Cookie- og Privatlivspolitik
Speed er 90'ernes bedste actionfilm

Speed er 90'ernes bedste actionfilm

25 år med Pop Quiz Hotshot!

Stem op!
8
Stem ned!
0
(reset)

Den 10. juni fyldte en af filmhistoriens bedste actionfilm og en af mine all time personlige favoritter, Speed, 25 år. Herhjemme fik den dog først premiere i oktober 1994.

Jan de Bonts film med Keanu Reeves og Sandra Bullock om en bus, der eksploderer hvis den kommer under 80 km i timen, holder stadig 100%, og jeg genser den minimum en gang om året - hver gang med samme konklusion: Speed er 90ernes bedste actionfilm!

Du er måske ikke enig med mig. Du tænker måske på andre action-perler a la Terminator 2: Judgment Day eller et andet Keanu Reeves-mesterværk som The Matrix? Men mens de to film lige så meget tilhører science fiction-genren, er 'Speed' en rendyrket actionfilm. En god gammeldags adrenalinpumpende køretur med en high concept-ide som afsæt. 


Die Hard i en bus
’Speed’ er endnu en Die Hard i nye klæder. John McClaine er skiftet ud med politimanden Jack Traven, højhuset med et køretøj, og de pengegriske terrorister med en pengegrisk bombemand. Faktisk takkede Die Hard-instruktøren John McTiernan pænt nej tak til opgaven. I stedet anbefalede han sin faste filmfotograf, hollandske Jan de Bont, der her debuterede som instruktør. 

Ideen om en bombe i høj fart og på fire hjul er også tilpas fjollet til at ’Speed’ passer perfekt ind i 90ernes kulørte action-galleri med titler som Air Force One, 'Under Siege', The Rock og Con Air. Handlingen er eftersigende inspireret af den japanske ’Bullet Train’ (Shinkansen daibakuha) fra 1975 om et højhastighedstog, der eksploderer, hvis hastigheden nedsættes. Men også ’Runaway Train’ (skrevet af Akira Kurosawa) siges at have inspireret manusforfatteren Graham Yost. 

Og plottet i ’Speed’ er da også såre simpelt. Der er en bombe på en bus, bussen eksploderer, hvis du sænker farten, hvad gør du? HVAD GØR DU? Alligevel er et gensyn med ’Speed’ aldrig trættende - primært fordi den kører i et ustoppeligt tempo. Præcis som bussen, ruller filmen afsted i et konstant loop af problem og problemløsning. Det er umuligt at kede sig, men samtidig bliver det heller aldrig dumt eller forceret, og det skyldes, at de to hovedkarakterer er godt skruet sammen.

Jack ER lige heltemodig nok og Annie ER alt for morsom i forhold til situationens alvor, MEN de er samtidig menneskelige og sårbare i deres reaktioner. Politimanden Jack er pragmatisk og fokuseret på at gøre det, der skal gøres, men han forsøger samtidig at gøre det nemmere for passagererne. Den uvillige chauffør-helt Annie holder humøret højt, men påvirkes følelsesmæssigt op til flere gange. Man kan mærke, at der er liv på spil. Dermed føles spændingen ægte.


Mythbuster-værdig action 
Ikke alle film har action-scener så legendariske, at tv-programmet Mythbusters tester dem. Men ’Speed’ har hele to. Først er der det vilde (nærmest Fast & Furious-agtige) bus-spring over et 15 meter stort hul i motorvejen. Spoiler alert: det kan IKKE lade sig gøre! Dernæst testede Mythbusters om det er rigtigt, at en bus vælter ved et skarpt sving, medmindre alle passagererne flytter sig over i den modsatte side. Det gør den IKKE. 

Filmens styrke, mener jeg, ligger i de restriktioner, historien får foræret via den enkle setting, sat over for de fuldstændigt vanvittige action-påfund - såsom den ufærdige motorvej eller at fikse en benzin-tank under bussen, mens den kører. Handlingen foregår selvfølgelig primært på L.A.’s varme asfalt. Men ’Speed’ er ikke et kammerspil på fire jul. Som en klaustrofobisk udgave af til vands til lands og i luften-genren foregår ’Speed’ i hele tre trænge rum. Først i en elevator på vej ned mod afgrunden, så i den famøse bombebus og til sidst i et tog, der ikke kan standse. Fjollet? Ja! Men hver lokalitet tjener et formål, og holder speederen helt i bund.
 


Joss Whedons one-liners
“Pop quiz, hotshot. There's a bomb on a bus. Once the bus goes 50 miles an hour, the bomb is armed. If it drops below 50, it blows up. What do you do?
What do you do?”

Graham Yost er akkrediteret for at have skrevet manuskriptet til ’Speed’, men har selv indrømmet, at det oprindelige manus ikke havde den stærkeste dialog. Paul Attanasio (Quiz Show) og Joss Whedon kom ombrod, hvor sidstnævnte ifølge ham selv skrev 98,9% af filmens dialog - deriblandt de mange skønne one-liners. Manden bag ’Buffy’ og The Avengers var dermed med til at tilføre en væsentlig del af filmens charme - nemlig mindeværdige citater. Et par af sætninger er ikke heldige (”Yeah... but I’m taller”), og måske er Keanu Reeves ikke på niveau med Arnold Schwarzenegger og Bruce Willis, når det kommer til at levere en punhline, men han kommer hovedsageligt godt afsted med det, og ’Speed’ er en film, man citerer, mens man genser den.

Kemien
Jack: ”I have to warn you, I've heard relationships based on intense experiences never work.” 
Annie: “OK. We'll have to base it on sex then.” 
Jack: “Whatever you say, ma'am.”

Josh Whedon skrev som sagt dialogen, men det ville ikke have virket uden den troværdige kemi, som Keanu Reeves og Sandra Bullock leverer. ’Speed’ er ud over at være en pulserende actionfilm også en ret fin kærlighedshistorie. Jo jo, mange actionfilm har en romance i centrum, men her tror man rent faktisk på, at de to hovedkarakterer udsættes for et tilpas stort traume til, at de forelsker sig. Mest af alt fordi deres omsorg for hinanden er tilstede gennem hele fortællingen, og tages virkelig seriøst.


Reeves, Daniels, Hopper & Bullock
Før Reeves og Bullock kom ombord blev hovedrollen tilbudt Tom Cruise, Tom Hanks, Wesley Snipes, Woody Harrelson og Stephen Baldwin, mens både Ellen Degeneres og Halle Berry også takkede nej tak.  Reeves havde allerede bevist, hvad han kunne med Point Break, men med ’Speed’ sprang han for alvor ud som action-stjerne. Faktisk var det barnet til en producer, der fik peget dem i hans retning med et sætning a la: "Hvad med Keanu Reeves, han er da ret hot".

Bullock var ved at slå igennem pga. Demolition Man, men hendes sødmefyldte dog handlekraftige portræt af Annie gjorde hende til en kæmpe stjerne. Allerede året efter var hun leading lady i film som 'Mens du sov' og 'Nettet'. Når man ser hende i ‘Speed’, forstår man hvorfor.

Reeves takkede nej til efterfølgeren Speed 2: Cruise Control - måske den dårligste 2er i filmhistorien sammenlignet med etterens kvalitet - mens Sandra Bullock og Jan de Bont begge vendte tilbage. Denne gang til havs. Reeves har senere afsløret, at Fox satte ham i Blockbuster-fængsel, fordi han takkede nej til fortsættelsen. Det tog 14 år, før de ville have deres Point Break- og Speed-stjerne tilbage i en stor studiefilm med The Day the Earth Stood Still. Deres tab!

Også Dennis Hoppers skurk, Howard Payne, er sublim, som kun Hopper kan være det. Han er manisk men samtidig spejler han sit modstykke, Jack Traven, ved at være lige så pragmatisk og målorienteret. På den måde er de gode modstykker. Oprindeligt var Jacks bedste ven, Harry (Jeff Daniels), udset til at være den onde bagmand bag det hele. Men i stedet blev han et offer, der gav gidselsituationen tyngde midt i popcorn-underholdingen.

Oscarvindende sommerblockbuster
’Speed’ var ikke en billig film med et budget på 30 mio. dollars tilbage i 1994. Til sammenligning kostede Jurassic Park året før 63 mio. dollars at producere. Filmen endte dog med at hive over 350 mio. dollars hjem, og blev en vaskeægte sommerblockbuster. Derudover fik ’Speed’ tre Oscar-nomineringer (redigering, lyd, effekter), hvoraf den vandt de to (lyd, effekter).

Med andre ord: gå hjem og se eller gense Speed - og top den op med en tur i biffen for at se Keanu Reeves dele øretæver ud i John Wick 3: Parabellum.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Camie

Uhh altså, den havde jeg helt glemt. Man får helt lyst til at se den igen.

Som stor fan af 80'ernes og 90'ernes actionfilm har jeg naturligvis også set Speed op til flere gange, men jeg har aldrig rigtigt tænkt på den som andet end en actionfilm på niveau med så mange andre fra den tid.

Når jeg nu tænker tilbage på den, kan jeg godt følge dig i at den kan have overlevet tidens tand bedre end de fleste. Måske det er på tide at få støvet det gode gamle VHS-bånd af.

Camilla

Kunne ikke være mere enig med denne anmeldelse!

Stine Teglgaard

Dejligt jeg ikke er den eneste, der føler the need, the need for Speed :-)

KH Stine
kino.dk

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Nyeste brugerkommentarer

Morten

Det kommer Rian heller ikke til. Ingen i Disney har tiltro til ham, på nær Kathleen Kennedy og hun er på vej ud.

1 dag siden
Morten

Rian kommer aldrig til at lave en star wars film. Han alene er skyld i Disney har mistet penge og hans film var tæt på et flop.

1 dag siden
Kim "Dragon furry"

Nogle af de små lokale biografer, som Valby bio og Drive-in i Lynge, de har stadigvæk de film som de store biografer boycutter.

3 dage siden
Jesper

Han burde have takket nej til den rolle..

Det bliver en no go herfra. WB får ikke fem flade øre for den film herfra.

3 dage siden
Laurids

Ja det fedt med anbefalingerne af film som man ikke kan se det på største lærreder da det nu kommer frem at flere af de store biografkæder har valg

3 dage siden