyser, Midsommar, tilsyneladende gjort det igen. For ifølge internationale anmeldere har han lavet et gyser-mesterværk - denne gang med fokus på horror sat i den svenske sommer-idyl. Ja, Sverige har måske aldrig været mere skræmmende?

Køb dine billetter til ’Midsommar’ her:Handlingen følger et amerikansk par, der rejser til Sverige for at fejre årets længste dag - nemlig midsommar. Det går naturligvis helt galt. Gyseren tager fat i alt det, vi elsker ved Astrid Lindgrens hjemland og tilsætter ondskab, mysticisme og 100 % gysende dagslys.

Det er dog langt fra første gang, at Norden har dannet grundlag for et godt gys. Sverige, Norge, Finland, Island og naturligvis Danmark har skiftevist leveret gys gennem tiden. 

Vi guider dig til en række nordiske gys, du kan varme op med, inden du tager i biografen for at få jaget en skræk i livet med ’Midsommar’, der har premiere d. 11. juli.

Danmark er langt fra ren idyl
I Danmark har vi måske ikke den store tradition for gyserfilm, men dermed ikke sagt, vi ikke har taget livtag med genren. I 1994 brød Ole Bornedal igennem med gyser-thrilleren Nattevagten (1994), der bl.a. bød på et yderst uhyggeligt lighus.Det var ikke sidste gang, vi skulle få det til løbe koldt ned ad ryggen på vores landsmænd. Således finder man bl.a. ungdomsgysene Sidste time (1995) og 'Mørkeleg' (1996) – begge skrevet af den danske horrorforfatter Dennis Jürgensen.

Udover de to danske slasher-film har vi også leveret et overnaturligt teen-gys med Kollegiet (2007). Filmen finder sted i København, hvor værelse 205 viser sig at huse den rene ondskab, mens der i Sorgenfri (2015) slippes glubske zombier løs i en ellers rolig forstad.Vores egen Lars von Trier har også sluppet gruen løs, nemlig i tv-serien Riget (1994–1997), hvor Rigshospitalet lægger ryg til alverdens uhyggelige optrin tilsat begsort humor.

Det grumme Norden
De øvrige nordiske lande har også gjort sit for at sprede skræk og rædsel. Tilbage i 1922 fik verden den dansk-svenske og sort/hvide ’Häxen’, der viser udviklingen indenfor ​​hekseri. I nyere tid har Sverige skabt nyklassikeren Lad den rette komme ind (2008) - en underspillet, kølig og gribende vampyrfilm.

Men også i nabolandet Norge er uhyggen ofte sluppet løs. Her finder man bl.a. de tre Fritt vilt-film (2006, 2008 og 2010), hvor unge mennesker forsøger at overleve grumme løjer.Udover svenske vampyrer, finder man i netop Norge også sin del af monstre. Det bl.a. med den sorthumoristiske Troldjægeren (2010), hvor jagten – som titlen indikerer – går ind på kæmpetrolde. I de to Død sne-film (2009 og 2014) finder man de levende døde og ikke mindst blod samt sort humor.

Rejser man til Finland, finder man i julegyset 'Rare Exports: A Christmas Tale' (2010) en ækel julemand, mens Island sætter til søs med gys og gru i ’Reykjavik Whale Watching Massacre’ (2009).

Køb dine billetter til ’Midsommar’ her:

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!
SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Pia O.
Pia

Kapernaum - hjerteskærende
Værk uden skaber - gribende og spændende
Dronningen - bare en god film

14 timer siden
Rasmus/Musen

Hold da op! Sikke en interesant og meget anderledes podcast med selveste Lars Thiesgaard med i studiet!

16 timer siden
Neesai

Ærgeligt i ikke har strukket datoen til d. 17 juli, for så havde Løvernes konge helt klart været iblandt mine 3.

17 timer siden
anne

Absolut bedste film og fantastisk musik samt en meget vedkommende film om misbrug, A STAR IS BORN rørte mig på en helt særlig måde, kender flere de

17 timer siden
Ian Møller

Men jeg har noget imod at man hele tiden laver figurer om.

18 timer siden

Aktive debatter