Cookie- og Privatlivspolitik
Historien bag: Dansker skabte ikonisk nazi-scene i Løvernes konge

Historien bag: Dansker skabte ikonisk nazi-scene i Løvernes konge

Jørgen Klubien fortæller om sin tid i Disney, 'Løvernes konge' og med Tim Burton

Stem op!
20
Stem ned!
0
(reset)

Jørgen Klubien – hvis navnet ikke siger dig noget, så gør titler som Løvernes konge, Den lille Havfrue, The Nightmare Before Christmas, Pocahontas, Mulan, Biler og den nye Dumbo det helt sikkert.

Tegneren Klubien har i over 30 år nemlig haft en finger, eller skulle vi sige streg, med i spillet på flere af Disney, Pixar og resten af Hollywoods allerstørste tegne- og animationsfilm.

Udover, at han samtidig har domineret de danske hitlister som forsanger i bandet Danseorkesteret.

I anledning af den nye genindspilning af Løvernes konge har vi mødt Jørgen Klubien, som er studiekammerat med John Lasseter og Tim Burton, og udover at have en story credit på den originale 'Løvernes konge', har han også stået bag en af 1994-værkets mest ikoniske scener.

Køb dine billetter til ’Løvernes konge’ her:

Hvordan startede dit samarbejde med Disney?

Det er en lang historie, men i korte træk, så drømte jeg om at komme til USA og arbejde for Disney. Så jeg var ovre og besøge studiet som ung dreng ved hjælp af en familieforbindelse, og de viste mig rundt, og de arbejdede på filmen ’Bernard og Bianca’ ('The Resucers') - det var i 1975.

Jeg synes, det var fantastisk, og jeg havde lidt tegninger med i min skitsebog. Men jeg tænkte ikke mere over det, og jeg kom tilbage. Så gik der et halvt års tid, hvor jeg var på Den danske designskole, så kom der et brev med et Mickey Mouse-logo fra Walt Disney Productions, som det hed dengang.

De skrev bare, at de syntes, at vi skulle holde kontakt. De var i gang med et generationsskifte, og de var interesseret i mig. De fortalte, at de havde en skole i Los Angeles, som studiet var linket til, og den foreslog de, at jeg skulle søge ind på, så ville de hjælpe mig med økonomien. Så ville de træne mig op der, og så kunne jeg eventuelt, hvis jeg kunne finde ud af det, få et job på studiet derefter.

Så det var jo helt fantastisk, og fra den dag havde jeg skyklapper på, kun med tanke på, ”at det her skal jeg”.  

Jeg startede så på kunstskolen derovre, der hedder CalArts (California Institute of the Arts), og her mødte jeg så hele den generation, der er jævnaldrende mig, som er blevet store indenfor animation i dag. De helt store spydspidser, altså jeg lærte John Lasseter ('Toy Story', 'Biler'), Tim Burton, Henry Selick ('A Nightmare Before Christmas'), you name it, at kende.

Vi var generationen i den anden bølge hos Disney – det jeg kalder Walters children. Det er ligesom det, jeg synes vi er, vi er Walters børn, på eller anden måde.

Hvordan endte du så på ’Løvernes konge’?

Jeg arbejdede så på en film, der hed The Nightmare Before Christmas oppe i San Fransisco. Tim Burtons første dukkefilm, sammen med en af mine andre klassekammerater, Rick Heinrichs, der var production designer. Det var ham, som havde fået mig med på filmen. Han blev Tim Burtons højrehånd, og de har haft et langvarigt samarbejde.

Jeg havde fået lavet en klausul i min kontrakt med Disney, at jeg gerne ville komme og arbejde på ’Nightmare’, men så ville jeg have hjælp til at få mit grønne kort [greencard]. Og det gjorde de så til sidst.

Jeg fik mit grønne kort, og Disney spurgte, om jeg ikke kom ned og hjalp på nogle af deres produktioner. Og det var så 'The Lion King', men dengang tror jeg, at vi kaldte den ”King of the Jungle”.

Hvordan var den proces?

Jeg var egentlig kun på ’Løvernes konge’ i ret kort tid. Jeg tror kun, at jeg var der i 2-3 måneder.

Jeg fik stukket den der sang ud, der hed ’Be Prepared’, og sad og lyttede til den. De vidste ikke rigtig, hvordan de skulle illustrere den. ”Hvad skal der ske her?” sagde de, ”Vi har den her sang, og det er den onde, der samler sit hold af hyæner”.

Så jeg sad bare og lyttede lidt, og jeg tror, fordi jeg kommer her fra Denmark og er vokset op i 60’erne efter 2. Verdenskrigs-tid, og boede lige ved siden af Frihedsmuseet nede på Grønningen. Og jeg har altid syntes, at det var en mega uhyggelig tid. Jeg så de der tortur-instrumenter, hvor nazisterne kunne skære en hæl af folk og sådan noget. Modsat har jeg altid set Amerika, som den store helt, der kom og reddede os.

Så det var meget sort-hvidt for mig, så der tænkte jeg, at i tegnefilm må det gerne karikeres lidt, så jeg skød ind med en tegning, hvor jeg lavede Scar som Hitler med den sorte næse og så manken, der faldt ned som en sideskilning.

Den gav så anledning til, at jeg tænkte videre ud af den bane, at han kunne holde sin tale a la Nürnberg, som Hitler gjorde det. Så sad jeg og kiggede på Leni Riefensthals propagandafilm, der hedder ’Viljens triumf’, og studerede den lidt, og sad og lave noget småskitser omkring, hvordan det var staged.

Så foreslår jeg simpelthen det i tegninger. Jeg pitchede så de storyboards til instruktørerne og produceren. Og instruktørerne var lidt nervøse, jeg tror simpelthen, at de syntes, at det var for langt ude, det var for meget af det gode til en børnefilm.

Det er også meget politisk…

Meget politisk, og meget ekstremt. Og det var egentlig taget ikke fordi, at jeg synes, det var specielt godt. Men det var dén ide, jeg havde. Så jeg tegnede den op og viste den.

Men Jeffery Katzenburg, som var blevet den nye head of animation hos Disney, syntes det var kanon sjovt. Han kom selv fra en lidt politisk verden, inden han begyndte at lave film. Han havde været assistent for en borgmester i New York som ung, tror jeg nok.

Han godkender min sekvens, og han var ligesom enevældig på det her tidspunkt. Så de andre siger okay, og den går så igennem, og den bliver produceret. Det er faktisk en af de få gange i min karriere, hvor det jeg har lavet ikke har skullet igennem mange led og flere omskrivninger, fordi alle i Hollywood har en holdning til det.

Men lige præcis den her, gik fra min ide til, at Katzenberg syntes den var sjov, til den kom op på lærredet.

Og jeg har altid haft det sådan med det, at jeg er ikke sikker på, at jeg synes, at det er særlig godt, eller specielt diskret eller velegnet til en børnefilm. Jeg har bare ladet det være ved, at det var noget jeg foreslog, og at det så endte op i filmen, det er i og for sig Katzenbergs fortjeneste. Du kan blame ham for det.

Det er da en scene man husker…

Det er meget noget man husker, fordi den er så intens, sådan ”Wow, what the hell”. Men det er både godt og dårlig, kan man sige. Men altså den fungerede der, og filmen er gået hen og blevet en virkelig stor ting i Disneys arsenal.

En sidehistorie er, at Katzenberg efterfølgende kom op og toppes med Michael Eisner, som var den øverste i Disney. De skilles, og de går rettens vej, fordi Katzenberg vil have nogle procenter fra ’The Lion King’. Og han ender med at få tildelt 200 millioner dollars for sin rolle i ’The Lion King’, som må siges at være en god bonus. Jeg selv fik 5000 dollars [griner].

De 200 millioner han får der bliver startskuddet til at lave animationsselskabet Dreamworks ('Shrek', 'Kung-Fu Panda', 'Sådan træner du din drage'). Så ’The Lion King’ er jo kæmpestor for Katzenberg og Dreamworks.

Jeg kan huske, at jeg besøgte Katzenberg lige, da han var gået fra Disney, og der sad han på sit kontor og havde to kæmpestore legetøjsløver som fra ’Løverne konge’ på hver af sine sider som en konge.

Hvad synes du så om ’Be Prepared’-scenen i nye version af Løvernes konge?

Jeg var selvfølgelig enormt nysgerrig for at se, hvordan laver de den der ”nazi-scene”, og om de overhovedet ville gøre det? Jeg kunne slet ikke forestille mig det rigtigt. Så det var jeg ret spændt på at se.

Men der havde [instruktøren] Jon Favreau valgt noget andet. Jeg tror simpelthen, at han har sat sig ned og sagt, ”Jeg fortæller historien, men med de her løver nu som ser så naturtro ud, så vil jeg have det til at virke som om det er en naturfilm, og de skal virke rigtige”.

Så derfor har han pillet nogle af de der mere cartoony jokes ud, og hele den sekvens ['Be Prepared'] er ret cartoony. Så den eksisterer ikke i det format, det er bare løven, der går op på klipperne og synger, og så står hyænerne nedenfor, lidt spredt. Og så er den for så vidt overstået.

Så der er slet ikke den der ikoniske ting omkring det. Men altså historien fungerer jo fint alligevel. Det er bare et andet udtryk.

Du har været med på flere Disney-produktioner, udover ’Løvernes konge’, så er der også ’Den lille havfrue’ og ’Mulan’. Hvad tænker du om, at Disney nu genindspille alle deres klassikere i nye versioner?

Jeg synes, at det er okay sjovt egentlig. Det er jo bare en ny teknologi. Man kan også tage en gammel dansk popsang, hvor man synes noget er meget smukt skrevet, producere den op med nye instrumenter og voice correction-maskiner, og hvad sådan noget hedder. Og så dermed give en gammel sang nyt liv med en ny produktion.

Man kan sige, de tjener jo gode penge på det, og folk oplever filmene igen på en anden måde. Den er også i 3D, så det er ikke kun det naturtro CGI-univers, den er også tredimensionel.

Min familie og jeg var ret vilde med ’Løvernes konge’, og jeg sad faktisk slet ikke og tænkte på, at det var den film egentlig. Jeg ser det som to forskellige ting.

Man kan jo også altid bare gå tilbage og se originalen, hvis man vil…

Ja, det er sådan jeg har det. Den forsvinder ikke.

Jeg var selv med på Tim Burtons Dumbo for nogle år siden, og det var jo faktisk den omvendte rolle, jeg havde der. For det var en af mine yndlingstegnefilm, der blev lavet helt tilbage i 1940. Og jeg var så med til at pille ved den klassiske juvel, og fik en masse mails fra mine kollegaer om, ”hvordan kan du det. Det er helligbrøde” og alt det der.

Altså det er Tim Burton, han er da meget fed. Han har sit eget udtryk, og folk kan lide ham eller ej. Men giv det en chance. Jeg havde læst manuskriptet, og jeg synes, det var et meget fint manuskript. Så jeg synes, at det var en virkelig sjov ting at være med på og sidde og tegne de figurer til nogle storyboards.

Så kom filmen ud, og var jo noget helt andet end tegnefilmen. Man kan lide den eller ej, men den er jo flot på mange måder, flot lavet, synes jeg.

Men Disney piller ved de her ting. De har jo også lavet mange af deres film som Broadway-stykker. Men fred være med det, det er business, show business, ikke?

Løvernes konge kan ses i biografen nu.

Jørgen Klubien og kino.dk's Daniel Hartvig

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Thomasuser/851230

Tak for det :-)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Jesper

Hvorfor laver man en fantasiløs kopi, som ligger så tæt op af den gode gamle film? Og hvilken film-konsulent har du set det som en god idé?

1 time siden
Birgitteuser/682140
Birgitteuser/682140

Har I ikke glemt at tage kortfilm med?

4 timer siden
VIPER

...Havde da ellers forventet noget auto tune, og evt nik og jay med en ny Buster sang, så er kvalmen da ved at være på plads.

11 timer siden
CINEMANDRUP

Sikke en herlig nyhed. Absolut yndlings franchise for mig.

3 dage siden
Daniel Bentien

Det kan ses på TV2 og streames på TV2 Play. Den røde løber starter kl. 00.30 dansk tid.

Mange hilsner
Daniel

4 dage siden

Aktive debatter