Er Forrest Gump ”en dårlig film, der bliver dårligere med tiden”?

Tom Hanks-klassikeren fylder 25 år
Billede

Den 12. bedst anmeldte film på IMDb, ophavet bag utallige memes, og værket der i filmhistoriens bedste filmår (1994) løb med hele seks Oscars. Forrest Gump fylder denne weekend 25 år!

I den anledning har Indiewire for nyligt skrevet en større artikel, hvori de kalder ’Forrest Gump’ for en ”dårlig film, der bliver dårligere med tiden”.

Så hvorfor skulle ’Forrest Gump’ være en ringe - endda ”doven” og ”skræmmende” - film?

Ifølge skribenten Eric Kohn er der mange grunde hertil.

For det første tager han den gamle debat op, om hvorvidt ’Forrest Gump’ i virkeligheden er konservativ propaganda af værste skuffe:

”’Forrest Gump’ hvidvasker og fordummer den amerikanske historie. (…) Der er en grund til, at ’Forrest Gump’ blev et fyrtårn for det forældede republikanske parti (…) ‘Forrest Gump’ kan læses som en afvisning af enhver nuanceret vurdering af landet,” skriver Kohn, der fremhæver filmens hyldest af de gammeldags familieværdier og lydighed over for systemet, som filmens største forbrydelse.

Hovedpersonen, spillet af Tom Hanks, stiller nemlig aldrig de svære spørgsmål, men glider igennem den amerikanske historie uden omtanke, mens Jenny (Robin Wright), der faktisk gør modstand og demonstrerer, ender med at dø i en ung alder af AIDS.

Filmen repræsenterer Forrests apolitiske ståsted som den højeste af alle værdier. Et eksempel er scenen, hvor Forrest snakker ved anti-krigs-demonstrationen i Washington, forsvinder lyden på hans mirkofon, så vi aldrig får at vide, om hans budskab var politisk eller ej. Pro eller anti krig.

Ifølge Indiewire giver karakterens afstand til politik netop plads til, at fake news kan gennemsyre hele filmen. Vigtige historiske øjeblikke misbruges til at lire filmtekniske tricks af fremfor at undersøge konsekvenserne af fx Ku Klux Klan eller Vietnamkrigen.

Læs også: Forrest Gump er den bedste film fra 1994

Forrest G(Tr)ump
Artiklen går derfra fra fake news til direkte sammenligninger med Donald Trump:

“Filmen foreslår, at man kan opnå berømmelse og rigdom uden at fortjene det, mens mennesker der gennemgår ægte lidelse for at gøre en forskel i verden må kæmpe hele vejen til deres grav. På den måde var ’Forrest Gump’ foran sin tid,” skriver Kohn.

Det store spørgsmål er så, om du er enig med Kohns kritik af filmen.

Er ’Forrest Gump’ let at hade, fordi det er en sukkersød film i en tid, hvor mere kontroversielle instruktører kom med film som Natural Born Killers?

Både instruktør Robert Zemeckis og Tom Hanks har tidligere påtalt beskyldningerne ved at kalde Forrest for en apolitisk karakter. Og da producer Steve Tish modtog sin Oscar brugte han sejren til at sige: ”’Forrest Gump’ handler ikke om politik eller konservative værdier. Den handler om menneskelighed”.